Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Pakistan İmaj Kurbanı mı?

Pakistan, ramazana mecburen oruçlu girdi! Yardım kuruluşları, 'Bir an evvel ve çok miktarda yardım gelmezse binlerce kişi daha ölecek' diyor ama bağışlar yaraları değil sarmak, yarabandı bile olamayacak kadar az. Geriye tek şık kalıyor: Bu ülke imaj yüzünden mi boğuluyor?

Radikal Gazetesi
Pakistan İmaj Kurbanı mı?

Askerler biriken sel sularını tahliye ederken bile boğulma tehlikesi yaşıyor. 170 milyondan fazla insanın yaşadığı ülkede sellerden 14 milyondan fazla insan etkilendi. FOTOĞRAF: REUTERS

Pakistan, ramazana mecburen oruçlu girdi! Yardım kuruluşları, 'Bir an evvel ve çok miktarda yardım gelmezse binlerce kişi daha ölecek' diyor ama bağışlar yaraları değil sarmak, yarabandı bile olamayacak kadar az. Geriye tek şık kalıyor: Bu ülke imaj yüzünden mi boğuluyor?

BM, sel yüzünden 14 milyondan fazla insan etkilendiği, 1600’den fazla kişinin öldüğü, yaklaşık 300 bin evin yıkıldığı ya da zarar gördüğü Pakistan’a yardım amacıyla 459 milyon dolar toplanması için kampanya başlattı. Oluşturulacak fon, ilk üç aylık dönemdeki zorlukların aşılmasında kullanılacak. BM, 170 milyon nüfuslu Pakistan’da sel felaketinden 14 milyon insanın etkilendiği tahminini yapıyor.

Meteorologler Arap Denizi üstünde etkili muson yağmurlarının zayıflamakta olduğunu, önümüzdeki üç gün içinde sağanak yağmurun duracağını, ancak yer yer yağış görüleceğini belirtiyor. Afet bölgelerini havadan inceleyen Başbakan Yusuf Rıza Gilani ise stoklardaki çadırların tamamını dağıttıklarını, acilen çadıra ihtiyaç duyduklarını belirterek ülke dışında yaşayan gurbetçilere halkları için cömert davranmaları için çağrıda bulunuyor.

Türkiye’den 35 ton malzeme

Ulusal Sağlık Kurumu’ysa afet bölgelerindeki çocuklarda görülen ateşli hastalık ve ishal vakalarının endişe verici oranlara ulaştığını açıklayarak kirli suların etkisiyle ishal ve kolera salgını oluşması konusunda uyarı yapıyor. Ulusal ve uluslararası yardım kuruluşlarının mesajı ortak: ‘Bir an evvel ve çok miktarda’ yardım ulaşmazsa, binlerce kişinin daha hayatı tehlikeye girecek...

Öte yandan, Pakistan’a uluslararası yardımlar gelmeye devam ediyor. AB ülkeye 10 milyon avro daha yardım yapılacağını, ABD de yardımlarını 20 milyon dolar daha artırarak 55 milyon dolara çıkaracağını duyurdu. Türkiye’nin yardımları da sürüyor. THY tarafından tahsis edilen kargo uçağıyla gönderilen ve gıda, çadır, mutfak malzemeleri, battaniye, sağlık ve temizlik ürünlerinden oluşan 35 ton malzeme başkent İslamabad’a ulaştı.

Tarım alanlarına en ağır darbe

Felaketin tarım ülkesi Pakistan’ın ekonomisine verdiği zarar da ortaya çıkmaya başladı. Ziraat Kurumu, 500 bin ton buğday ve şekerin, 2 milyon balya pamuğun seller nedeniyle yok olduğunu açıkladı. Tarım ambarı Sind ve Pencap ovaları büyük oranda sular altında kalırken, ekili alanlarda ne kadar mahsulün sular altında kaldığı tespit edilemiyor. Sellerin en son ulaştığı güneydeki Sind eyaletinin Başbakanı Sayid Kaim Ali Şah, eyalette 3.5 milyon kişinin sellerden etkilendiğini, ilk belirlemelere göre 35 milyar rupi (625 milyon TL) tutarında zarar oluştuğunu, bu rakama tarım arazilerindeki zararın dahil edilmediğini söylüyor. Pakistan için hayati öneme sahip tarım sektöründe milyarca dolarlık maddi kayıp bekleniyor. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Maurizio Giuliano, “Henüz tarım ve hayvancılıktaki maddi kaybı kestirmek çok zor ama milyarlarca dolarlık tarımsal kayıp olacağını düşünüyorum” diyor.

Taliban’la bir tutup yardımı kesiyorlar

Uluslararası kamuoyu Pakistan’da bazı militan örgütlerin, ülkenin içinde bulunduğu zor durumu kullanarak, kimi bölgelerde kontrolü sağlamaya çalıştıkları yolundaki kaygılarını sıkça dile getirmeye başladı. Hükümetin krizle başa çıkamadığı itirafı Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari üzerindeki baskıların yoğunlaşmasına yol açıyor. Oluşan boşluğu da aşırı dinci grupların doldurduğu ve kendi yardım faaliyetlerini organize ettikleri kaydediliyor. Sellerin en etkili olduğu kesimlerden Kuzeybatı Sınır Eyaleti’nde büyük bir tabanı olan Pakistan Talibanı, hükümete yabancı ülkelerin yardımlarını geri çevirme çağrısı yaptı ve halka 20 milyon dolarlık (yaklaşık 30 milyon TL) yardım yapacaklarını duyurdu. Bu kaynağın nereden gelip nasıl dağıtılacağına açıklık getirmemesiyse kafaları iyice bulandırdı.

Haiti için toplananın yanında hiç!

Almanya’dan çeşitli yardım kuruluşları da bağışların azlığını, ülkenin kötü imajına bağlıyor. Welthungerhilfe’den Patricia Summa ve Care’den Sandra Bulling, Almanların Pakistan’ı genelde terör ve şiddetle bağdaştırdığını, bu nedenle bağış yapmada çekingen davrandığını belirtiyor. Aktion Deutschland Hilft’ten Birte Steigert ise şu ana kadar 10 kuruluşa toplam 146 bin 500 avro bağış yapıldığını, Haiti’deki deprem içinse aynı süre içinde 8.2 milyon avro toplandığını anlatıyor. UNICEF ve Help gibi uluslararası yardım kuruluşlarının da sözlerini doğruladığı Steigert, Pakistan’ın Taliban’la bağdaştırıldığını söylüyor. Medyanın da büyük etkisi olduğunu kaydeden Steigert, Haiti’deki depremden sonra çok sayıda görüntünün televizyonlarda yer aldığını, Pakistan’da sel sonrası görüntülerinse ekrana gelmediğini anlatıyor. (bbc, aa)

 

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/pakistan-imaj-kurbani-mi_81927.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!