Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ortasından Duble Yol Geçirilen Göl Kurudu!

Kör Sakarya Gölü’nün talihi de adı gibi kör çıktı. Göl tam ortasından duble yol geçirilince kurumaya başladı. 30-40 yıl öncesine kadar içme suyu kaynağı olarak kullanılan, içinde kuşlar ve daha nice canlılar kaynaşan gölün yaklaşık 1000 metrekarelik bölümü uçtu gitti... Göl kuruyunca doğa kaybetti, gölde yaşayan canlılar kaybetti, tarım kaybetti,

Radikal Gazetesi
Ortasından Duble Yol Geçirilen Göl Kurudu!

Kör Sakarya Gölü’nün talihi de adı gibi kör çıktı. Göl tam ortasından duble yol geçirilince kurumaya başladı. 30-40 yıl öncesine kadar içme suyu kaynağı olarak kullanılan, içinde kuşlar ve daha nice canlılar kaynaşan gölün yaklaşık 1000 metrekarelik bölümü uçtu gitti... Göl kuruyunca doğa kaybetti, gölde yaşayan canlılar kaybetti, tarım kaybetti, bölge halkı kaybetti.

Kör Sakarya Gölü, Sakarya’nın Karasu ilçesi Tepetarla köyü sınırları içinde bir doğa harikası. 2.5 kilometre uzunluğunda 60 metre genişliğindeki göl,  Acarlar Longozu’nun yanı başında bulunan bir doğa harikasıydı. Gölün talihi, ortasından duble yol geçirilince birden bire döndü. Yol çalışmaları sırasında 2 bin kamyon, yani yaklaşık 3 bin ton dolgu malzemesi dökülerek doldurulan göl, bir de bunun üzerinden duble yol geçirilince ikiye bölündü. Ardından da yarı yarıya kurudu.

Gölün kuruyan kısmında başta balıklar birçok canlı türü de yok oldu. Su menekşelerine, sazlıklara ve zengin bitki çeşidine sahip olan göl, bölge tarımı için de önemli bir sulama kaynağı olarak kullanılıyordu. Yöre sakinlerine göre duble yol için göl, içine binlerce ton taş ve dolgu malzemesi dökülerek doldurulacağına üzerine bir köprü yapılsaydı, bunlar yaşanmazdı.

Karasu Tepetarla Köyü Muhtarı Sıtkı Bak endişeli, çünkü  ortasından duble yol geçirilen gölün geri kalan suyunun da her geçen gün azaldığını görüyor. Muhtar Bak, eğer gerekli önlemler alınmazsa yüzyıllardır bölgeye hayat veren bu doğa harikasının yok olacağını düşünüyor:

“Adapazarı- Karasu duble yolu Kör Sakarya’nın üzerinden geçti. Köprü yerine dolgu yapılınca gölün 1 kilometrekarelik kısmı kurudu. Bu bölgede su seviyesi iyice azalınca balıklar da ölmeye başladı. Sulama da yapılamıyor. Burası bölge tarımı için önemli bir kaynak niteliğindeydi. Buranın ıslah edilmesini istiyoruz. Kör Sakarya üzerine yapılan dolgunun kaldırılmasını ve buraya köprü yapmasını istiyoruz.”

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/ortasindan-duble-yol-gecirilen-gol-kurudu_82363.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!