Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Mimarlar Odası Nevşehir'de...

"Peribacalarının Mülkiyeti, Yerel Yönetimlere Verilsin"

Nevşehir'in merkeze bağlı Göreme beldesinde bir peribacasının çökmesi üzerine bildiri yayımlayan Kapadokya bölgesi belediye başkanları, ''peribacalarının mülkiyetinin, yerel yönetimlere verilmesini'' istedi.

yapi.com.tr / AA
"Peribacalarının Mülkiyeti, Yerel Yönetimlere Verilsin"

Nevşehir'in merkeze bağlı Göreme beldesinde bir peribacasının çökmesi üzerine bildiri yayımlayan Kapadokya bölgesi belediye başkanları, ''peribacalarının mülkiyetinin, yerel yönetimlere verilmesini'' istedi. Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil'in, makamında açıkladığı bildiriye, Cingil'in yanı sıra Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Ortahisar Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi, Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü, Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Tatar, Kapadokya Skal Kulübü Temsilcisi Murat Özgüç, TÜRSAB Kapadokya Temsilcisi Mehmet Keçeci imza koydu.

Peribacalarının ve kaya oyma mekanlarının, geç kalınmadan yıkılma tehlikesinden kurtarılmasını, röleve, statik ve projelerin ekonomik anlamda desteklenmesini isteyen Cingil, bu konuda yapılacak çalışmaların Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından öncelikli olarak ele alınıp, acil olarak sonuçlandırılması gerektiğini ifade etti.
    
Cingil, ''peribacalarının mülkiyetinin yerel yönetimlere devredilmesini'' talep ederek, ''Sınırları içerisinde peribacası olan yerel yönetimler teknik personel olarak desteklenmeli. Peribacaları ve kaya oyma mekanlar özel mülk içerisinde dahi olsa, yerel yönetimlere koruma amaçlı müdahale yapma yetkisi verilmeli. Belirttiğimiz görevlerin zamanında ve tam yapılabilmesi için bölgede bulunan ören yeri ve müze gelirlerinden yerel yönetimlere ayrılacak bir fonla bu projeler finanse edilmeli'' diye konuştu.
    
''Doğanın yok edici gücüne direnememekte''
    
Kapadokyayı, coğrafi yapısı ve kültürel değerleri dolayısıyla dünyanın dört bir yanından turistlerin ziyaret ettiğine dikkati çeken Cingil, dünya mirası olan bölgenin cazibesinin, hem yöneticilere hem vatandaşlara bir takım sorumluluklar yüklediğini kaydetti. Cingil, bölgede verilen hizmetin kalitesini artırarak, daha iyi noktalara ulaşmayı amaçladıklarını vurguladı.

Peribacalarının oluşumunun binlerce yılda olduğuna işaret eden Cingil, ''Fakat koruma ve onarım olmadığı zaman doğanın yok edici gücüne de direnememektedir. Binlerce yılda oluşan bu doğa ve tarih varlığı, bir anda yok olabilmektedir. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız peribacası çökmesi olayı bizleri üzmüştür. Fakat sevindirici tarafı bir can kaybının yaşanmamış olmasıdır. Bu olay bir ilk değil, son da olmayacaktır'' görüşünü dile getirdi.

ETİKETLER: koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/peribacalarinin-mulkiyeti-yerel-yonetimlere-verilsin_84809.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!