Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Piyasaya Sunulan Bazı Projelerin Yapılamayacağı Görülecek"

SEYAŞ SEY Mimarlık, Mühendislik, Müşavirlik Genel Müdürü Yüksek Mimar Alaz Albay, piyasada bir takım konut projelerinin gerçekleştirilemeyeceğini savunarak, ''Açıkçası çok üzülüyorum. Rezidans projelerinde evin kapısını açıyorsun, karşı tarafta tuvalet var. Tuvaletin karşısında da klozet duruyor, bunlar doğru şeyler değil'' dedi.

yapi.com.tr / AA
"Piyasaya Sunulan Bazı Projelerin Yapılamayacağı Görülecek"

52 yıllık mimarlık, mühendislik ve müşavirlik şirketi SEYAŞ, finansör ortak Mustafa Başarı'nın şirketi yeniden yapılandırmak üzere devralmasıyla, projelerine tekrar hız kazandırdı. SEYAŞ SEY Mimarlık, Mühendislik, Müşavirlik Genel Müdürü Yüksek Mimar Alaz Albay, SEYAŞ'ın temelini teşkil eden SEY Mimarlık Bürosu'nun Yalçın Tezcan ve okul arkadaşları tarafından 1959'da kurulduğunu, SEY Mimarlık bürosuna 1965 yılında Esen Bolak, 1969 yılında Yılmaz Gedik'in ortak olduğunu, SEY Mimarlık Bürosu'nun, mühendislik hizmetlerini de dahil ederek daha geniş çapta hizmet sunmak üzere Çetinay Albay Mühendislik Bürosu ile 1973'te birleştiğini belirtti.
    
SEY Mimarlık Bürosu'nun mimarlar, mühendisler ve plancıların katılımı ile 1974'te anonim şirkete dönüştüğünü ve SEYAŞ SEY Mimarlık Mühendislik Müşavirlik A.Ş adını aldığını ifade eden Albay, 1980'de uluslararası alana giren, 1990'larda da endüstriyel tesislerde sektörün gelişmesine katkıda bulunan şirkete, kendisinin 2002 yılında ortak olduğunu ve 2004'te de yönetim kuruluna girdiğini anlattı.
    
2008-2009 krizinin Türk müşavirlik, mimarlık sektörünü ciddi anlamda zora soktuğunu, kendi yatırımlarının da etkilendiğini ve şirketin küçülmeye başladığını söyleyen Albay, ''Gençliğimden beri SEYAŞ'ta farklı kademelerde görev yapıyordum. Mustafa Başarı'nın teklifi ile SEYAŞ'a ortak oldum. Öncelikle geleceğin gereksinimlerine göre SEYAŞ'ın idari, mali ve hukuki disiplinini yeniden yapılandırdık, SEYAŞ'ı Anadolu Yakası'ndaki yeni merkezine taşıdık. SEYAŞ'ı uluslararası bir marka haline getiren ve her zaman hürmetle anacağımız kurucularından devir aldığımız bu değeri geleceğe taşımayı, yaratıcı ve ekonomik çözümler sunmayı hedefliyoruz'' dedi.

Yeni ortaklık yapısında kendisinin şirketin yüzde 52'sine, Mustafa Başarı'ın yüzde 46'sına sahip olduğunu, geri kalanı da diğer ortakların oluşturduğunu anlatan Albay, SEYAŞ'ın şimdiye kadar Astana Milli Müzesi, Ankara'daki Karum AVM, Asya Finans'ın Kızılcahamam termal tesisleri, İş Kuleleri'ninn mimari uygulama ve detay projesi ile ihale dosyasının düzenlenmesi, Honda Otomotiv, Coca Cola binası gibi pek çok projede yer aldıklarını, geçmişten bugüne 500'e yakın endüstriyel tesis yaptıklarını anlattı.

Albay, ''Yeni dönemde Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde 3 adet endüstriyel tesisi şu anda yürütüyoruz. Bir adet villa projemiz var. Gambia'da hastane rehabilitasyonları, çocuk ve kadın sağlığında çalışan hastanelenin rehabilitasyonu konusunda bir proje çalışmamız var. Kartal'da 2 otel projesi için ön çalışma yapıyoruz. Yenden yapılanma sonrası hız kazanmaya başladık. Sektör bize endüstriyel tesis tasarımcısı diyebilir ama biz onun yanı sıra konut, yüksek katlı yapılar mimar mühendislik hizmetlerini toplu olarak verebilecek durumdayız'' diye konuştu.
   
''Endüstriyel tesis yatırımları artmaya başlıyor''
   
Endüstriyel tesis yatırımlarının artmaya başladığını söyleyen Albay, komşu ülkelerdeki bir takım teşviklerin Türkiye'ye sağlanması durumunda, bunun endüstriyel tesis yatırımlarını daha da artıracağını vurguladı.
 Avrupa'nın üretimden kaçtığını, bu üretimlerin Çin'e, Romanya'ya gittiğini belirten Albay, ''Sanayisi doğuya doğru kayanlardan biz de bir parça alabilmeliyiz ve kendi sanayimizi geliştirebilmeliyiz. Avrupa buralara kayıyor ama Hindistan'daki yatırım da buraya geliyor. Bu tür yatırımların daha da artması için sanayide bir takım teşviklerin çok daha anlaşılabilir düzeyde olması gerek'' diye konuştu.
    
Belediyelerin yürüttüğü kentsel dönüşüm projelerini yakından takip ettiklerini ve oralarda da yer almak istediklerini ifade eden Albay, Fikirtepe'yi, Kartal'ı takip ettiğini, Taksim bölgesi, Cihangir, Dolapdere, tarihi yarımadanın bulunduğu bölgede bir takım arayışları olduğunu, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılarla görüşerek, onları organize etmeye çalıştıklarını kaydetti.
   
''Piyasaya sunulmuş bir takım projelerin yapılamayacağı görülecek''
   
Konut sektöründeki gelişmeleri de değerlendiren Albay, konutlarla ilgili şu dönemde yapılan bazı projeleri çok beğenmekle birlikte, bazılarının da sadece ''göz boyama'' olduğunu söyledi.
 Albay, şunları kaydetti:
    
''Açıkçası çok üzülüyorum. Çünkü toprakta hiç bir şey yok ama bir resim var. Mevzuatlara göre o resmin nasıl gerçekleştireceğini merakla bekliyorum. Rezidans projelerinde evin kapısını açıyorsun, karşı tarafta tuvalet var. Tuvaletin karşısında da klozet duruyor. Bunlar doğru şeyler değil. Mimarın bu tür hatalar yapmaması lazım. En basit hataların başında konutların ışık almaması geliyor. Binanın cephesini o kadar güzel yapıyorlar ama içine girdiğinizde konutların ışık almasında ciddi problem var. Şu anda piyasaya sunulmuş bir takım projelerin yapılamayacağı görülecek.''

ETİKETLER: gayrimenkul firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/piyasaya-sunulan-bazi-projelerin-yapilamayacagi-gorulecek_88094.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!