Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Osman Hamdi Bey'e Büyük Saygısızlık

Muğla Valiliği tarafından 2007'de 320 bin TL harcanarak restore edilen ve müzeye dönüştürülen Yatağan'ın Turgut beldesindeki Osman Hamdi Bey Evi, ilgisizlik ve güvenlik görevlisi bulunmaması nedeniyle tanınmaz hale geldi. Duvarları ve kapıları edep dışı sözcükler içeren yazılarla tahrip edilen konağın bahçesinde de hayvanlar otlatılıyor.

Yeni Asır Gazetesi
Osman Hamdi Bey'e Büyük Saygısızlık

Muğla Valiliği tarafından 2007'de 320 bin TL harcanarak restore edilen ve müzeye dönüştürülen Yatağan'ın Turgut beldesindeki Osman Hamdi Bey Evi, ilgisizlik ve güvenlik görevlisi bulunmaması nedeniyle tanınmaz hale geldi. Duvarları ve kapıları edep dışı sözcükler içeren yazılarla tahrip edilen konağın bahçesinde de hayvanlar otlatılıyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi ve İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nin kurucularından, dünyaca tanınan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' adlı tablosuyla ünlü Osman Hamdi Bey'in evinin restorasyonuna 2006 yılında başlandı. Evin iç ve dış restorasyonu ressam Aydın Erkuş ve ekibi tarafından yapıldı.

Ziyaretçi akını

Restorasyonla birlikte, evin bulunduğu 1.5 dönümlük arazi, bahçe düzenlemesi yapılarak çimlendirildi. Evin bahçesine yöre halkına çeşitli kültür hizmetleri sunulmasında kullanılacak ek binalar ve üniteler yapıldı. 320 bin TL harcanan restorasyon çalışması 2007 yılında tamamlandı. Restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından tarihi konak adeta ziyaretçi akınına uğradı. Ancak müzeye dönüştürülen evde güvenlik görevlisi bile bulundurulmadı. Tarihi konağın duvarları ve kapıları iki yılda küfür ve sevgi sözcüklerinin yan yana bulunduğu yazılarla doldu. Sprey boyayla duvarları ve kapıları tahrip edilen konağın bahçesi de içki içenlerin meskeni haline geldi.

Tahrip edildi

Tarihi Osman Hamdi Bey Evi'nin 1.5 dönümlük bahçesinde ise yöre halkının hayvanları otluyor. Keçiler, Valilik tarafından restorasyon çalışmaları kapsamında çimlendirilen bahçede otluyor. Bölgede kazı yapan arkeologlar, duvarlarına spreyle yazılar yazılan, kapıları ve ahşap döşemeleri tahrip edilen, bahçesi içki şişelerinden geçilmez hale gelen konağın bir an önce koruma altına alınmasını istediler.

Osman Hamdi Bey'in Türk arkeolojisine ve Turgut Beldesi'ne büyük katkılar sağladığını kaydeden Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Bilal Söğüt, "Tarihi eserlerimize ve Osman Hamdi Bey Konağı'na yapılan bu tür davranışlar tam bir saygısızlık. Osman Hamdi Bey'in kemikleri sızlamaktadır. Kendini bilmez birkaç kişinin yaptığı bu tür olumsuz davranışlar, Yatağan'da turizmi olumsuz yönde etkileyecektir. Osman Hamdi Bey evi 'Milli servet' niteliği taşımaktadır. Bu eserlere verilecek zararlar daha sonra devlet karşılayacaktır. Biz tarihi eserlerimizi yok etmek yerine, korumalı ve yaşatmalıyız" dedi.

Vali restorasyona tepki göstermişti

Tarihi konağın restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından konakta incelemelerde bulunan Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, restorasyon çalışmasının aslına uygun olmadığı gerekçesiyle restorasyonu yapan ressam Aydın Erkuş'a tepki göstermişti. Vali Altıparmak, "Osman Hamdi Bey Evi'nin yıllar önce çekilmiş fotoğrafında bu kapının üzerinde bulunan desenler oldukça net. Ancak restorasyon sonrasında gördüğümüz kapıda bu desenler yok. Ayrıca pencere camları da macunla tutturulmuş. Aslına uygun bir restorasyon yapılmamış. Bir iş yapılıyorsa aslına uygun yapılmalıdır" diyerek tepkisini dile getirmişti.

Osman Hamdi Bey kimdir?

Döneminde yaptığı birçok çalışmayla uluslararası üne kavuşan Osman Hamdi Bey, 1842-1910 yıllarında yaşadı. Osman Hamdi Bey, 1883 yılında Güzel Sanatlar Akademisi ile İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurdu ve müdürlüklerini üstlendi. 1884'te antik eserlerin yurtdışına çıkarılmasını yasaklayan bir yasayı yürürlüğe sokan Osman Hamdi Bey, böylece çok değerli bazı eserlerin yurtdışına çıkarılmasını engellemiş oldu. Osman Hamdi Bey, Nemrut Dağı, Lagina ve Sayda'da arkeolojik kazılar yaptı. Sayda'da yaptığı kazılarda bulduğu İskender Lahiti, arkeoloji dünyasının başyapıtlarından sayılır. Türkiye'nin ilk arkeolojik kazılarını Lagina Antik Kenti'nde başlatan Osman Hamdi Bey, 1870'de inşa edilen konakta 19 yıl yaşadı. Lagina Antik Kenti'nde araştırmalar yapan Osman Hamdi Bey, dünyaca ünlü 'Kaplumbağa Terbiyecisi' eserini de bu konakta yaptı. Osman Hamdi Bey'in, "Kaplumbağa Terbiyecisi" adlı tablosu ise sanat çevrelerince "Türk Mona Lisa'sı" olarak kabul ediliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/osman-hamdi-beye-buyuk-saygisizlik_72748.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!