Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yeni Dönem

Türkiye her yıl onbinlerce hektar ormanlık alanını yangınlarda kaybederken, Çevre ve Orman Bakanlığı yangınlarla mücadele için yeni yöntemler deniyor. Bunlardan biri "orman yangını bulma ve izleme sistemi". Sistemin yazılımını Bilkent Üniversitesi'nden 11 uzman geliştirdi. Yazılım, ormanlar içine kurulan kameralarla dumanı 10 saniyede algılıyor ve

CNN Türk
Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yeni Dönem

Türkiye her yıl onbinlerce hektar ormanlık alanını yangınlarda kaybederken, Çevre ve Orman Bakanlığı yangınlarla mücadele için yeni yöntemler deniyor. Bunlardan biri "orman yangını bulma ve izleme sistemi". Sistemin yazılımını Bilkent Üniversitesi'nden 11 uzman geliştirdi. Yazılım, ormanlar içine kurulan kameralarla dumanı 10 saniyede algılıyor ve yangın yönetim merkezlerine alarm gönderiyor.

Türkiye'de, sadece geçen yıl yangınların yüzde 52'si ihmal ve dikkatsizlik yüzünden çıktı. Yüzde 10'u ise kasıtlı çıkarıldı,  ama sebebi ne olursa olsun yangınla mücadelede en önemli nokta, erken müdahale. Türkiye bu mücadelede artık teknolojiyi kullanıyor. Bunun için bilgisiyar yazılımı ve kameralardan yararlanılıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kullandığı yeni yöntem "orman yangınını bulma ve izleme sistemi.

Yangın gözetleme kulelerinde çalışanlara yardımcı olacak sistemi Bilkent Üniversitesi'nden 11 uzman geliştirdi. Türkiye'deki en riskli ormanlık alandaki yangın gözetleme kulelerine kameralar yerleştirildi. Geliştirilen bilgisayar yazılımı sayesinde, kameralar dumanı 10 saniye içinde algılayabiliyor, ardından da alarm veriyor.

Yangın gözetleme kullerindeki kamera görüntüleri internet bağlantısıyla,  hem kulenin bağlı olduğu yangın bölge müdürlüğünden hem de Ankara'daki yangın komuta kontrol merkezinden izlenebiliyor.

Üstelik sadece izlemek değil, Manavgattaki kamerayı, Ankara'dan kontrol ederek, yangının büyüklüğü hesaplanabiliyor.

Türkiye bu sistemi yeni keşfetti, ancak dünyada yıllardır kullanılıyor. Amerika, Kanada, Almanya, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Çin, ormanlarını bu sistemle izliyor. Duman algılayan kameralar şimdilik Türkiye'de sadece 12 yerde. 5'i Manavgat'ta, 5'i Marmaris'te, 2'si de Akşehir'de.

Ancak Türkiye'de 800 yangın gözetleme kulesi var. TÜBİTAK'ın 2 yıl için 750 bin YTL destek verdiği projenin hedefi tüm kulelere dumanı algılayan kameralar ve alarm veren yazılımı yerleştirmek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/orman-yanginlariyla-mucadelede-yeni-donem_63325.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!