Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Özellikle Nisan Ayı Rakamlarında Libya'da Çok Büyük Düşüş Var''

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ortadoğu'da yaşanan olaylar sonucunda Türkiye'nin nisan ayında Libya, Cezayir, Yemen ve Bahreyn'e ihracatının düştüğünü belirterek, ''Bu ülkelerde demokrasinin gelişmesi mutlaka bu ülkelerin ticaretine de, Türkiye'nin ticaretine de olumlu yansıyacak. Orta ve uzun vadede bizim açıdan daha

yapi.com.tr / AA
''Özellikle Nisan Ayı Rakamlarında Libya'da Çok Büyük Düşüş Var''

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ortadoğu'da yaşanan olaylar sonucunda Türkiye'nin nisan ayında Libya, Cezayir, Yemen ve Bahreyn'e ihracatının düştüğünü belirterek, ''Bu ülkelerde demokrasinin gelişmesi mutlaka bu ülkelerin ticaretine de, Türkiye'nin ticaretine de olumlu yansıyacak. Orta ve uzun vadede bizim açıdan daha iyi olacağını düşünüyoruz'' dedi.

Nasco Gayrimenkul Yatırım A.Ş. tarafından Gaziantep Havalimanı Gümrük Müdürlüğü ve Geçici Depolama Ambarları'nın temel atma törenine katılan Büyükekşi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olayların ihracata etkisini değerlendirdi.

Özellikle Tunus ile başlayan daha sonra Mısır, Bahreyn, Yemen, Libya ve Suriye'de devam eden olayların Türkiye için sıkıntılı bir durum olduğunu belirten Büyükekşi, şunları söyledi:

''Özellikle nisan ayı rakamlarında Libya'da çok büyük düşüş var, hemen hemen ihracat olmadı gibi bir şey. Aynı şekilde Cezayir'de, Yemen'de, Bahreyn'de ihracatımızda düşüş söz konusu. Ama çok şükür ki, Suriye'de herhangi bir ihracat düşüşümüz şu anda yaşanmıyor. Özellikle Türkiye'de komşularla sıfır sorun politikası ve vizelerin kaldırılması ihracatımıza son derece olumlu yansıdı. Son derece olumlu yansıması da bizim komşu ve çevre ülkelerle olan ticaretimizde belli bir oranda yükselme kaydetti. Ama şu anda böyle bir sıkıntımız var. Şubat ayında bu ülkelerle olan ticaretimizdeki gerileme genel ihracatımızda yüzde 4, mart ayında ise genel ihracatımızda yüzde 5 düşüş yaşattı. Ama yine de biz olumsuz düşünmüyoruz. Çünkü baktığımızda bu ülkelerden Mısır kısmen düzelmeye başladı, sadece Libya'da uzun süreceğe benziyor. Ama diğer ülkelerdeki refah seviyesinin artması, bu ülkelerde demokrasinin gelişmesi mutlaka bu ülkelerin ticaretine de, Türkiye'nin ticaretine de olumlu yansıyacak. Orta ve uzun vadede bizim açıdan daha iyi olacağını düşünüyoruz.''

Suriye'deki olaylarla ilgili tahminlerinin sorulması üzerine Büyükekşi, şu anda gidişatın çok iyi olmadığını, ama burada özgürlüklerin artması ve çok partili sisteme geçişin yumuşak olmasını temenni ettiklerini söyledi.

Büyükekşi, ''Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Ortadoğu ülkelerine yönelik bir çalışma düşünülüyor mu?'' sorusuna karşılık, ''Düşünülüyor. Belki bir süre sonra Mısır'a ziyaret yapma durumu var, seçimden sonraya kalabilir. Ondan sonra yeniden bu ülkelerde yapılacak çalışmalar bizim açımızdan önemli olacak. Ama önce bu halk ayaklanmalarının belli bir seviyeye inmesi, belli barış ortamının olması lazım. Ondan sonra tekrar düzelir diye ümit ediyoruz'' dedi.

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/ozellikle-nisan-ayi-rakamlarinda-libyada-cok-buyuk-dusus-var_87144.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!