Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Plastikte Büyük Potansiyel Kaçıyor

Yarattığı yüksek oranda katma değerle Türkiye ekonomisinin gizli güçlerinden biri olan plastik sektörü, 2014'te Avrupa lideri olmak için ilerliyor.

yapi.com.tr
Plastikte Büyük Potansiyel Kaçıyor

Yarattığı yüksek oranda katma değerle Türkiye ekonomisinin gizli güçlerinden biri olan plastik sektörü, 2014’te Avrupa lideri olmak için ilerliyor. PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı) Başkanı Selçuk Aksoy’un yaptığı açıklamaya göre, Avrupa’nın en büyükleri ile birincilik için yarışan Türkiye, plastik makine üretiminde avantajlı bir konuma sahipken, maalesef bu potansiyeli yeterince kullanamıyor. 2007 yılında plastik ve kauçuk işleme makinesi ihtiyacının yüzde 90’ı ithalatla karşılandı. Plastik sektörü, makine üretimine yoğunlaşırsa teknolojide dünyaya bağımlı olmayan global bir oyuncu olabilecek.

 

Üretim ve ihracatını her geçen yıl artıran Türk plastik sektörü, 2007 yılında 4,9 milyon tonluk üretim kapasitesine ulaştı. Sektörün bu dönemdeki toplam ihracatı da 7 milyar dolara yaklaştı. Avrupa Birliği ülkeleri arasında plastik işleme kapasitesi bakımından 5’inci sırada yer alan sektör, bu büyüme hızıyla 2014 yılında Avrupa liderliğine ulaşacak. Genç ve dinamik sektörün en önemli alt bileşenlerinden plastik ve kauçuk makineleri sektörü ise 2007 yılında 145 milyon dolarlık üretim ve 478 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Makinecilerin, 2001 yılından bu yana hızla artan dış ticaret açığı geçtiğimiz yıl da yüzde 3 oranında artarak 405 milyon dolara çıktı.

 

PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, Türk plastik sektörünün, 2007 yılında ihtiyaç duyduğu plastik işleme makinelerinin yüzde 90’ını ithalatla karşıladığını söyledi. Selçuk Aksoy, geniş yerli ve yabancı pazarın bulunduğu plastik ve kauçuk makineleri sektöründe, Türk yatırımcıların yatırım yapmakta geç kaldığını vurguladı. Aksoy, bu alanda yapılacak yatırımlar ve Ar-Ge çalışmalarının, Türk plastik sektörünün geleceği için son derece önemli olduğunu belirtti. PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy’a göre, makine üretimine yoğunlaşarak kendi teknolojisini yaratan ve bu teknolojiyi ihraç edebilen sektör, 2014 yılında ulaşacağı Avrupa liderliği koltuğundaki yerini sağlamlaştıracak.

 

Plastik ve kauçuk işleme makineleri ithalatı 2007 yılında toplam 19 ülkeden yapıldı. Toplam 478 milyon dolar olarak gerçekleşen ithalatın yapıldığı ülkelerin yüzde 62’sini AB üyesi ülkeler oluşturdu. İthalat yaptığımız ilk 10 ülkenin toplam ithalattan aldığı pay yüzde 89 düzeyinde olup, bu ülkeler sırasıyla Almanya, İtalya, Çin, Tayvan, Avusturya, Japonya, Fransa, Kanada, Hollanda ve İsviçre olarak sıralanıyor.

 

Geçtiğimiz yıl, 73 milyon dolar olarak gerçekleşen plastik ve kauçuk işleme makineleri ihracatında en büyük 5 pazarı;  Rusya Federasyonu, Romanya, Kazakistan, İran ve Ukrayna oluşturdu. Bu beş ülkeye yaptığımız ihracat, sektörün toplam ihracatından yüzde 46,6 pay aldı. Plastik ve kauçuk işleme makineleri ihracatının yüzde 46’sı Ortadoğu ve Asya, yüzde 38’i Avrupa, yüzde 8’i Afrika ülkelerine ve yüzde 8’i de serbest bölgelere gerçekleştirildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/plastikte-buyuk-potansiyel-kaciyor_61417.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!