Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Oyuncak ve Mask Müzesinden Sonra İzmir'de ‘Kadının Müzesi’

İzmir'de, Amazon kadınlarından günümüze kadar, bilimde, sanatta, eğitimde önce olan, topluma yön veren kadınlar, resim, heykel, rölyef ve belgelerle, İzmir Kadın Tarihi Müzesi'nde sergilenecek.

yapi.com.tr / AA
1 Oyuncak ve Mask Müzesinden Sonra İzmir'de ‘Kadının Müzesi’

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, oyuncak ve mask müzesinden sonra butik müzeler zincirinin üçüncü halkası olan İzmir Kadın Tarihi Müzesi konseptini uzmanlarla yaptıkları uzun soluklu ve titiz bir çalışma sonucunda belirlediklerini söyledi.

İzmir'in Basmane semtinde tarihi bir binada kurulacak olan müzede, ‘Kütüphane’, ‘El Sanatları Satış’, ‘Dünya'da Kadın’, ‘Amazonlardan Bugüne Kadın’, ‘Çağlar Boyu Kadın’, ‘Kurtuluş Savaşı'nda kadın’, ‘Cumhuriyet Döneminde Kadın’ ve ‘İzmir ve İzmir'in Yetiştirdiği Öncü Kadınlar’a ait bölümlerin yer alacağını belirten Tartan, ''Kadınların, resim, heykel, karikatür gibi eserlerinin sergileneceği Kadın Tarihi Müzesi'ni, 'Türkü, Şiir ve Şarkılarda Kadın', 'Halı, Kilim ve Oyalarda Kadının Dili' bölümleriyle yaşayan bir müze haline getireceğiz'' dedi.

 Konak Belediyesi görevlileri ve konunun uzmanlarının bir süre önce Almanya'nın Bonn kentindeki Kadın Müzesi'nde incelemelerde bulunduğunu, konsept çalışmalarında buradan fikir alındığını ifade eden Tartan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kadın müzesi konseptini uzmanlarla yaptığımız uzun soluklu ve titiz bir çalışma sonucunda belirledik. Müze, Türkiye'nin ilk kadın müzesi kimliğini taşımasından dolayı büyük önem taşıyor. Müze'nin hemen girişinde, Türkiye'de kadın konusunda yapılmış araştırmalar, kadın romancıların eserleri, gazete kupürleri, dergiler, kadın örgütlenmeleri koleksiyonu ve kadına yönelik araştırmaların bulunacağı 'Kütüphane' bölümü yer alacak. 'El Sanatları Satış' bölümünde, kadınların ürettiği el ürünleri satılacak. Dört ünlü yazarla sohbet eden kadınları canlandıran heykellerin bulunacağı 'Söyleşi' bölümü yer alacak. 'Dünya'da kadınlar' bölümünde, dünya kadın müzelerinden getirilen kadın objeleri sergilenecek. 'Amazonlardan bugüne kadın' başlığı altında, kadının tarihsel süreç içerisindeki konumu, resim, heykel ve rölyeflerle dijital ortamda canlandırılacak. 'Çağlar boyu kadın' bölümündeyse bilgi panosu, figürlü örnekler ve heykel kopyaları sergilenecek''.

Tartan, müzede Kurtuluş Savaşı ve sonrasında kadın hareketine yön veren tarih yazan kadınların, ''Kurtuluş Savaşı'nda Kadın Manzaraları'' başlığı altında geniş yer bulacağını dile getirerek, ''Cumhuriyet Döneminde İlkler'' ve ''İzmir'in yetiştirdiği öncü kadınlar'' bölümlerindeyse, bilimde, sanatta, siyasette ilk'leri içinde yer alan kadınların yaşam öyküleri, resim, heykel ve belgelerinin sunulacağını kaydetti.

 Müze binasının restorasyon çalışmalarının sürdüğünü anlatan Tartan, müzeyi 2011 yılının ikinci yarısında açmayı planladıklarını bildirdi.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/oyuncak-ve-mask-muzesinden-sonra-izmirde-kadinin-muzesi_83994.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Kadınlara verilen önemin gösterildiğini anlıyorum ama gelecek nesillerin iyiliği açısından ve yine gelecek nesillerin kadınla erkek arasında bir ayrım olduğunu düşünmemeleri açısından yanına bir de "Erkek Müzesi" de yapılsa iyi olur. Şimdiye kadar kadınlar 2. sınıf vatandaş olarak görüldükleri için desteklenen "Dünya Kadınlar Günü"nüne tam tersi bir sebepten karşı çıkanlar da var; yani, kadınları bir kenara ayırdığımız zaman kendi kendimize ayrımcılık yapmış olmuyor muyuz? Lütfen yetkili merciler akla gelen projelerini objektif bir bakış açısıyla ve toplumu yanlış yönlendiregelmiş klişeleri göz önünde bulundurarak değerlendirsinler. Bunun için sosyolog ve psikologlara başvurabilirler, öyle değil mi? YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!