Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Otelci IMF’yi Duyunca Zam Yaptı, Dev Zirve Zora Girdi

Sorun Nisan’a kadar çözülemezse şehrin değiştirilmesi ya da Boğaz’a gemi yanaştırılması gündeme alınacak.

Vatan Gazetesi/Hale TÜZÜN
Otelci IMF’yi Duyunca Zam Yaptı, Dev Zirve Zora Girdi

kim 2009’da İstanbul’da düzenlenecek olan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısı için otelcilerin 1.000-1.200 euro oda fiyatı talep etmesi ortalığı karıştırdı. Bakanların araya girmesine rağmen otelcilerin bir kısmı ısrarlı. Sorun Nisan’a kadar çözülemezse şehrin değiştirilmesi ya da Boğaz’a gemi yanaştırılması gündeme alınacak

Gelecek yıl İstanbul’da yapılacak olan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısında yüksek ’oda fiyatları’ organizasyon komitesiyle otelcileri karşı karşıya getirdi. Rezervasyonlarını şimdiden yaptıran dev yabancı yatırım bankası ve finans kurumlarının üst düzey yöneticileri için, bazı otellerde günlük 1.000-1.200 euroluk oda fiyatı ödemeyi kabul etmesi diğer otelciler tarafından öğrenilince fiyatlar katlandı.

IMF ve Dünya Bankası’nın sekreteryası, ülke delegasyonları ve diğer katılımcılarla yaklaşık 12 bin kişinin beklendiği organizasyon döneminde oda fiyatlarını bu rakamlara yakın satmak isteyen bazı 5 yıldızlı otelcilerin ısrarı üzerine TÜRSAB’ın liderliğindeki organizasyon komitesi ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay devreye girdi. Hatta Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de otelcilerden ’nezaketen’ konuyla ilgili istekte bulundu.

Yüzde 60’ı ikna edildi
İki kez konuyla ilgili toplantı yapılırken organizasyon komitesi, ısrarın sürmesi ve oda fiyatlarının bu seviyede belirlenmesi halinde İstanbul’un organizasyonu kaybedebileceği, toplantıların İzmir ya da Antalya’ya alınabileceği ya da Boğaz’a gemi yanaştırılarak delegelerin burada konaklatılması arayışına gidebileceği uyarısında bulundu. Konunun Nisan ayı sonuna kadar çözülmesi ve otelcilerin oda fiyatlarını makul düzeye indirerek komiteye fiyat tarifesi sunması gerekiyor.
Çünkü Organizasyon Komitesi Nisan ayında IMF yetkilileriyle Washington’da son kez biraraya gelecek. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bu organizasyonun Türkiye’de gerçekleşmesi için hükümetin, belediye ve TÜRSAB’ın elini taşın altına koyduğunu ve teminat mektuplarını verdiklerini hatırlatarak, “40 otelcinin yüzde 60’ını ikna ettik” diye konuştu.

Otelcilerin bu toplantıya ’banka patronları ve çok zengin insanlar’ın katılacağını düşündüklerini anlatan Ulusoy, şunları söyledi: “Bu toplantıya IMF ve Dünya Bankası’nın üst düzey yöneticileri, uluslararası yatırım bankaları ve fon temsilcileri ile bakanlar gelecek ama en büyük katılımcı grubu bizim devlet memuru dediğimiz merkez bankalarındaki çalışanlar, raportörler, araştırmacılar. Buraya Etiyopya, Bangladeş, Pakistan gibi ülkelerden de katılımcı gelecek. Bu insanlar günlük harcırahla toplantıya katılacak.” Otelcileri, ’makul fiyatlar’ vermeye çağıran Ulusoy, “Biz onlardan dünya standartlarında bir tarife istiyoruz. Bu organizasyonun daha önce yapıldığı ülkelerin de üzerinde fiyatlar oluştu” ifadesini kullandı.

Katılımcı sayısı düşer
İstanbul’da 6-7 Ekim 2009 tarihinde düzenlenecek toplantıyı organize edecek konsorsiyumun içinde bulunan Visitur Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, bu toplantının İstanbul’un dünya metropolleri arasında söz sahibi olması adına önemli bir adım olduğuna dikkat çekerken, “Bu organizasyon İstanbul için referans olacak” dedi.

Çamaş, “5 yıldızlı otellerde makul fiyat 350-400 euro olmalı. Üst düzey yöneticiler odaya 1.000 euro öder ama geri kalanı için bu geçerli değil. Fiyatlar düşmezse katılımcı sayısı da düşebilir” açıklamasını yaptı.

‘Sorun 5 yıldızlı otellerde’
Konuyla ilgili olarak düzenlenen ikna toplantılarına katılanlardan Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eresin Otelleri Satış ve Pazarlama Direktörü Müberra Eresin, 3-4 adet beş yıldızlı otelin yüksek fiyat vermekte ısrarcı olduğunu, 4 yıldızlı otellerde bir sorun bulunmadığını belirtti.
Toplantı döneminde 4 yıldızlı otellerde verilen fiyatın 200-300 euro düzeyinde olacağını söyleyen Eresin, “Bu fiyatlar yurtdışındaki otellerde de aynı. Şu anda 100-120 euro düzeyinde olan oda fiyatlarımız büyük kongre ve uluslararası toplantılarda ikiye katlanır”dedi.

Türkiye, 2’nci kez evsahipliği yapacak
Türkİye, üç yılda bir ABD dışında yapılan IMF- Dünya Bankası yıllık toplantısının 53’üncüsüne 2009’da 2’inci kez ev sahipliği yapacak. 1955’teki toplantıyla İstanbul, toplantının birden fazla yapıldığı Washington dışındaki ilk şehir olacak. Toplantıda İstanbul yaklaşık 184 ülkeden ekonomi bakanlarına ve merkez bankası başkanlarına evsahipliği yapacak. Toplantılar üç gün sürüyor. Ancak uluslararası finans şirketleri de toplantılara paralel konferanslar düzenliyor. G-7, G-20 ülkelerinin ekonomi bakanları da burada biraraya geliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/otelci-imfyi-duyunca-zam-yapti-dev-zirve-zora-girdi_60449.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!