Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Plastiklerin Çevreye Katkısı Avrupa Parlementosu Gündeminde

Avusturyalı bağımsız bir danışmanlık firması tarafından hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu’na sunulan yeni bir çalışma, plastiğin çevreye etkilerini yeniden yorumluyor. Araştırma, çevre kirliliğinin baş aktörlerinden biri olarak gösterilen plastikler olmasaydı, küresel ısınmanın sorumlusu olan sera gazı emisyonlarının yarı yarıya artacağı ve yüzde

yapi.com.tr
Plastiklerin Çevreye Katkısı Avrupa Parlementosu Gündeminde

vusturyalı bağımsız bir danışmanlık firması tarafından hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu’na sunulan yeni bir çalışma, plastiğin çevreye etkilerini yeniden yorumluyor. Araştırma, çevre kirliliğinin baş aktörlerinden biri olarak gösterilen plastikler olmasaydı, küresel ısınmanın sorumlusu olan sera gazı emisyonlarının yarı yarıya artacağı ve yüzde 46 oranında daha fazla enerji harcanacağı iddiasını taşıyor. Plastik ürünleri kullanarak, karbondioksit emisyonunun Belçika’nın toplamı oranında azaltabileceği ya da 194 tanker dolusu petrolden tasarruf edilmesinin sağlanabileceği savunuluyor.

Avrupa Parlamentosu’nun Finli üyesi Eija-Riitta Korhola’nun Parlamento’ya sunduğu yeni sürdürülebilirlik raporuna göre, toplam yaşam döngüsü değerlendirildiğinde, plastikler yerine alternatif malzemelerin kullanılması halinde enerji tüketimi yüzde 46, sera gazı emisyonu ise yüzde 50 oranında artacak.

Avusturyalı bağımsız sürdürülebilirlik danışmanlığı şirketi Denkstatt tarafından yapılan çalışmada, plastik kullanımı ile yılda 639 milyar 400 milyon kWh enerji tasarrufu sağlandığı ortaya çıktı. Plastik kullanarak, 50 milyon ton ham petrol ya da bir başka deyişle 194 tanker dolusu petrolden tasarruf edilebiliyor. Çalışmada ayrıca plastik ürünlerin kullanımı sayesinde bir yılda toplam 120 milyon ton daha az sera gazı emisyonu salındığı da ortaya çıktı. Bu rakam, Belçika’nın toplam karbondioksit emisyonuna veya 15 Avrupa Birliği ülkesinin Kyoto Protokolü’nde sera gazı emisyonlarının düşürülmesi için koyduğu hedefin yüzde 38’ine eşdeğer.

Rapor, Avrupa Birliği’ndeki 27 ülke ile Norveç ve İsviçre’de tüketici başına yılda ortalama 14 ton karbondioksit emisyonu yapıldığını, bunun ise sadece yüzde 1,3’ü gibi çok az bir kısmının plastik ürünlerin kullanımından kaynaklandığını ortaya koydu. Denkstatt’ın çalışma sonuçlarını içeren raporun nihai hali Haziran ayında açıklanacak.

Avrupa Parlamentosu İç Pazar ve Tüketiciyi Koruma Komitesi Başkan Yardımcısı ve Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi Vekil Üyesi Eija-Riitta Korhola, Parlamento’da yaptığı konuşmasında, iklim değişikliğinin günümüzde çok ciddi bir konu haline geldiğini ve bu nedenle bu çalışmanın zamanlamasının son derece önemli olduğunu vurguladı. Korhola, parlamento üyelerini sığ varsayımlar ve popülist yaklaşımlı duyuru ve sloganlar yerine gerçeklere ve ilgili mevzuat temelinde sağlam delillere yönelmeye çağırdı.

PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) Başkanı Selçuk Aksoy ise Avrupa Parlamentosu’na sunulan çalışmanın, yaşam döngüsü açısından bakıldığında plastiklerin ne kadar çevreci olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Küresel ısınmayla mücadelede plastiklerin kilit bir rol oynadığını belirten Aksoy, “Plastikler pek çok noktada hayatımızı kolaylaştıran ürünler olmalarına rağmen şimdiye kadar bilimsel olmayan ve gerçekleri yansıtmayan suçlamalarla karşı karşıya geldi. Biz her platformda, plastiklerin üretimlerinde harcanan enerjiden kat be kat fazla enerjinin tasarruf edilmesini sağlayarak sürdürülebilir ve çevreye katkısı olan bir malzeme olduğunu dile getirdik. Yapılan son çalışma da bu görüşümüzü destekler nitelikte” diye konuştu.

ETİKETLER: kurum çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/plastiklerin-cevreye-katkisi-avrupa-parlementosu-gundeminde_79950.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!