Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Otoyol Aydınlatması Yenilenirse 18 Milyon Lira Tasarruf Edilir

Türkiye'deki otoyallar eski nesil 280 bin adet armatürle aydınlatılıyor. Philips Aydınlatma Müdürü Şiriner, ‘Bu armatürler yenilenirse yüzde 35-60 arasında enerji verimliliği sağlanır' diyor.

Referans Gazetesi
Otoyol Aydınlatması Yenilenirse 18 Milyon Lira Tasarruf Edilir

Türkiye'deki otoyallar eski nesil 280 bin adet armatürle aydınlatılıyor. Philips Aydınlatma Müdürü Şiriner, ‘Bu armatürler yenilenirse yüzde 35-60 arasında enerji verimliliği sağlanır' diyor.
 
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'de dış aydınlatmanın yüzde 80'i yol aydınlatmasına, yüzde 20'si şehir güzelleştirmesine ayrılıyor. Türkiye'deki tüm elektriğin ise yüzde 25'i aydınlatmaya harcanıyor. Bunun ortalama yüzde 20'si de dış aydınlatmada kullanılıyor. Philips Aydınlatma Pazarlama Müdürü Ayhan Şiriner, şehir aydınlatmasında LED ve cosmopolis (beyaz ışık) teknolojisiyle yıllık 18.4 milyon TL tasarruf edilebileceğini söylüyor.

Türkiye'deki otoyollarda yaklaşık 280 bin adet eski nesil aydınlatma armatürünün değiştirilmesiyle yüzde 35-60 enerji verimliliği sağlanabileceğini kaydeden Şiriner, "Eski nesil 110 vat sodyum lambalı bir armatür, 60 vat gücünde yeni nesil cosmopolis (beyaz ışık) lambalı armatür ile değiştiğinde yüzde 73 civarında verimlilik sağlanabilir. 280 bin armatür için gereken yatırım miktarı ise 113 miyon TL. Bu yatırımın yapılmasıyla yıllık enerji tasarrufu potansiyeli ise 18.4 milyon TL'ye ulaşır" dedi.
 
4 yılda amorti eder

Şiriner'in Türkiye'deki sokak aydınlatmasına ilişkin önerileri ise şöyle: "Önerimiz, beyaz aydınlatmaya geçilmesi. Bu LED teknolojisi, yüzde 70'e varan enerji tasarrufu da sağlıyor. Var olan teknolojide sadece ampulün LED lambalarla değişmesiyle bile en az yüzde 10 enerji tasarrufu sağlanıyor. Seçilen sisteme göre, yatırım kendini 3-4 yıl içinde amorti ediyor."

Sokaklarda beyaz ışığın güvenlik ve konfor sunduğunu da anlatan Şiriner, yapılan araştırmaların beyaz ışıkta insanların kendini daha iyi ve güvende hissettiklerini ortaya koyduğunu ifade etti.
 
Aydınlatmaya 400 milyar dolar harcanıyor

Philips Profesyonel Aydınlatma Çözümleri CEO'su Marc de Jong ise tüm dünyada aydınlatma için harcanan elektriğin yılda 400 milyar dolar olduğunu belirtti. Bunun 80 milyar dolarının dış aydınlatmaya gittiğini kaydeden Jong, "Temel olarak dış aydınlatmayı düşündüğümüzde, kolaylıkla bu 80 milyar doların yüzde 50'sini azaltabiliriz. Çünkü çoğu şehirde sokaklarda ve caddelerdeki kullanılan aydınlatma teknolojileri oldukça eski, 30-40 yıl önceki teknolojiler kullanılıyor. Dolayısıyla tüm şehirlerin tamamıyla yenilenmeye ihtiyacı var" diye konuştu.

Toplam cirolarının yüzde 4-5'ini (540 milyon euro) Ar-Ge'ye ayırdıkları bilgisini veren Jong, bunun da yüzde 70-80'ini LED için harcadıklarını söyledi. 
 
Yeni trend LED'li armatür


Frankfurt'ta gerçekleşen Light+Building (Aydınlatma ve Yapı) fuarında yeni tasarımlarını dünyaya tanıtan Philips; ev, ofis, mağaza ve dış mekân aydınlatmalarında tasarruf ve şıklığı birleştirdi. Yüzde 75'lere varan enerji tasarrufu sağlayan LED'in aydınlatmada değişiklik yapacak bir teknoloji olduğunu söyleyen Philips Aydınlatma CEO'su Rudy Provoost, "LED teknolojisi Philips'in ürün gamında da hızlı bir büyüme gösteriyor. Milyonlarca renkli tasarım yaratmamıza imkân tanıyan bir teknolojiden bahsediyoruz. LED'in 2015'te aydınlatma sektörünün yüzde 50'sinde yer alacağını düşünüyoruz. 2020'de ise aydınlatma sektörünün yüzde 75'ini LED alacak" dedi.

 

ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/otoyol-aydinlatmasi-yenilenirse-18-milyon-lira-tasarruf-edilir_78810.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!