Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Batman’in Evi 32 Milyon Dolar!

Okulunu Açtı, 15 Yıldır Emlakçılığın İtibarını Düzeltmek için Çalışıyor

Nuri Özelmacıklı, 15 yıldır emlakçılık yapıyor. 8 yıldır ise açtığı emlakçılık okulunda binlerce emlakçı yetiştirdi. Emlakçılığın kitabını yazan, okulunu açan, mesleği hakkında üniversitelerde ders veren Özelmacıklı, şimdi de 2 bin kelimelik emlakçılık sözlüğü yazdı. Özelmacıklı, emlakçılığın itibarını düzeltmek için "eğitim şart" diyor.

yapi.com.tr
Okulunu Açtı, 15 Yıldır Emlakçılığın İtibarını Düzeltmek için Çalışıyor

Nuri Özelmacıklı, emlakçıların 'hocası' olarak tanınıyor. Kurduğu Altın Emlakçılık Okulu, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı. Literatüre emlakçılığı anlatan kaynak kitap da kazandırdı. Bu anlamda kitabının tek olduğunu iddia ediyor. Hayattaki en büyük arzusu ise emlakçılık yasasının çıkması. Özelmacıklı, mesleğinin itibarını düzeltmek için eğitimin şart olduğunu söylüyor. Nuri Bey'e göre "merdiven altı emlakçılar" yüzünden emlakçılara güvenilmiyor. Nuri Bey, emeklilerin ya da yapacak başka iş bulamadığı için yapanların yerine, -yani merdiven altı emlakçılar yerine- emlakçılık eğitimi almış ve mesleğe profesyonel bakanlar, insanların gözündeki olumsuz imajı sileceğini söylüyor.

Zaman Pazar'dan Gülizar Baki'nin haberine göre iktisat bölümü mezunu Nuri Bey, holding yöneticiliği yaptıktan sonra 1998 yılında emlakçılığa başlamış. Sadece ev kiralayıp, satmakla uğraşmamış emlakçılık üzerine araştırmalar yapmış. Kütüphaneleri, üniversiteleri dolaşmış. Diyor ki; "Hukukçular yazmış hukuk dilinde, tapucular yazmış tapu dilinde, pazarlamacılar pazarlamayı anlatmış, emlak pazarlaması üzerine bir kaynak yok." Bunun üzerine Amerika'ya gitmiş. Sektörü incelemiş, literatürü taramış. Döndüğünde hem uluslararası standartta emlakçılık yapmaya başlamış hem de kitabını yazmaya. 2000'de kitabını bitirmiş. 2004 yılında da emlakçılık okulunu kurmuş. Üniversitelerde emlakçılık ve emlak müşavirliği dersleri vermiş.

Herkesin bir de emlakçısı olacak

8 yılda binlerce emlakçı yetiştiren Özelmacıklı'nın iki cep telefonu da hiç susmuyor. Gün içinde onlarca e-posta alıyormuş. Öğrencileri, eşi dostu emlakla ilgili her şeyi Özelmacıklı'ya danışıyormuş. Özelmacıklı, "Benimle tanıştıktan sonra, herkes mutlaka arar. Artık insanların nasıl doktoru, avukatı varsa emlakçısı da olacak, olmalı. İnsanlar mutlaka, danışacak güvenilir bir emlakçı arıyor. Emlakçılık yatırım danışmanlığı, arabuluculuk halini aldı. Ben meslek hayatım boyunca o kadar çok eşlerin, kardeşlerin, baba-evladın arasını yapmışımdır. İnsanları barıştıracaksınız ki mülkü satabilesiniz ve para kazanabilesiniz. Kimse sorunlu malı almak istemez. Biz de insanları barıştırıyoruz. " diyor.

Toplumun bilinç düzeyinin geliştiğini vurgulayan Özelmacıklı, "Emlakçılar artık hileli yer satamaz. Marka değerini kaybeder çünkü." ifadelerini kullanıyor. Bu sebeple Nuri Bey, bir emlakçıda aranması gereken en önemli özelliğin markalaşmış bir yer olması gerektiği ve emlakçılık eğitimi alması olduğunu söylüyor. Nuri Bey, emlakçılığın artık emekli mesleği olmadığına dikkat çekiyor ve "Nasıl süpermarketler mahalle bakkalını bitirdi. Yeni nesil emlakçılar da merdiven altı emlakçılığı yok edecek. Mesleğin itibarsızlaşması, yasal olmayan bu emlakçıların piyasada çok yer almasından kaynaklanıyor." diyor.

Türkiye'de büyük emlak ofislerinin çoğunun yabancı olduğuna dikkat çeken Özelmacıklı, yerli emlakçıların onlarla rekabet edebilmesi için eğitime önem vermesi gerektiğini vurguluyor. 6 üniversitede emlakçılık bölümü açıldığından söz ediyor ve memnuniyetle karşılıyor. Özelmacıklı yıllarca İstanbul Aydın Üniversitesi'nde emlakçılık dersleri vermiş. Bu yıl ağırlıklı olarak kendi okulundaki derslere girmeye karar vermiş, üniversitede yerine kendisi gibi emlak müşaviri olan oğlu giriyormuş.

Doktor emlakçılar var

Dürüst emlakçılar yetiştirmeye gayret ettiğini söyleyen Özelmacıklı'nın öğrencileri arasında çok sayıda doktor var. Emlaklarıyla ilgili her türlü işlemi kendi yapmak isteyen hekimler, emlakçılık kursuna geliyormuş. Diğer öğrencileri arasında gazeteciler, ev hanımları ve henüz bir meslek edinmemiş gençler var.

En kolay 'baba evi' satılıyor

"Biz emlakçılar arsa altındır, üzerine bina yaparsan gümüş olur, kiraya verirsen bakır olur, diyoruz."

En kolay satılan mal "baba malı". Kendi emeğiyle satın aldıkları arsa veya evlerini satmakta zorlanıyor insanlar.

Ama miras malını çok kolay satıyorlar. Emek vermemişler ya.

Yastığın altında çok para varmış demek ki konut projelerinin hepsi satıyor.

Herkes pahalı satmak istiyor, alıcılar da ucuz almak. Biz de pahalı satmak isteyenle ucuz almak isteyen arasını bulunca para kazanıyoruz.

Öğretmeye çalıştığım kul hakkından sakının ve helal para alın. Kimden para alıyorsak göstererek alıyoruz. Hak ettiğimiz için alıyoruz demek için.

Osmanlı döneminde emlakçılığı berberler yapardı. Berbere giden kişi konağımı, evimi, arsamı satacağım, der. Berber diğer müşterisine bunu anlatır. Böylece alıcıyla satıcıyı buluşturmuş olurdu.

Antik Yunan şehirlerine emlakçıya kaydını ve vergini vermeden girilmezmiş.

http://www.yapi.com.tr/haberler/okulunu-acti-15-yildir-emlakciligin-itibarini-duzeltmek-icin-calisiyor_91277.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!