Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Osmanlı Arşivleri Sitesi Tarihin Üstüne Taşınıyor

Osmanlı arşivinin, 'Osmanlı Arşiv Sitesi' adı altında tek çatı altında toplanacağı Kağıthane'deki arazide tarihi kalıntılar ortaya çıktı. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) inşa etmeyi planladığı projenin arazisinde, Kanuni Sultan Süleyman döneminde kurumlaştırılan Istabl-ı Has binalarının, saraya ait hayvanların bakım, eğitim

Sabah Gazetesi
Osmanlı Arşivleri Sitesi Tarihin Üstüne Taşınıyor

Sultanahmet'te birkaç binada tutulan Osmanlı arşivinin, 'Osmanlı Arşiv Sitesi' adı altında tek çatı altında toplanacağı Kağıthane'deki arazide tarihi kalıntılar ortaya çıktı. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) inşa etmeyi planladığı projenin arazisinde, Kanuni Sultan Süleyman döneminde kurumlaştırılan Istabl-ı Has binalarının, saraya ait hayvanların bakım, eğitim alanlarının ve vatandaşların kullanımına verilen Hazine'ye ait çayırlıkların bulunduğu belirlendi.

Araştırmacı Hüseyin Irmak, alan ile binaları, II. Abdülhamid için dönemin ünlü fotoğrafçıları Abdullah Biraderler'in fotoğrafladığını, bunların padişahın ünlü Yıldız Arşivi'nde bulunduğunu kaydetti.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü proje için çalışmalar 5 yıl önce başlatıldı. Osmanlı Arşiv Sitesi inşası için, Kağıthane'de bir kısmı poligon olarak kullanılan Hazine arazisi seçildi. Araziyle ilgili plan değişiklikleri İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nce yapıldı. Sitede, arşiv binalarının yanı sıra araştırma, konferans ve sergi salonları ile misafirhaneler de yer alacak. 80 bin metrekarelik projenin 50 bin metrekarelik kısmının yeraltında olması planlanıyor. Sitede 100 milyon adedi aşkın belge bulunacak. Sitenin inşaatı için TOKİ, 7 Ağustos'ta ihale düzenledi. İhaleye 12 firma teklif verdi. Konvansiyonel kalıp sistemiyle yapılacak olan Osmanlı Arşiv Sitesi'nin bitirme süresi de TOKİ'nin yer tesliminden itibaren 3 yıl olarak belirlendi. Sitenin 100 milyon dolara mal olması bekleniyor.

Uzmanlardan farklı görüş

Prof. Dr. İlber Ortaylı (Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı): Osmanlı Arşivi Sitesi'nin Kağıthane'de yapılmasına ve Osmanlı arşivinin tek bir çatı altında toplanmasına gerek yok. Sayısı belli, her gün artan bir şey değil.

Prof. Dr. Semavi Eyice (Tarihci): Saraya ait hayvanlar bu bölgenin otları çok besleyici olduğu için buraya çıkarılırmış. Hara binalarının ihyasına gerek yok. Okmeydanı'nda çok daha önemli eserler yok edildi.

Hüseyin Irmak (Araştırmacı): Bulunacak her şey şehir tarihi için bir kazanım olacağı gibi ilgili proje, alanda bulunacak kalıntılar dikkate alınarak şekillendirilmeli. Böylece bir tarih yok edilmeden yeni bir işleve dahil edilebilir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/osmanli-arsivleri-sitesi-tarihin-ustune-tasiniyor_72609.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!