Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Pamukkale 20 Yıl Sonra Susuz

Kuraklık sebebiyle suların giderek azalması, Pamukkale'yi de tehdit etmeye başladı. Uzmanlar, özellikle kaçak sondajlara karşı tedbir alınmaması durumunda Pamukkale'de yaklaşık 20 yıl sonra su kalmayacağını belirtti.

Zaman Gazetesi
Pamukkale 20 Yıl Sonra Susuz

SPAN lang=EN>

Kuraklık sebebiyle suların giderek azalması, Pamukkale'yi de tehdit etmeye başladı. Uzmanlar, özellikle kaçak sondajlara karşı tedbir alınmaması durumunda Pamukkale'de yaklaşık 20 yıl sonra su kalmayacağını belirtti.

Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan Pamukkale'de çıkan suyun debisinde, son yıllarda önemli düşüşler olması, beyaz cenneti su sıkıntısıyla karşı karşıya getirdi. Kuraklığın yanısıra Pamukkale ve Karahayıt beldelerindeki otel ve pansiyonların yeraltından kaçak su çekmesi, travertenleri tehlikenin eşiğine getirdi. Beyazlaşmayı sağlayan ve şifalı olduğuna inanılan suyun her geçen yıl azalması, uzmanları tedirgin ediyor. 10 yıl önce saniyede 350–360 litre olan su debisinin son ölçümlerde 253 litreye düştüğünü belirten uzmanlar, 15–20 yıl sonra Pamukkale'nin susuzlukla karşı karşıya kalacağını açıkladı.

Pamukkale Koruma Amaçlı İmar Planı'nın uygulama projelerinin 2001 yılından itibaren genel koordinatörlüğünü ve müellifliğini yürüten mimar Ahmet Yoldaş, "Termal su, son yıllarda giderek azalmaktadır. Bu çok temel bir meseledir, çünkü suyu koruyamadığımız takdirde Pamukkale'nin varlığını sürdürmesi mümkün değil. Bu sebeple Pamukkale ve Karahayıt civarındaki sondaj çalışmalarıyla Gölemezli'deki sera çalışmaları kontrol altına alınmalıdır" dedi.

Sıkıntının 1990'lı yıllarda otellerin yıkılması ve başka bölgelerden su çekmeleri sonucu başladığını belirten Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İnan Özer ise yakındaki Karahayıt beldesinde yapılaşan otellerin bilinçsizce açtığı kuyular sonucu suyun azaldığını açıkladı. PAÜ Jeoloji Bölümü tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Pamukkale'nin 15–20 yıl sonra susuz kalacağını ifade eden Prof. Dr. Özer, "Kuraklık ve diğer çevre faktörleri sonucu Pamukkale'nin suyu azaldı. Önlem alınmazsa beyazlamayı sağlayan sular yavaş yavaş çekilecek. Bu sebeple yerel yönetimler tedbir almalı. Özellikle otellerin izinsiz artezyen kuyuları açması önlenmeli ve düzenleme yapılmalı" şeklinde konuştu. Pamukkale'nin en büyük özelliğinin beyazlığı olduğunu ve bunu suyun sağladığını kaydeden Denizli Valisi Yavuz Erkmen de sıkıntıyı iyi bildiklerini ve bununla ilgili çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Vali Erkmen, şunları söyledi: "Su olmadığı takdirde Pamukkale de olmaz, travertenler ayakta kalamaz. Pamukkale'nin başına bir şey gelmesi, yalnızca ülkemiz değil, dünya açısından da kötü olacaktır. Hepimiz aynı bilinçte olup suyu çok dikkatli kullanmalıyız. Sondaj olarak açılan kuyuların tek elden yönetilmesi gerekiyor. Bu sistem devreye girdiğinde hem müesseseler zarar görmeyecek hem de Pamukkale ayakta kalabilecek."

http://www.yapi.com.tr/haberler/pamukkale-20-yil-sonra-susuz_62692.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!