Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Doğu Anadolu’da İlk Zemin...

Prof. Dr. Ermiş: Çok Katlı Binada Oturmayın

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Adapazarı merkezde 3 kattan daha fazla kata sahip olan bin

Zaman



b>Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Adapazarı merkezde 3 kattan daha fazla kata sahip olan binalarda oturulmasının muhtemel depremlerde can ve mal kaybı açısından büyük risk oluşturduğunu söyledi.

Elmas, yaptığı açıklamada, zemini yapılaşmaya uygun olmayan bölgelerdeki yapılarda yeni deprem yönetmeliği dahil, güvenli yapı yapacak bilgilerin eksikliğinin Afyon depreminde görüldüğünü belirterek “Yeni yönetmeliğe göre yapılmış ve hesap yükünün dörtte biri kadar yükle binalar yerle bir olmuştur. Şu anda yıkılmayan çok katlı binalar, deprem hasarı konusunda bugün yaşadığımız zemin, yapı ve malzeme etkilerine uymadığına göre risk altındadır. Bu tür binalar özellikle zemin bakımından sorunlu bölgelerde yıkılmaya adaydır.” dedi.

Özellikle Sakarya gibi fay hattına yakın kötü zemin koşullarının olduğu bölgelerde yapılacak hesaplarda deprem tasarım parametrelerinin artırılması gerektiğini belirten Elmas, mevcut 4–5 ve 6 katlı yapıların yeni yönetmeliğe göre durumlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anlattı.

Elmas, bu çalışmanın bölgenin muhtemel depremselliği dikkate alınarak 10–15 yıl gibi bir zamanda tamamlanmasının gerektiğini dile getirerek bu konudaki nihai hedefin bir sonraki muhtemel depremde Adapazarı merkezde oturanların 3 katlı yapılardan daha çok katlı yapılarda oturmaması olduğunu söyledi. Kat alımı yapılacak çok katlı binaların kat sahiplerinin hak sahibi yapılarak bu sorunun aşılabileceğini anlatan Elmas, bu yapılmadığı takdirde ise kötü sonuçların ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

Elmas, yeni imara açılacak bölgelerde makro düzeyde zemin araştırmasının yapılması gerektiğini vurgulayarak Adapazarı merkezinde ise 2 bin 500 dolayındaki sondajlı zemin etüdü yapılmasından dolayı zemin hakkında yeterli kanaate ulaşılamadığını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/prof-dr-ermis-cok-katli-binada-oturmayin_3652.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!