Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Pamukkale’deki Yasadışı Yerleşimler Kaldırılıyor

Son yıllarda çevresindeki yapılaşmalar yüzünden giderek kirlenmeye başlayan Pamukkale, UNESCO desteğinde uygulamaya konulan yeni eylem planı ve Pam

Zaman
1 Pamukkale’deki Yasadışı Yerleşimler Kaldırılıyor

b>Son yıllarda çevresindeki yapılaşmalar yüzünden giderek kirlenmeye başlayan Pamukkale, UNESCO desteğinde uygulamaya konulan yeni eylem planı ve Pamukkale Üniversitesi’nin hazırladığı projelerle eski ihtişamına kavuşacak.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Pamukkale’nin çevresindeki yasadışı yerleşim alanları tamamen ortadan kaldırılacak. Bölgenin bütünü ile güzel görünmesini sağlayacak “Yeni Yerleşim Araştırması ve Yeni Yerleşim Eylem Planı"nın yanı sıra Pamukkale Üniversitesi’nin Pamukkale çevresi için hazırladığı Seyir Terasları, Doğa ve Kültür Yolu, Kocaçukur Termal Gölet ve Havuz Düzenleme ve Uygulama projeleri de önümüzdeki aylarda Pamukkale’nin çehresini değiştirecek yenilikler arasına girecek.

Dünya Mirası Listesi’ne 1988 yılında alınan Pamukkale ve Hierapolis antik kenti için 1990 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca UNESCO’nun desteği ile Koruma ve Geliştirme Amaçlı İmar Planı hazırlanmıştı. Kazı, onarım ve restorasyon çalışmalarının hâlen sürdüğü bölgede şimdiye kadar; alan içinde bulunan 5 konaklama tesisinden 3’ü travertenleri kirlettikleri gerekçesi ile yıkıldı. Termal su kaynakları ve travertenlerin oluşumu, bozulma ve kaybolma nedenleri bilimsel etütlerle ortaya çıkarılarak, traverten alanları genişletildi, tahrip olan su kanallarının yerine de yeni su kanalları inşa edildi.

Bu çalışmalar ışığında 2000 yılında Dünya Bankası’nca finanse edilen Türkiye Toplumsal Geliştirme ve Kültürel Miras Projesi’ne dahil edilen Pamukkale için şimdi de sosyoekonomik değerlendirme, çevre değerlendirme ve çevre yönetim planı ve arkeolojik sit içindeki yasadışı yerleşimler için "Yeni Yerleşim Araştırması ve Yeni Yerleşim Eylem Planı" hazırlanıyor. Böylece Pamukkale çevresindeki yasadışı yerleşimler mercek altına alınmış olacak. Yapılacak yeni yerleşim eylem planı ile de bu yerlerin geleceği belirlenecek. Sürekli olarak kirliliği ve orijinal beyaz renginin bozulmasıyla gündeme gelen Pamukkale, artık sürekli bakım altında tutuluyor, travertenlerin sadece belli bölümünde yürünmesine izin veriliyor.

Pamukkale’deki tüm çalışmalar Pamukkale Üniversitesi’nin bilimsel heyetince izlenecek. Ayrıca Denizli Valiliği ile Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü arasında "Pamukkale Koruma ve Geliştirme Projesi Denetim ve Danışmanlık Hizmetleri Protokolü" imzalandı. Böylece üniversite Pamukkale’ye Seyir Terasları, Doğa ve Kültür Yolu, Kocaçukur Termal Gölet ve Havuz Düzenleme ve Uygulama projeleri hazırladı. İzmir 2’nci Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Bölge Kurulu’nun uygun bulduğu projeler valiliğin gerçekleştireceği ihale sonucunda hayat bulacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/pamukkaledeki-yasadisi-yerlesimler-kaldiriliyor_16686.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • mükemmel bi yer, gezdim orayı, bence herkes gitmeli YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!