Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Prof. Muammer Onat'ı Kaybettik

MSGSÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Muammer Onat’ı kaybettik. Onat'ın cenazesi, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenen anma toplantısının ardından Teşvikiye Camii'nde kılınan öğle namazında gerçekleştirilen anma töreninin ardından Feriköy Mezarlığı'nda defnedildi.

yapi.com.tr
6 Prof. Muammer Onat'ı Kaybettik

MSGSÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Muammer Onat’ı kaybettik. Onat'ın cenazesi, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenen anma toplantısının ardından Teşvikiye Camii'nde kılınan öğle namazında gerçekleştirilen anma töreninin ardından Feriköy Mezarlığı'nda defnedildi.

Bir mimar ve bir eğitimci

1945 yılında Galatasaray Lisesi’ni bitiren Prof. Muammer Onat, 1951 yılında da Güzel Sanatlar Akademi’sinden mezun oldu. 1926 yılında İstanbul’da doğan Onat, elli yıldan uzun bir süre boyunca mimarlığın çeşitli alanlarında ürünler verdi. 1960’lı yılların sonundan itibaren gerçekleştirdiği bir dizi endüstri yapısı, Muammer Onat Mimarlığı’nın önemli ögelerinden birini oluşturur.

Birçok mimari proje, anıt ve çevre düzenlemesi yarışmalarına katılan ve ödül alan Onat, son 20 yılda Türkiye’de açılan önemli mimari ve kentsel düzenleme yarışmalarının jürilerinde bulundu. Değirmendere Tarihi “Eski Yalı Mahallesi” Koruma Planı ve Değirmendere Belediyesi’nin düzenlediği ahşap heykel sempozyumlarında başarılı bulunan heykellerin daimi olarak sergileneceği “Değirmendere Güzel Sanatlar Parkı” uygulaması ile 1998 yılında Ford Vakfı Ödülü’nü aldı.

Prof. Muammer Onat’ın önemli yapıları arasında Anadol Otomobilleri Fabrikası (Otosan-1968), Pelikan Mamulleri Fabrikası (Kartal-1969) Koçtaş Antrepo Binası (Galata-1970), Koç – Burroughs Fabrikası (Kartal-1971), Beko Elektronik Aletler Fabrikası (Haramidere-1978), Girne Çıkartma Alanı Düzenlemesi ve Anıt (Heykeltıraş Tamer Başoğlu ile-1990), Ütüsan Elektrikli Radyatör Fabrikası (Haramidere-1990),  İstanbul-Şişhane’de Frej Apartmanı Yenilenmesi (Sarkuysan A.Ş. Gn. Md. olarak -1991), İstanbul-Tepebaşı’nda, Beyoğlu Belediyesi ve Sanayi Odası İşbirliğinde yeniden yaşatılacak tarihi merdivenli “Şimal Sokağı” projesi (1998) ve Prof. Muammer Onat’ın son yıllarda üzerinde çalıştığı İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin siparişi Sultanahmet Meydanı ve Çevresi Düzenleme Projesi (2005) sayılabilir.

Prof. Muammer Onat, mesleki çalışmalarının yanısıra Türkiye’deki mimarlık eğitimine çok önemli katkıları olmuş bir eğitimci. 1956 yılında Mimarlık Bölümü asistanı olarak girdiği Güzel Sanatlar Akademisi’nde, eğitimciliğinin ilk dönemlerinden itibaren özellikle Mimari Proje atölyelerinde özgün bir yöntem geliştirdi.

1968-72 öğrenci hareketleri sırasında öğrenciler tarafından hazırlanan eğitim reformuna destek veren ve katkıda bulunan sayılı eğitimcilerden biri olan Prof. Onat, üniversite eğitiminin yeniden yapılandırıldığı 1982 yılından sonra, özellikle Akademi’deki mimarlık eğitiminde yaşanan önemli değişimlerin sorgulayıcısı oldu.

Prof. Muammer Onat, eşi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin emekli öğretim üyelerinden Prof. Nursel Onat ile birlikte 1996 yılında Floransa’da davetli misafir öğretim üyesi olarak bulundu; 1994-1996 yılları arasında Hamburg Güzel Sanatlar Akademisi ile ortak atölye çalışmaları yürüttü.

Oğlu Ahmet Onat, Sabancı Üniversitesi Fakültesi’nde öğretim üyesi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/prof-muammer-onati-kaybettik_73839.html

Read Comment Section
6 Yorum Yorum Yaz
  • Muammer Hocamızı ölümünün 1.yılında sevgi ve saygı ile anıyoruz kalbimizdesin YANITLA
  • Uzun zaman birlikte calistigim hemen hemen butun projelerimi onun yaninda tamamladigim sevgili hocam Muammer Onat'i saygiyla burada anmak istiyorum. Birlikte projeler yaparken hep hissettigim suydu saniyorum: 'En iyi projelerim henuz yapmadiklarim' hissini veriyordu. Son anina kadar umarim cok sevdigi mimarlikla ugrasma firsati olmustur. Seni ozleyecegiz sevgili hocam. Selma Akyazici Ozkocak YANITLA
  • Eğitimciliğine ve kişiliğine büyük saygım vardır. Mimarlığı da tasarımı da doğru bakmayı ve yorumlamayı da ondan öğrendim. Nur içinde yatsın. Nursel Hocamıza ve tüm sevenlerine başsağlığı dilerim. YANITLA
  • Sayın ve çoook sevgili HOCAM Öğrencilerinizin gönlünde, kalbinde, düşüncelerinde, mimarlığa saygı ve sevgi ile tutunuşlarında, onları yaşamları boyunca ısıtacak olan yüreklerinde yaktığınız ateşlerde, gözlerinde açtığınız ışıklarda hep YAŞAYACAKSINIZ. Sizi tanımış olmak, bir masa etrafında bir mekanı konuşmak, dinlemek, izlemek ne büyük bir şanstı. Ne güzel, ne değerli anlardı... YANITLA
  • Çok sevdiğimiz ufkumuzu çok genişleten bir hocamızdı. Allah rahmet eylesin..Nursel hocam sizinde başınız sağolsun. Tüm MSÜ camiasının başı sağolsun YANITLA
6 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor.  1  |  2  |  DEVAMI
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!