Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Oturduğunuz Bina Sağlam Mı?”

İstanbul Kartal'da geçtiğimiz günlerde çöken bina ve Marmara Bölgesi’nde yaşanan deprem olaylarının ardından vatandaşlar oturdukları konutların sağlam olup olmadığını anlamak için çeşitli yollara başvurmaya başladı. İnş. Yük. Müh. Hakan Çatalkaya, konuyla ilgili yapılması gereken en önemli 7 maddeyi sıraladı.

Hakan Çatalkaya
"Oturduğunuz Bina Sağlam Mı?”

Vatandaşların binaların sağlamlığını kontrol etmek için en güvenli yöntemin deprem testi yaptırmaları olduğunu söyleyen Hakan Çatalkaya, "Deprem testi yaptırdıktan sonra alacağınız deprem dayanıklılık raporu ile binanızın deprem güvenliğini temin edebilirsiniz. Alınan bu rapor ile binanızı kentsel dönüşüme sokmadan sadece binanızın durumunu öğrenebiliyorsunuz" dedi.

Özellikle Kadınlar Bilgi İstiyor
İstanbul’daki 600 bin binanın 400 bininin riskli olduğuna işaret eden Çatalkaya, muhtemel bir şiddetli İstanbul depreminde 30 bin binanın yıkılabileceğine dikkat çekti.  Kartal'daki 8 katlı binanın çökmesinin ardından vatandaşların kendi evlerinin güvenliğini tekrar sorgulamaya başladığını söyleyen Çatalkaya, "Özellikle kadınlar bilgi almak için bizimle iletişime geçiyor. Bu hassas konuyla kadınlar daha çok ilgileniyor. Binalarının ne durumda olduğunu, alabilecekleri önlemleri detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorlar. Kadınlarımız bilinçlendikçe depreme karşı güvenli bina ve kentsel dönüşüm kapsamındaki çalışmaların daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyoruz” dedi.

Binaların deprem testini yapıp deprem dayanıklılık raporlarını hazırlayıp bina riskli ise binanın yıkılıp yeniden yapılması veya binanın güçlendirmeleri konusunda hak sahiplerini bilgilendirip maliyet analizlerini çıkardıklarını anlatan Çatalkaya, "Hak sahiplerinin yık-yap ya da güçlendirme taleplerine göre tüm resmi kurumlardan gerekli izinleri alıyoruz. Hak sahiplerinin talebi ile devlet teşvikli kentsel dönüşüm veya bina güçlendirme kredilerini çıkarıp tüm süreçlerini takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Binam Sağlam mı? Ön Tespit Nasıl Yapılır?
Vatandaşların oturdukları binalarla ilgili ön tespiti kendilerinin de yapabileceğini ifade eden Çatalkaya, 7 unsura bakılması gerektiğini belirtti. "Bu 7 maddeden en az biri var ise yaşadığınız bina riskli olabilir; hemen binanızın deprem testini yaptırıp deprem dayanıklılık raporlarınızı almanız gerekir" diyen Çatalkaya, söz konusu maddeleri şöyle sıraladı:

1. Bina 1999 yılında önce yapıldıysa,
2. Bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa,
3. İnşaatta hazır beton kullanılmadıysa,
4. Binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C10 altındaysa,
5. Bina kolon ve kirişlerinde çatlaklıklar varsa,
6. Bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları veya benzeri şeyler varsa ve
7. Bina dere yatağı, dolgudaysa.

İnş. Yük. Müh. Hakan Çatalkaya,
Tektaş Kentsel Dönüşüm Uzmanı

http://www.yapi.com.tr/haberler/oturdugunuz-bina-saglam-mi_170854.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!