Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ormanlar Alev Alev Yanıyor

Antalya'nın Kaş ilçesindeki orman yangını kontrol altına alınamazken, İzmir Selçuk'taki yangın bugün kontrol altına alındı. Antalya'nın Serik ve Manavgat ilçeleri ile Adana, Mersin, Osmaniye, Didim, Düzce, Bodrum, Çorum ve Muğla'da yangın çıktı.

CNN Türk
Ormanlar Alev Alev Yanıyor Selçuk'taki yangın Meryam Ana Evi'ne
gelmeden kontrol altına alındı.

ntalya'nın Kaş ilçesindeki orman yangını kontrol altına alınamazken, İzmir Selçuk'taki yangın bugün kontrol altına alındı. Antalya'nın Serik ve Manavgat ilçeleri ile Adana, Mersin, Osmaniye, Didim, Düzce, Bodrum, Çorum ve Muğla'da yangın çıktı.

Son 3 günde Türkiye genelinde çıkan 90 orman yangınında 500 hektar ormanlık alan zarar gördü. Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün verdiği bilgilere göre:

* 19 ağustos cumartesi günü 34
* 20 ağustos pazar günü 43
* 21 ağustos pazartesi günü saat 15.00'e kadar ise 13 orman yangını çıktı.

Orman yangınlarından 19'unun bugün saat 17.00 itibarıyla tamamen kontrol altına alındığı, 8 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü, diğer 4 yangını ise kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Türkiye'nin 20 bin 763 bin 248 hektarlık kısmının (Yüzde 26'sı) ormanlarla kaplı olduğunu belirten yetkililer, bu alanların yaklaşık 9 milyon hektarının oldukça iyi, geriye kalan 11 milyon hektarının ise bozuk ormanlar olduğunu ifade etti.

Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye'de son 10 yılda orman yangınları nedeniyle 12 bin hektar ormanlık alanın yanarak yok olduğunu ve yangınların ihmal, dikkatsizlik sonucu çıktığını veya kasıtlı olarak yakıldığını kaydetti.

"Yangınların sebepleri araştırılacak"
Antalya'da ortalama sıcaklığın 46 derece, nem oranının da yüzde 10 seviyesinde olduğunu söyleyen Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, ''şu saatlerde nem oranı yüzde 40'lara çıktı. Bu da hissedilen sıcaklığı 3-5 derece daha artırır. O bakımdan vatandaşlarımızın mangalla, sigarayla ormana girmemelerini rica ediyoruz. Bu hava şartlarında herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesini istiyoruz'' dedi.

Vali Yüksel, Antalya'da hafta sonu yaşanan yaklaşık 10 yangının, yıldırım düşmesi sonucu meydana geldiğini belirterek, ''hiç kuşku yok ki bu yangınların sebebini hassasiyetle araştıracağız. Bu hafta boyunca sıcaklıklar artacak. Hafta sonuna kadar bölgede izinli girilen alanlara dahil asla ateşle girmeyin. Araçlarıyla seyahat eden vatandaşlar araçlarından sigara atmasınlar, hatta sık sık mola vererek kendilerini ve araçlarını dinlendirerek, seyahat etsinler. Bu bölgede yaşayan insanlar da hiçbir şekilde ateş yakmasınlar'' diye konuştu.

Kaş:
Antalya'nın Kaş ilçesinde kısmen kontrol altında tutulan orman yangınında, arazöz ekiplerinin çevreleme çalışmaları sürüyor.

Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, Kemer köyü Kıbrıs deresi mevkiinde süren orman yangınına müdahale eden yangın söndürme helikopterlerinin, Manavgat ve Bodrum'daki orman yangınlarına takviye olarak gönderildiğini ve bölgedeki çalışmaların arazözlü ekiplerle yürütüldüğünü kaydetti.

Yangının kuzey yönünde sürdüğünü vurgulayan Gedikağaoğlu, arazözlü ekiplerin bölgede çevreleme çalışmasına devam ettiklerini dile getirdi.

Gedikağaoğlu, bölgenin ulaşım güçlüğü nedeniyle etkili müdahalenin ancak havadan yapılabildiğine de dikkati çekti.

Gedikağaoğlu, yangın nedeniyle şu ana dek bölgede 250 hektar alanın yitirildiğini belirterek, çalışmaların gece boyunca süreceğini bildirdi.

Serik:
İzmir-Selçuk-Meryem Ana mevkiinde saat 14.40'da çıkan orman yangını yoğun çalışmalar sonucu saat 05.00'te kontrol altına alındı. Yangında 300 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Manavgat:
Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangınında, 15 hektar orman alanının yanı sıra 85 hektar otluk, çalılık ve tarım alanı yandı.

Oymapınar Barajı bölgesindeki Bucakşıhlar ve Dikmen köyü sınırında çıkan yangın tamamıyla kontrol altına alındı.

Bölgede, soğutma çalışmaları sürdürülüyor.

Manavgat'ın Dikmen köyündeki yangına müdahale eden ekipte yer alan, Evrenseki Belediyesi'nde itfaiye eri olarak çalışan İsa Şahin, müdahale sırasında yoğun dumandan etkilendi.

Manavgat Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Şahin'in sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Yangın dolayısıyla Dikmen köyünden uzaklaştırılan köylüler de evlerine dönmeye başladı. Köylüler evlerini hortumlarla ıslatıyor.

Selçuk:
İzmir'in Selçuk ilçesinde çıkan ve geniş bir alanda etkili olan yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları devam ederken, alevlerin Meryem Ana Evi'nin beş metre yakınına kadar geldiği, ancak zarar vermediği ortaya çıktı.

