Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Özelleşen Kadastro Hizmetleri Cep Yakıyor

Yasa ile oluşturulan özel 'Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Büroları' (LİHKAB) ile daha önce kamu eliyle daha ucuza yürütülen aplikasyon, sınır tespiti, birleştirme, cins değişikliği gibi kadastro işlemleri, artık 4 katı daha fazla ücret ile yapılıyor. Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, uygulamanın vatandaşlara 4-5 kat

yapi.com.tr
1 Özelleşen Kadastro Hizmetleri Cep Yakıyor

Yasa ile oluşturulan özel 'Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Büroları' (LİHKAB) ile daha önce kamu eliyle daha ucuza yürütülen aplikasyon, sınır tespiti, birleştirme, cins değişikliği gibi kadastro işlemleri, artık 4 katı daha fazla ücret ile yapılıyor. Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, uygulamanın vatandaşlara 4-5 kat fazla ek maliyet getirdiğini söyledi.

Kadastro işleri özelleşti, fiyatlar arttı

Kadastro teknik hizmetlerinin özel bürolar tarafından yapılmasını öngören Lisanslı Harita Mühendisleri Kanunu’nun 16 Haziran 2010’da yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye’nin pek çok yerinde kadastro işlemleri özel bürolar aracılığıyla yapılmaya başlandı. Yeni uygulamada, Devletin açtığı sınavı kazanan mühendisler, ilçelerde harita ve kadastro hizmetlerini vermek amaçlı büro açabiliyor. Böylece aplikasyon, birleştirme, cins tashihi vb işlemler bu bürolarda veriliyor. Ancak yeni uygulama ile kadastro hizmetleri ücretlerinin 3-7 kat artması vatandaşları ve inşaat sektörüne yüksek ek maliyetler getiriyor. Yasa ile kadastronun gelir elde ettiği tüm işlemler özel bürolara devredilirken, döner sermaye ve harçtan muaf olan ücretsiz işlemler ise kadastro dairelerine bırakıldı.

Bölgelere göre farklı yüksek ücretler

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, özelleştirilen kadastro iş ve işlemlerinde ek maliyetlerin ortaya çıktığını söyleyerek, “5368 sayılı Lisanslı Harita Mühendisleri Kanununa göre Kadastro Müdürlüğü'nün yapmış olduğu birleştirme, aplikasyon ve cins değişikliği ile ilgili işlemleri özel bürolara devredildi. Özelleştirmeyle birlikte kadastro işlem ücretleri bölgelere ve büyükşehirde bulunma durumuna göre 3-7 kat arttı. Büyükşehir kapsamındaki yerlerde daha fazla mağduriyet yaşanıyor. Ekonomik koşulların ve dolaylı vergilerin vatandaşlara ve inşaat sektörüne ek maliyetler oluşturduğu bir dönemde, kadastro işlemlerindeki bölgelere göre yüksek ücret artışları vatandaşları, üyelerimizi ve inşaat sektörüne ekonomik güçlükler yaşatıyor” dedi.

Kadastro ücretleri dört kat arttı

Saka, "Bilindiği gibi kadastro işlemleri artık Özel Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Büroları (LİHKAB) vasıtasıyla yapılıyor. Bu özel bürolarda kadastro işlemleri, kamudan daha yüksek bedellerle yapılıyor. Daha önce 1000 m2'ye kadar bir arsa veya arazinin Aplikasyon için 146,50 TL. ödenirken, yeni uygulamayla 360 TL, cins değişikliği 157,5 TL’den 380 TL’ye, İki parselin birleştirilmesi 78 TL’den 260 TL’ye, İrtifak Hakkı 78 TL’den 150 TL’ye., Parsel veya bir bağımsız bölümün yerinin gösterilmesi veya tespiti 33,5 TL’den 70 TLye çıktı. Bu fiyatlar bölgelere ve yerin büyükşehir kapsamında olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor. Kadastro hizmetlerinin daha pahalıya satın alınmasına neden olan bu uygulama teknik hizmetler dahilindeki tüm inşaat sektörüne ve vatandaşlara mağduriyet yaşatıyor. İş dünyası olarak bu sorunun biran önce çözülmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ozellesen-kadastro-hizmetleri-cep-yakiyor_83267.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Kulaktan dolma bilgilerle ve bazı çevrelerin yönlendirilmesi ile yazılmış bir yazı lihkab ların kurulması ile birçok problemin ve bazı kişilerin menfaat temin ettiği konuların ortadan kalktığını birçok müteahhit arkadaşımın memnuniyetini ifade ettiklerini söylemeden geçemeyeceğim. Tüm inşaatın maliyetine 100-200 tl nin nasıl etkilediğini merak ediyorum. Yani 150.000.tl ye satılan 10 daireli bir binada 10-20 tl gibi bir rakamın etkisinin nekadar olduğunu da merak etmeden geçmeyelim. Sayın saka umarım yeni dairelerini 150.000.tl yerine 150.010 tl ye satmaya başlamamıştır ama lihkab maliyetini 160.000.tl olarakta telafi edenler olduğunu duyuyorum bu fırsatı kendi menfaatleri doğrultusunda değerlendirmek için lihkab ların ücretlerini bahane edenlerde olabilir. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!