Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Phokaia Kazıları’nda 2004 Önemli’

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Foça Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit, 2004 yılının Phokaia kazıl

NTV-MSNBC
‘Phokaia Kazıları’nda 2004 Önemli’

b>Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Foça Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit, 2004 yılının Phokaia kazıları için önemli bir yıl olacağını bildirdi. Foça / İzmir AA

Prof. Dr. Özyiğit, Danıştay kararından sonra yeniden başladıkları kazı çalışmalarında, ‘depo çalışması’nın yanı sıra ‘en eski demirci atölyesi’nde ölçüm, çizim ve fotoğraflama işlerini yürüttüklerini belirtti.

En eski demirci atölyesinin M.Ö 12. yüzyıla ait olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Özyiğit, 2003 yılında kazı çalışmalarında yaşanan duraksamadan dolayı önemli zaman kaybı yaşandığını söyledi.

‘DEPO ÇALIŞMASI’ YAPILDI
Çalışmalara bir hafta önce yaklaşık 10 kişilik heyetle yeniden başladıklarını kaydeden Prof. Dr. Özyiğit, “Depo çalışmasının yanı sıra eski Demirci Atölyesi ve oval biçimdeki en eski İon Evleri’nde çalışma yürüttük. 2004 yılında İon Evleri’nin restorasyonu planlanacak. Daha önceden projeleri bitirilmiş, koruma kurulundan onay alınmış Yel Değirmenleri Projesi’ne hız verilecek. İon tapınaklarının en önemlilerinden biri olan Athena Tapınağı’nda da kazı ve restorasyon çalışması yürütülecek. 2004 yılı Foça kazıları için çok önemli bir yıl olacaktır” diye konuştu.

Özyiğit, kazıların durdurulması nedeniyle 2003 yılında önemli projelerden “çok geri kalındığını” dile getirdi.

Foça kazılarının izni, 21 Nisan 2003 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edilmiş ve kazılar durdurulmuştu. Yapılan kazılar sonucu açılan bazı çukurların kapatılmaması, yeterli güvenlik önlemi alınmaması, belirli bir kazı programı ve stratejisi uygulanmaması ve kazı çalışmalarının antik kenti korumaya değil, tahrip etmeye yönelik olduğu yönünde yapılan şikayetler, iptale gerekçe olarak gösterilmişti.

Özyiğit’in başvurusu üzerine Danıştay, kazıların 16 Aralık’ta yeniden başlanmasına karar vermiş ve Prof. Dr. Özyiğit başkanlığındaki heyet, 18 Aralık’ta Foça Kazı Evi’ni yeniden açmıştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/phokaia-kazilarinda-2004-onemli_8363.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!