Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Osmanlı Bankeri Yorgo Zarifi'nin Köşkü İTO’ya Sosyal Tesis Oluyor

İTO üyelerinin İstanbul Kandilli’deki Cemile Sultan Korusu’nda bulunan sosyal tesislerine ek olarak 14 dönümlük arazi üzerine kurul Yorgo Zarifi Köşkü’nü de restore ederek üyelerine açmaya karar verdi.

Referans Gazetesi



smanlı döneminde imparatorluğa borç veren en ünlü bankerler arasında anılan Rum Yorgo Zarifi’nin İstanbul Tarabya'daki köşkü İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyelerinin sosyal tesisi oluyor. İTO yönetimi, üyelerinden gelen talep doğrultusunda Kandilli’deki Cemile Sultan Korusu’nda bulunan sosyal tesislerine ek olarak 14 dönümlük arazi üzerinde kurulu Yorgo Zarifi Köşkü’nü de restore ederek üyelerine açmaya karar verdi. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Milli Emlak’tan 14 Şubat’ta bir yıllık ön izin alındığını belirterek köşkün restorasyonu için proje hazırlanacağını açıkladı. Arazide yıkılacak hale gelmiş iki bina bulunduğunu vurgulayan Murat Yalçıntaş, “Bu binaların restorasyonu için bir proje hazırlanacak. Bu projenin kabul edilmesi halinde tesis 49 yıllığına odamızın olacak” dedi. İTO’nun sosyal tesis olarak kullanmayı planladığı Yorgo Zarifi Köşkü, Yorgo Zarifi’nin ölümünden sonra varislerine geçti, varisleri köşkü bir şirkete sattı ancak alan şirket, borçlarını ödemeyediği için köşk Milli Emlak’a geçti.

İTO Meclisi F1 için olağanüstü toplanacak
Bu arada İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Formula 1 yarışlarının düzenlendiği İstanbul Park Pisti'nin işletmesini, uluslararası bir yatırımcıya vermek için ön anlaşmayı imzaladıklarını, 1-2 haftaya kadar açıklama yapacaklarını bildirdi. İsim vermekten kaçınan Yalçıntaş, Formula 1'in patronunun isminin geçtiğinin söylenmesi üzerine şunları söyledi: “Gazetelerde yazan şey hakkında bir şey söyleyemem. Söylediğim şey yabancı yatırımcıya vermek üzere çalışıyoruz. Avukatlar en son düzenlemeleri yapıyorlar. 1-2 haftaya kadar açıklamayı yapacağız.”

İTO Meclis toplantısında konuşan Murat Yalçıntaş, Formula 1 konusunda da önümüzdeki 1-2 hafta içinde meclisi olağanüstü olarak toplayacaklarını açıkladı. Yalçıntaş, toplantıda grafik, resimler ve rakamlarla F1’de gelinen son noktayı meclis üyeleriyle paylaşacaklarını vurguladı.

2006
yılı bilançosu ve gelir tablosunun da oylandığı meclis toplantısında, bilanço beş redde karşılık oy çokluğuyla kabul edilirken meclis toplantısında en çok eleştirilen konu, yurtdışı harcırahları, Yeni Zelanda, Jamaika, Brezilya gibi uzak ülkelere yönelik gezilerin sıklığı oldu. Murat Yalçıntaş meclis toplantısında 1-2 ay içinde elektronik oylama sistemine de geçileceğini aktardı. Yalçıntaş, bir elektronik kart vasıtasıyla üyelerin bundan sonra hem oy kullanabileceklerini hem de üzerindeki çip sayesinde kimlik kartı olarak da taşıyabileceklerini sözlerine ekledi.

Yorgo Zarifi kimdir?
Galata’da sözü geçen Rum bankerlerin en ünlüsü olan Yorgo Zarifi, Sultan 2’nci Abdülhamit’in danışmanlığını yapacak kadar Osmanlı’ya yakındı. Hazine’ye kalan gayrimenkul varlığı Tarabya’daki 15 dönümlük arazi ile sınırlı değil. Yine Tarabya’da beş dönümlük arsa, bir ev ve konak sahibi olan Zarifi, kendisi adına Yeniköy’de bir de kilise yaptırmıştı. İstanbul’u çok seven Yorgo Zarifi, 27 Mart 1884’te öldükten sonra, kalbi çıkartılarak yaptırdığı kilisenin duvarında özel bir bölüme yerleştirildi. Üzerine de isminin baş harfleri olan bir arma yapıldı. Zarifi, Büyükada ile Burgazada da çok sayıda arsa ve ev sahibiydi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/osmanli-bankeri-yorgo-zarifinin-kosku-itoya-sosyal-tesis-oluyor_52500.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!