Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Önce Zihniyet Değişmeli'

'Hiç olmazsa bazı yerleri kurtaralım' diyerek ilk etapta Bodrum'daki belediyelerin imar yetkilerini Atilla Koç'un önce Bodrum, ardından diğer kıyı beldelerinin imar yetkilerine göz dikmesi bu bölgelerdeki yetki tartışmalarını alevlendirdi. Korumacı çevreler, bakanlığın "cennet koylara tahsis" planlarını anımsatarak yetki sahibinin değil,

Cumhuriyet EGE



ültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un önce Bodrum, ardından diğer kıyı beldelerinin imar yetkilerine göz dikmesi bu bölgelerdeki yetki tartışmalarını alevlendirdi. Korumacı çevreler, bakanlığın "cennet koylara tahsis" planlarını anımsatarak yetki sahibinin değil, "zihniyetin" değişmesi gerektiğini vurguluyor.

Bodrum'un imar yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınmasıyla kıyılardaki bakir koy ve büklerin imara açılmasının önündeki engellerin kalkacağı belirtiliyor. Koç, son olarak "Hiç olmazsa bazı yöreleri kurtaralım dedik. Öncelikle Bodrum'u ele aldık" diyerek yetkiyi bakanlıkta toplayacaklarını duyurmuştu. AKP hükümetinin "Tahsis Edilecek Kamu Arazileri" başlığıyla yayımladığı raporun alt yapısının hazırlandığını belirten çevreciler, Bodrum'la başlayan sürecin diğer yörelere de yansıyacağı endişesini taşıyor.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Tolga Çilingir, "Zaten bu yetkiyi turizm bölgesi ilan ettikleri yerlerde otomatik olarak aldılar. Yerel inisiyatifin yetersizlikleri ya da yolsuzlukları gerekçesiyle yetkilerin alınması sorunları çözmüyor. Her gün bir yerlerin imara açılması için gerekçeler ileri sürüldüğüne tanık oluyoruz" dedi.

Zihniyet değişikliğinin şart olduğunu kaydeden Çilingir, "Amaç belli. Yapılaşmayı arttıran ve doğal alanlardaki yaşamı ve ekosistemi bozan, kısacası bindiği dalı kesmeye çalışan bu zihniyetin değişmesi gerekiyor. Bodrum'da halen binlerce kaçak bina var. Bunlar için kimse kılını kıpırdatmıyor. Kuşadası'nda kruvaziyer limanın içine yeni yapılar inşa edenler, eskiden tek katlı tatil köyü birimlerinin olduğu yere 12 katlı binalar dikecek. Belediyelerin ve bakanlık yetkilerinin nerede başlayıp nerede bittiğinden çok, korumacı ve geliştirmeci zihniyetimizin nerelerde olduğunu farkına varmamız gerek" diye konuştu.

Bodrum Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Halil Özyurt , siyasi rantın ön plana çıkmasından endişe duyduğunu belirtti. Özyurt, "Kuşadası kurtarılamayacak durumda. Bodrum'un en büyük şansı iki katlı binaların aralarına ağaç dikilmesidir. Ancak yetkiyi kullanacaklar rant çevrelerine göz yummamalı" dedi.

Mavi Yol Girişimi Avukatı Ahmet Aksüt de, yetkinin alınmasının altında başka bir amaç olduğunu söyledi. Kamu arazileri ve koyların tahsisi için hazırlık yapıldığını belirten Aksüt, "Tahsisi yapılan alanların imar işlerinin çözülmesi gerekiyor. Rant o kadar büyük ki, yerele bırakılmak istenmiyor. Koruma amaçlı alındığı belirten kararlar, zamanla politik bir hal alacak. Zaman içinde göreceğiz" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/once-zihniyet-degismeli_47645.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!