Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Paralar Nerelere Harcanıyor?

Açıklanan ve re’sen dikkate alınacak nedenlerle, plansız ve keyfi davranışlarda bulunmak suretiyle görevi kötüye kullanarak gerek kamuyu gerekse Ankara halkını tüketicileri büyük maddi ve manevi zararlara uğratan şikâyet edilenler hakkında gerekli soruşturma yapılarak haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesini derneğimiz adına

Cumhuriyet ANKARA
Paralar Nerelere Harcanıyor?

Bugün Ankara Anakent Belediyesi, tüketici haklarına ve kamu yararına aykırı olarak tüketicilere çok yüksek bedeller karşılığında su, ulaşım hizmeti veriyor, kömür satıyor. Doğalgaz ünitesi özelleştirmeden önce de doğalgazı yüksek bedelle satıyordu.

Peki, hizmetler yüksek bedeller karşılığında tüketicilere satılıyorsa, neden, Ankara Anakent Belediyesi, Türkiye’nin en borçlu belediyesi? Doğalgaza yüksek oranda yapılan zammın bir nedeninin de EGO’nun BOTAŞ’a olan borcunu ödememesinden dolayı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ankara Anakent Belediyesi’nin toplam borcunun Temmuz 2008 tarihi itibariyla 4 milyar 382 milyon TL, vadesi geçmiş borç toplamının 2 milyar 38 milyon TL olduğu, bunun 250 milyon 700 bin TL’sinin ASKİ’ye, 1 milyar 34 milyon TL’sinin ise EGO’ya ait olduğu belirtilmektedir. Tüketicilere yüksek bedellerle hizmet verilmesine karşın en borçlu belediye unvanına sahip olan Ankara Anakent Belediyesi tüketicilerden topladığı paraları nerelere harcamaktadır? Örnek olarak aşağıda, 2560 sayılı Kuruluş Yasası’na aykırı bir şekilde ASKİ Genel Müdürlüğü’nün 1998-2007 yıllarında yaptırdığı işler gösterilmiştir.

ASKİ’nin Kuruluş Yasasına Aykırı Yaptırdığı İşler

Yollar

1) Samsun Devlet Yolu Genişletme Çalışması: 14.500 metre.

(Aydınlık Kavşağı – Çevre otoyolu arası) 2x4 Şeritli Devlet Yolu

2) Konya Devlet Yolu Genişletme Çalışması 13.000 metre

(AŞTİ-Haymana kavşağı arası) 2x4 Şeritli Devlet Yolu

3) İncek Yolu Yapımı: 15.000 metre.

(Oran Kavşağı – Çevre otoyolu arası) 2x3 Şeritli Devlet Yolu

4) Esenboğa Devlet Yolu Genişletme Çalışması 16.500 metre. (Aydınlık Kavşağı – Havaalanı arası) 2x4 Şeritli Devlet Yolu

5) Eskişehir Devlet Yolu Genişletme Çalışması 12.000 metre. (Sayıştay Önü – Çevre otoyolu arası) 2x4 Şeritli Devlet Yolu

6) Saltoğlu Caddesi Yapımı: 4.000 metre. 2x3 Şeritli Bulvar

7) İncek Çayyolu Arası Bağlantı Yolları İnşaatı: 17.000 metre. 2x3 Şeritli Bulvarlar

8) Söğütözü Beştepe Bağlantı Yolu İnşaatı 1.000 metre 2x3 Şeritli Bulvar

9) İstanbul Devlet Yolu Genişletme Çalışması 17.500 metre. (Hayvanat Bah. Kav.- Susuz Köy Arası) 2x5 Şeritli Devlet yolu

10) Muhtelif Yollar (Bağlıca – Eskişehir Yolu arası, Anadolu Bulvarı Kuzey-Güney kesimi, Batıkent-Çevre otoyolu bağlantısı, Doğukent’in ana yolları, Yozgat Bulvarı, Çayyolu TÜRKKONUT yolu gibi metrajları elde edilemeyen devlet yolu ve bulvar nitelikli yollarda ASKİ tarafından yaptırılmıştır.

11) Spor Salonu İnşaatı: 5.000 kişilik görüntülü skorboardlı

12) Batıkent Stadyumu: Nizami ölçülerde, tribünlü, soyunma odaları, WC, duş ve derslikleri olan bir stad

13) Piknik Alanları (Kızılcahamam piknik alanı, Kurtboğazı ve Çubuk-1 Barajları piknik alanları vb.)

Köprülü kavşaklar

- 5 adet (Bostancık, Boğaziçi Değirmendere, Keçiören, Etlik)
- 11 Adet (Aydınlık, Siteler, Göçmen Konutları, Karacaören-1, Pursaklar, Karacaören-2, Sarayköy Atatürk Cad., Çubuk Çayı, Çubuk ayrımı)
- 6 adet (Konya, Söğütözü, Abadolu Bulvarı, Bilkent, Beytepe, Çağlayan)
- 2 adet (Söğütözü – Beştepeler)
- 3 adet (Çubuk Çayı, Anadolu Bulvarı, Ayaş Kavşağı)

olmak üzere toplam 27 adet köprünü kavşak

- Yaya Altgeçit Sayısı: 3
- Yaya Üstgeçit Sayısı: 33

Bu işler için harcanan para yaklaşık olarak 2007 yılı fiyatlarıyla 350 milyon dolardır.

