Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Orman Vasfını Yitirmiş Alanlar Valilik Onayından Çıkıyor

Orman Kanunu'nda orman vasfını yitirmiş 2B orman arazilerinin belirlenmesinde yetkili olan valilik, Tapu Kadastro Kanunu Tasarısı'yla kapsam dışı bırakılıyor.

Zaman Gazetesi



b>Orman Kanunu'nda orman vasfını yitirmiş 2B orman arazilerinin belirlenmesinde yetkili olan valilik, Tapu Kadastro Kanunu Tasarısı'yla kapsam dışı bırakılıyor.

CHP İzmir Milletvekili ve Bayındırlık Komisyon Üyesi Erdal Karademir, Hükümetin hazırladığı, "Tapu Kanunu"nda Orman ve Kadastro kanunlarının iki maddesinin Tapu Kadastro Tasarısında değiştirilmek istendiğine dikkat çekti.

Karademir, Orman Kanunu'nun 10. maddesini düzenleyen ve orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin orman alanları dışında bırakıldığını hatırlatarak, " Ormana Kanunu'nda, 'orman sınırları dışına çıkarma işlemleri bitirilen köy ve beldelere ait düzenlenen kadastro dosyaları Orman Genel Müdürlüğüne gönderilir. Orman Genel Müdürlüğünce bulunan şekli ve hukuki noksanlıklar komisyonlarca düzeltildikten sonra Orman Genel Müdürlüğünce ilgili valiliklere gönderilir. Kadastro işlemleri valinin onayı ile yürürlüğe girer. Kadastro tutanak suretleri haritaları ile birlikte orman kadastro komisyonlarınca ilgili köy ve beldelerin uygun yerlerine asılmak suretiyle ilan edilir.

Ayrıca, tutanak suretleri Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünün mahalli kuruluşlarına intikal ettirilir' deniyor. Ancak, Tapu Kadastro Kanunu Tasarısı'nda valilik yetkileri alınıyor. Burada önemli bir makam yok ediliyor. Bu değişiklik bazı sakıncalar doğurabilir. Dolayısıyla suistimaller olabilir" dedi. Kadastro Kanunu Tasarısı'nda değiştirilmek istenen madde ise şöyle; " Orman kadastro komisyonlarınca yapılan orman kadastro çalışmaları bitirildikten sonra ilgili valiliğin onayına sunulmakta, onay alındıktan sonra da bu çalışmaların sonuçları, çalışma yapılan köy veya beldede ilan edilmektedir. Ancak, uygulamada valilik onayı alınması, süreci uzatmakta ve zaman zaman çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Kaldı ki, diğer kanunlar uyarınca yapılan kadastro çalışmalarında valilik onayı öngörülmemiştir" denildi. Hükümetin hazırladığı, tapu ve kadastro hizmetlerinde etkinliğin sağlanması, orman kadastrosuna ilişkin karşılaşılan aksaklıkların giderilerek uyumun sağlanması amacıyla tapu ve kadastro mevzuatında bazı değişikliklerin yapılmasını amaçlayan, "Tapu Kanunu Tasarısı" Bayındırlık Komisyonu'nun gündemine alındı. Tasarı, kadastro dahilinde olmayan ormanların, orman sınırı niteliğini kazanmasını öngörüyor. Tasarıda, orman sınırlarının yeniden belirlenmesi amaçlanıyor.

Gerekçeler
12 maddeden oluşan, "Tapu Kanunu Tasarısı"nın genel gerekçesi; "Anayasa'nın teminatı altındaki mülkiyet hakkının tespiti ve kullanılmasına ilişkin Devletin sorumluluğu altında yapılmakta olan tapu ve kadastro hizmetleri, başta bayındırlık ve iskan, kamulaştırma, ulaşım, tarım reformu, belediye hizmetleri gibi taşınmazlara dair bütün yatırımların altlığını oluşturmaktadır" olarak açıklanırken, yeni düzenlemelerin, "Orman Kanunu ve Kadastro Kanunu"na bağlı olarak yapılacağı belirtiliyor.

Tasarı Neler Getiriyor
Tasarıya göre; Tapu sicil müdürlüklerinde akitli ve akitsiz işlem yapma yetkisi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce yakın il veya ilçe tapu sicil müdürlüklerinde çalışan personele verilmesi öngörülürken, konut kredisi işlemlerde uygulamada birlik sağlanarak, bu işlemlerin daha kısa sürede sonuçlandırılması amaçlanıyor. Yapılacak değişiklikle; orman kadastrosuna başlanılmamış yerlerde, Kadastro Kanunu hükümlerine göre belirlenen orman sınırının, orman kadastro komisyonunca belirlenen, "orman sınırı niteliği" nin yeniden kazanılması amaçlanıyor.Tasarı yarın TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda görüşülecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/orman-vasfini-yitirmis-alanlar-valilik-onayindan-cikiyor_51311.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!