Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Profesyonel Bir Bilgisayar Bilimleri Özgeçmişi Nasıl Hazırlanır?

Bilgisayar bilimleri özgeçmişi hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bu özgeçmişin profesyonel olması için dikkat edilmesi gerekenler...

yapi.com.tr
Profesyonel Bir Bilgisayar Bilimleri Özgeçmişi Nasıl Hazırlanır? https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/yesil-anakart-50711/

Bir bilgisayar bilimi uzmanı olarak özgeçmişiniz, potansiyel bir işveren üzerinde olumlu bir izlenim bırakmak için ilk şansınızdır. Profesyonel bir bilgisayar bilimi özgeçmişi hazırlamak, becerilerinizi, eğitiminizi ve iş deneyiminizi vurgulayarak kendinizi farklılaştırmanıza yardımcı olabilir.

Özgeçmişinize neleri eklemeniz gerektiğini bilmek işe alım sürecinizde sizi öne geçirecek yegâne unsurlardan biri olacaktır. Bu yazımızda, bir bilgisayar bilimi uzmanının özgeçmişine nelerin ekleneceğini açıklıyor ve ipuçlarıyla birlikte oluşturulması kolay bir şablon ve örnekler sunuyoruz.

Bilgisayar Bilimleri Bölümü Nedir?

Bilgisayar Bilimleri, bilgisayarların ve hesaplama sistemlerinin incelendiği akademik bir disiplindir. Elektrik ve bilgisayar mühendislerinin aksine, bilgisayar bilimcileri çoğunlukla yazılım ve yazılım sistemleri ile ilgilenir; bu onların teori, tasarım, geliştirme ve uygulamalarını içerir.

Bilgisayar Bilimleri CV’si Nedir?

Bilgisayar Bilimleri CV’si, bilgisayar bilimleri pozisyonlarına başvururken kullanabileceğiniz bir belgedir. Bu belge becerilerinizi, mesleki deneyiminizi ve niteliklerinizi gösterir. Bir işe alım yöneticisi, yeni bir rol için adayları incelerken bu belgeyi okuyabilir veya tarayabilir böylelikle etkili bir özgeçmiş, olumlu bir ilk izlenim kazanmanıza yardımcı olabilir.

Bilgisayar Bilimleri CV’sini Hazırlamaya Başlamadan Önce Planlayın

Araştırmanızı yapın: Özgeçmişiniz şirketin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmelidir; bu, öncelikle şirketin işini, misyonunu, değerlerini ve zorluklarını anlamak anlamına gelir. Web sitelerine ve sosyal medyaya göz atın ve şirket hakkında bilmeniz gereken verilere ulaşın.

İş ilanını gözden geçirin: İş ilanı, şirketin ideal bir adayda aradığı özellikler hakkında özel bilgiler içerir. İş ilanında temel becerileri ve niteliklerin altını çizin. Bunları özgeçmişinize dahil etmeniz gerekebilir. Bazı şirketlerin özgeçmiş tarama yazılımı kullandığını unutmayın, bu nedenle sizi bu ilk taramadan geçirecek anahtar kelimeleri doğru kullandığınızdan olduğundan emin olun.

En alakalı çalışmanızı seçin: Kapsamlı bir yazılım portföyünüz ve uzun bir yetenek listeniz olabilir, ancak onu en alakalı ayrıntılara indirmeniz gerekir. Örneğin, şirket güvenlik yazılımları konusunda deneyimli birini arıyorsa, bu konudaki akılda kalıcı ve projenizi tamamlama sürecindeki başarılarınızı vurgulayın.

Basit ve çekici bir tasarım oluşturun: İçerik önemli olsa da, İşe Alma Yöneticileri içeriği nasıl sunduğunuza da bakıyor olacak. Temiz ama estetik açıdan hoş bir tasarım yaratın. Bir veya iki yazı tipine bağlı kalın, renkleri dengeli kullanın ve özgeçmişinizin okunmasını kolaylaştırmak için bol miktarda beyaz alan olduğundan emin olun. Becerilerinizi göstermek için birkaç yaratıcı öğe ekleyebilirsiniz, ancak aşırıya kaçmayın.

Bilgisayar Bilimleri CV’si Nasıl Oluşturulur?

Bilgisayar Bilimleri CV'nizi oluştururken bu adımları izlediğinizden emin olun;

1. İletişim Bilgilerinizi Sağlayın: Özgeçmişinizin en üstünde, ikamet adresiniz, e-posta adresiniz ve telefon numaranız dahil olmak üzere iletişim bilgilerinizi ekleyin. Bu bilgileri özgeçmişinizin en üstüne yerleştirerek işe alım yöneticilerinin sizinle iletişim kurmasını kolaylaştırabilirsiniz. Geçmiş ve güncel projelerinizi öne çıkaran bir web siteniz veya çevrimiçi portföyünüz varsa, bağlantıyı buraya ekleyebilirsiniz.

2. Bir CV Profili veya Özeti Yazın: Bu bölüm, en alakalı bilgisayar bilimleri becerilerinize ve profesyonel deneyiminize genel bir bakış içerir. Bilgisayar bilimleri alanında herhangi bir sertifikanız veya ödülünüz varsa, bunları da burada açıklayabilirsiniz. Profil veya özet, CV'nize bir giriş niteliğindedir. İşverenlere rol için neden nitelikli olduğunuzu söyler. Bir işe alma yöneticisi, okumaya devam etmek isteyip istemediklerini görmek için belgenizi tarayabilir. Güçlü bir profil veya özet onların dikkatini çekebilir ve devam etmeleri için onları teşvik edebilir.

3. İlgili İş Geçmişinizi Listeleyin: İş geçmişinizi vurgularken, ilgili mesleki deneyiminizi, en son rolünüzden başlayıp geriye doğru giderek, ters kronolojik sırayla listeleyin. Her pozisyon için iş unvanınızı, şirketin adını ve orada çalıştığınız tarihleri ekleyin. Bu bilgiler altında birincil sorumluluklarınızı listeleyebilirsiniz. Ana görevlerinizi tanımlamak için eylem kelimeleri kullanabilirsiniz. Varsa, geçmişte üzerinde çalıştığınız projeleri tanımlayabilir veya adlandırabilirsiniz. Örneğin, güvenlik yazılımında uzmanlaştıysanız, bunu burada listeleyebilirsiniz.

Bu bölümü madde işaretleri kullanarak ve en alakalı iş görevlerinize odaklanarak düzenli tutmaya çalışın. Bu bölümü yazarken orijinal iş ilanını gözden geçirmek faydalı olabilir. Bu size işverenin ne aradığını gösterebilir. