Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Orhan Turan: "Doğalgaz Zammı İnşaat Malzemesi Üretimini Olumsuz Etkiler"

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, 01 Ağustos 2008 tarihinden itibaren geçerli olan doğalgaz zammına ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Turan, sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 18.77 oranında yapılan zamla Türk İnşaat Sektörü’nün rekabet gücünün biraz daha zayıflatıldığını, bu durumun sektörün

yapi.com.tr
Orhan Turan: "Doğalgaz Zammı İnşaat Malzemesi Üretimini Olumsuz Etkiler"

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, 01 Ağustos 2008 tarihinden itibaren geçerli olan doğalgaz zammına ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Turan, sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 18.77 oranında yapılan zamla Türk İnşaat Sektörü’nün rekabet gücünün biraz daha zayıflatıldığını, bu durumun sektörün gelişimine engel olduğunu vurguladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2008 yılı ilk çeyrek büyüme verilerine göre, inşaat sektörünün GSYH’ya sağladığı yüzde 6,3’lük katkı ile 17 alt sektör içerisinde 5. sırada yer aldığını vurgulayan İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Temmuz ayında uygulamaya konulan maliyet bazlı fiyatlandırma sistemiyle zamlanan elektrik fiyatlarından sonra doğalgaza;  konutlarda yüzde 16,88,  sanayide de yüzde 18,77 oranında zam yapıldı. Elektriğin ardından doğalgaza yapılan ve yılbaşından bu yana toplam yüzde 35’e ulaşan zam ile; küresel arenada rekabet eden inşaat sektörünün, yüksek olan girdi maliyetlerini daha da arttırarak, rekabet gücünü zayıflatır. Çimento, demir-çelik, yalıtım malzemeleri, plastik ürünler ve diğer kalemler özellikle de seramik üretim maliyetlerinin en önemli girdilerinden olan doğalgazın zamlanması inşaat sektörünü büyük sıkıntıya sokacaktır. Özellikle seramik sektörü, taş ve toprağa dayalı imalat sanayi, cam, demir-çelik, çimento gibi sektörlerde bu etki daha da fazla hissedilecektir. Örneğin; üretim maliyetinin yüzde 30’unu doğalgaz ve yüzde 22’sini motorin olmak üzere toplam yüzde 52’sinin enerjinin oluşturduğu seramik sektöründe doğalgaz zammının üretim maliyetini yüzde 20 oranında arttırması söz konusudur. Bu durumdan sektörün yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki rekabet gücü olumsuz etkilenerek %50 oranında katma değeri olan Türk Seramik Sektörü’nün ihracat şansı da zayıflayacaktır. Biz Hükümetten inşaat sektörüne her yönden ve özellikle ihracatta destek beklerken bu uygulamalar sektörün belini büküyor.”

Dünya enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların Türkiye’deki enerji fiyatlandırmasına yansımasının doğal ve beklenen bir durum olduğunu söyleyen Turan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Petrol fiyatları, Temmuz ayı içinde 145 Dolar’ın üzerini görerek rekor kırmış olsa da, Ağustos ayı başında neredeyse 126 Dolar seviyesine geriledi. Bu nedenle yapılan doğalgaz fiyat zammının gerekçesi tam anlaşılamamaktadır. İnşaat ve diğer lokomotif sektörlerin temel endişesi; enerji üreticisi kitlenin alacaklarını tahsil edememesi nedeniyle Enerji KİT’lerinde ortaya çıkan açığın, bu tür fiyat zamlarıyla kapatılmak istenmesi yönündeki değerlendirmedir. Enerji yoğun sektörlerin oluşturduğu inşaat malzemesi üretimindeki temel girdilerden olan elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 65’i doğalgazdan sağlanıyor. Dolayısıyla doğalgaza yapılan zam, elektrik maliyetlerini daha da artırıyor. Yüksek enerji maliyeti hem üretim sırasında, hem de ihtiyaç duyulan hammadde maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle inşaat malzemesi birim fiyatlarında artış yaşanmasına yol açacak. Tüm alt sektörler de bundan doğrudan ya da dolaylı şekilde etkilenecek. Birim fiyatlardaki artış, yaşanan bu gelişme, son günlerde yükselen enflasyon oranının daha da yükselmesine neden olacak.”

Sanayimizin, uygun fiyatlarda, kesintisiz ve kaliteli enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik politikaların süratle hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Orhan Turan;  “Yeni fiyatlandırma mekanizmaları devreye sokulurken; enerjide kaçak kullanımın önlenmesi, Enerji KİT’lerinin alacaklarının tahsilâtı ile ilgili sorunların bir an önce çözülmesi ve olası yeni zamlara gerek kalmaması sağlanmalı. Aksi durumda; sadece fiyata zam yaparak bulunmaya çalışılan çözüm, inşaat sektörünün küresel rekabet becerisini sürekli zayıflatacaktır. İnşaat sektörü elektrik, doğalgaz zamlarıyla birlikte akaryakıt zammı ve navlun ücretlerindeki artışlarla da baş ediyor.  Sektörümüzün ve ülkemizin artan enerji talebine yönelik gerçekçi enerji politikalarına ihtiyacı var.”


http://www.yapi.com.tr/haberler/orhan-turan-dogalgaz-zammi-insaat-malzemesi-uretimini-olumsuz-etkiler_62936.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!