Tüketici Hakları Derneği’nin Suç Duyurusu

Yukarıda, genel anlamda değinilen plansız ve keyfi uygulamalardan dolayı Tüketici Hakları Derneği tarafından Melih Gökçek ile ASKİ ve EGO Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında 31 Aralık 2008 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapılmıştır. Suç duyurusuna ilişkin dilekçe örneği aşağıdadır.

Cumhuriyet Başsavcılığı'na

Ankara

Şikayetçi: Tüketici Hakları Derneği

GMK Bulvarı, No:12 Onur işhanı Kat:7 Daire No: 161 Kızılay / Ankara

Şikayet edilenler:

1- Melih GÖKÇEK / Ankara Anakent Belediye Başkanı
2- ASKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri
3- EGO Genel Müdürlüğü yetkilileri

Suç: Görevi kötüye kullanma

Dilekçenin konusu:

Kamu yararı vasfına sahip Tüketici Hakları Derneği olarak, Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek ve şikâyet edilenler hakkında aşağıdaki gerekçelerle suç duyurusunda bulunuyoruz:

1- Ankaralı tüketicilerden, doğalgaz faturaları aracılığı ile toplanan paralar BOTAŞ’a ödenmemiştir. Vatandaşlardan toplanan milyarlarca TL asıl alacaklı olan BOTAŞ’a ödenmediğinden BOTAŞ’ın doğalgaz borcunu ödeyebilmesi için, söz konusu miktarın Hazine’den aktarılması ile doğalgazın ithal edildiği ülkelere ödeme yapılabilmiştir. EGO’nun BOTAŞ’a ödemediği borcu nedeniyle zor duruma düşen BOTAŞ’ın doğalgazı ithal ettiği ülke ya da şirkete olan borcunu ödeyebilmesi için yurtiçi ve yurtdışından faizi ile birlikte borçlanmak durumunda kalmıştır. Bu nedenle, doğalgaza yüksek oranda yapılan zammın bir nedeni de EGO’nun BOTAŞ’a olan borcunu ödememesinden dolayı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. BOTAŞ’a olan borcun ödenmesi yerine Ankara Anakent Belediyesi’nin Kuruluş Yasası’na göre, kalemler arasında aktarma yapılamamasına karşın toplanan doğalgaz fatura bedelleri başka alanlara harcanmıştır. Bunun sonucunda da hem ilgili Kamu Kuruluşlarının (EGO, BOTAŞ, HAZİNE) hem de vatandaşın yani Ankara’daki tüketicilerin zarara uğramasına neden olunmuştur. Bu nedenle dernek adına suç duyurusunda bulunuyoruz.

Yukarıdaki konuyla ilgili olarak 10 Kasım 2008 tarihli Radikal Gazetesi’ndeki haberde, EGO’nun BOTAŞ’a olan ana borcunun 400.000.000$=677.000.000 TL, silinen faiz tutarının 440.000.000 TL olduğu belirtilmiştir. Diğer taraftan, 26 Eylül 2008 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara ekinde Ankara Anakent Belediyesi’nin toplam borcunun Temmuz 2008 tarihi itibariyla 4 milyar 382 milyon TL, vadesi geçmiş borçlarının toplamının 2 milyar 38 milyon TL, bunun 250 milyon 700 bin TL’sinin ASKİ’ye, 1 milyar 34 milyon TL’sinin ise EGO’ya ait olduğu belirtilmiştir.

2- Öte yandan, ASKİ Genel Müdürlüğü’nün tüketici hakları ve kamu yararına aykırı olarak çok yüksek fiyatlarla (ki Türkiye’nin en pahalı suyu Ankara’dadır.) Ankaralı tüketicilerden topladığı su bedellerinin bir kısmının kendi faaliyet alanı dışındaki başka faaliyet alanlarına harcandığı bilinmektedir. Buna örnek olarak da ASKİ’nin faaliyet alanına giren konularda harcanması gereken 350 milyon dolar dolayındaki bedelin (ASKİ’nin abonelerden topladığı bedelin bir kısmı) ASKİ’nin faaliyet alanı dışındaki alanlarda harcandığına ilişkin liste dilekçe ekimizde bulunmaktadır. Bu nedenle de ASKİ yetkilileri hakkında da suç duyurusunda bulunmaktayız.

Sonuç ve istem: Açıklanan ve re’sen dikkate alınacak nedenlerle, plansız ve keyfi davranışlarda bulunmak suretiyle görevi kötüye kullanarak gerek kamuyu gerekse Ankara halkını tüketicileri büyük maddi ve manevi zararlara uğratan şikâyet edilenler hakkında gerekli soruşturma yapılarak haklarında kamu davası açılmasına karar verilmesini derneğimiz adına saygılarımızla dileriz.

Turhan Çakar / Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı

http://www.yapi.com.tr/haberler/paralar-nerelere-harcaniyor_65688.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!