Meryem Ana Evi rahibi ve çalışanlar, alevlerin tüm çevrede etkili olduğunu, evin ve rahiplerin kaldığı binanın yanmamasının mucize olduğunu söyledi.

Yangının söndürülmesiyle daha önce yeşilliğiyle dikkat çeken Bülbül dağı ve çevresi göz alabildiğine siyah renge büründü.

Yangının etkili olduğu ve dün gece boşaltılan Sultaniye köyünde ise durum normale döndü. Köylüler söndürme ekiplerinin büyük bölümünün Meryem Ana Evi etrafında bulunması nedeniyle köyün etrafındaki alevlere geç müdahale edildiği savundu.

Söndürme ekipleriyle tartışan köylüler yangında zeytin alanları ve arı kovanlarının yandığını belirtti. Köylüler zararlarının karşılanmasını isterken, yetkilileri de köylerine beklediklerini ifade ettiler.

Mersin:
Mersin'de orman alanındaki örtü yangını büyümeden kontrol altına alındı. Orman Bölge Müdür Vekili Mustafa Gözükara, merkeze bağlı Çapar köyü yakınındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktığını belirtti.

Ekiplerin zamanında müdahalesiyle yangının büyümeden kontrol altına alındığını ifade eden Gözükara, ''Çapar köyü sınırlarındaki ormanlık alanda yangın çıktığı ihbarını alır almaz ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Adana'dan da helikopter takviyesi istendi. İlk etapta iki arasözle müdahale ettiğimiz yangına, iki arasöz daha sevk ederek yapılan çalışmayla kontrol altına aldık. Yaklaşık üç dönümlük alanda etkili olan ve kontrol altına alınan örtü yangınını soğutma çalışmaları sürüyor'' dedi.

Mersin'de bir yangın söndürme helikopteri bulunduğunu ve bunun Ege Bölgesi'nde çıkan yangınlar nedeniyle İzmir'e gönderildiğini vurgulayan Gözükara, olası yangınlara karşı tedbirlerini artırdıklarını kaydetti.

Didim:
Aydın'ın Didim ilçesinde dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını kısmen kontrol altına alındı. Yangında, 200 hektar tarım arazisi, fundalık ve zeytinlik alan yandı

Öte yandan Didim'de, İngilizlerin kaldığı sitede çıkan bir yangın da maddi hasara yol açtı.

Osmaniye:
Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde çıkan orman yangınında, ilk belirlemelere göre yaklaşık 2 hektarlık alanda zarar meydana geldi.

Osmaniye Orman İşletme Müdürü Mustafa Eroğlu, Yeşilyurt köyünde, meşelik alanda çıkan yangına 2 helikopter, 4 arazöz, 100 orman işçisi ve köylülerin müdahalede bulunduğunu ve kısa sürede kontrol altına alındığını açıkladı. Soğutma çalışmaları sürüyor.

Adana:
Adana'da, yaklaşık 100 hektarlık orman alanında zarara yol açan ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Jandarma ekipleri, olası risklere karşı Eyci Uşağı köylülerini, anonslarla köyü boşaltmaları konusunda uyardı.

Öte yandan, biri köylü olmak üzere yangına müdahalede bulunanların da yer aldığı dört kişinin dumandan etkilendiği, bu kişilerden birinin hastanede tedavi altına alındığı öğrenildi.

Bu arada, Hocalı köyü yakınlarında, orman alanında otlatılan keçi sürüsünün yangın sırasında telef olduğu belirtildi.

Bodrum:
Muğla'nın Bodrum ilçesinde çıkan orman yangını, şiddetli rüzgar nedeniyle kontrol altına alınamıyor.

Yangında şu ana kadar 200 hektardan fazla ormanlık alan zarar gördü.

Yangına çok sayıda arazöz, iş makinası, özel sektör ve belediyelere ait itfaiye araçları ile orman işçileri müdahale ediyor.

Düzce:
Düzce'nin Tokuşlar köyü mevkiinde elektrik trafosunun patlaması sonucu yangın çıktı. Yangın kontrol altına alınırken, 20 dönüm çam ormanı kül oldu. Bölgedeki
soğutma çalışmaları sürüyor.

Çorum:
Çorum'un Oğuzlar ilçesinde çıkan yangında, 10 dönüm çam ormanı tahrip oldu. Osman Ç. Arak mevkiinde kendisine ait bağ evinde yaktığı ateşi, tam söndürmeden bölgeden ayrıldı. Yakılan ateşin ormanlık alana sıçramasıyla büyüyen yangın, Oğuzlar Belediyesi İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.
Yangında, 10 dönümlük çam ormanı tahrip oldu. Jandarma ekipleri, bağ evi sahibi Osman Ç'yi gözaltına aldı.

Karabük:
Karabük'te çıkan yangında, 4 hektar kızılçam alanı zarar gördü.

Asit köyündeki ormanlık alanda çıkan yangına, 1 helikopter, 3 arazöz ile Karabük Orman İşletme Müdürlüğü’nün 15 kişilik ekibi müdahale etti.

Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Yetkililer, yolcu treninden atılmış sigara izmaritinin rüzgarın da etkisiyle orman arazisindeki fidanları tutuşturmasının yangına sebep olduğunu tahmin ettiklerini bildirdiler.

Kahramanmaraş:
Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde, yıldırım düşmesi sonucu ormanlık alandaki üç ayrı noktada yangın çıktı.

Kahramanmaraş Orman Bölge Başmüdürü Celal Yılmaz, ilçeye bağlı Akifiye, Çokak ve Kerimli bölgelerindeki ormanlık alanda, yıldırım düşmesi sonucu üç ayrı bölgede yangın çıktığını, yangınların çevreye yayılmadan söndürüldüğünü açıkladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ormanlar-alev-alev-yaniyor_47806.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!