Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Otomotiv 'Mortgage'ı Gözlüyor

Renault Mais Genel Müdürü Aybar, 'İpoteğe dayalı konut kredisi sitelerin ulaşım ihtiyacına paralel otomotiv satışını artırabilir' dedi.

Radikal



enault Mais Genel Müdürü Aybar, 'İpoteğe dayalı konut kredisi sitelerin ulaşım ihtiyacına paralel otomotiv satışını artırabilir' dedi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Işık Dikmen, "Otomotivde aylık taksit ödenebilir seviyede ise müşteri toplam fiyata çok da bakmıyor" dedi.
ODD tarafından düzenlenen ve otomotiv pazarının ilk 6 aylık değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda konuşan Dikmen, sektöre ilişkin vergi, devlet teşvikleri, dış ticaret, altyapı politikalarının yer aldığı master plan hakkında Ankara ile görüşüp görüşmedikleri yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: "Ankara ile yapılan her toplantıda, her çalışmada, bu konu sürekli olarak gündeme getiriliyor. Sürekli işlenen bir konu ve bunu bir kere daha tekrarlama gereği duyduk."
Master Plan'da vergi oranlarının kademeli olarak AB ülkeleri seviyesine indirilmesi, 15 yaş ve üstü araçların hurdaya çıkarılması, vergi düzenlemelerinin basitleşip istikrar kazanması, kayıt tescil sisteminin AB ile benzeşmesi, araç muayenenin AB standardına uyması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi önerileri yer alıyor.

'Müşterimizi çekiyor'

Işık Dikmen, son dönemde gayrimenkulde ipoteğe dayalı konut edindirme sisteminin (mortgage) kendilerini olumsuz etkileyebileceği endişesini de dile getirdi. Dikmen, "Mortgage daha tam olarak kurulmadan bankalar bunları uygulamaya, cazip şartlar sunmaya başladı. Açık konuşmak gerekirse kulvar açtığı için açık konuşayım bizden müşteri çaldığını düşünüyoruz" diye konuştu. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise, mortgage'a olumsuz bakmadıklarını, sistemin yeni şehirleşme, uydu kentler, yeni yerleşim birimleri getireceğini ve bunların şehir merkezinin dışında olacağını söyledi. Sıkışık kent merkezinde konutu olan bazı vatandaşların bile bu gayrimenkullerini satarak şehir dışındaki yerlere taşındığını anlatan Aybar, "Buralar uzakta olacağı için altyapısı ulaşım sektörünün katkılarıyla olacak. Birbirimizi tamamladığımızı düşünüyoruz" görüşünü iletti.

İthalat azaldı

ODD tarafından hazırlanan rapora göre 2005 yılının ocak-haziran döneminde binek, hafif ticari ve diğer motorlu araçları kapsayan Türk otomotiv sektöründe üretim adet bazında geçen yılın ayna dönemine göre yüzde 8.5 artarak 442 bin 891 oldu. İhracat 289 bin 374 adete çıkarak yüzde 21.5 arttı. İhracat geliri ise 6 milyar dolar ile yüzde 33.2 yükseldi. İthalat 289 bin 374 adetle yüzde 21.5 düştü. İç pazardaki düşüş ise 323 bin 913 adetlik satışla yüzde 15 olarak gerçekleşti. Yetkililer, 2005 yılında binek otomobil pazarının 430 bin adetlik satışla geçen yılın yüzde 5 altında kapatmasını bekliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/otomotiv-mortgagei-gozluyor_30895.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!