Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Oturduğum Ev Komşumunmuş'' Stresine Son

Tapuda oturduğu ev veya işyeri komşusunun üzerine kayıtlı çıkan mülk sahiplerinin sorunlarını çözüm oluşturmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışma başlattı.

yapi.com.tr / AA
''Oturduğum Ev Komşumunmuş'' Stresine Son

Foto: Orhan Canbulatel

19 Eylül'de yayınlanan genelgeye göre, hatalı blok ya da daire numaralarında düzeltme işlemi tüm daire sahiplerinin tapu müdürlüklerine başvurmasına gerek kalmadan, lisanslı harita kadastro bürolarının hazırlayacağı teknik raporla yapılabilecek.

Tapu ve Kadastro 11. Bölge Müdürü Erdoğan Büyükboyacı AA muhabirine yaptığı açıklamada, kat irtifaklı ve kat mülkiyetli yapıların, fiili durumları ile tapu kayıtlarının dayanağını oluşturan mimari projedeki bağımsız bölüm numaralarının veya vaziyet planında gösterilen blokların numaralarının zaman zaman farklılıklar gösterdiğini söyledi.

Kendilerinden kaynaklanmamasına rağmen bu sorunlarla muhatap olmak zorunda kaldıklarını ifade eden Büyükboyacı, şöyle devam etti:

''Örneğin, bir apartmandan daire satın alıyorsunuz. Ancak, projede aldığınız dairenin numarası farklı. Çünkü, biz numaralama yaparken projeyi esas alıyoruz. Senin aldığın daire aslında karşı komşunun oturduğu daire. Önceden bunu düzeltmek için tüm kat ve blok maliklerinin bir araya gelerek tapu müdürlüklerine başvurmaları ve kat mülkiyetine şerh koyarak yeniden kat mülkiyeti tesis edilmesini istemeleri gerekiyordu. Bu da çoğu zaman mümkün olmuyordu. Çünkü, tüm kat malikleri bir araya getirilemiyordu. Bunun yanında hukuki olmamasına rağmen kat malikleri kendi aralarında kağıt üzerinde alım satım yapıyorlardı. Bütün bunlar zaman alan ve masraflı işlemlerdi.''

Büyükboyacı, yıllarca çözülemeyen bu sorunlara 19 Eylül'de yayımlanan bir genelge ile pratik çözüm getirildiğini belirtti.

Düzeltme işleminin artık lisanslı harita kadastro bürolarının hazırlayacağı teknik raporla yapılabileceğini vurgulayan Büyükboyacı, şu bilgileri verdi:

''Zaman zaman (Oturduğum ev tapuda komşumun çıkıyor) veya (Benim dükkanımda komşum oturuyormuş) şeklinde vatandaşların şikayetleri ile karşılaşıyoruz. Bu tür sorunu olan kat malikleri ya da bina yöneticilerinin, lisanslı harita kadastro bürolarına başvurmaları yeterli olacak. Bu bürolar binalardaki fiili durumu tespit ederek teknik bir rapor hazırlayacaklar. Bu raporları belediyelere, belediye mücavir alanı dışında olan yerler ise ile özel idarelere onaylatarak tapu müdürlüklerine bildirimde bulunacaklar. Tapu müdürlüklerimizde gerekli düzeltme işlemini gerçekleştirecekler.''

Büyükboyacı, Kayseri'de 4 lisanslı harita kadastro bürosu bulunduğunu sözlerine ekledi.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/oturdugum-ev-komsumunmus-stresine-son_89217.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!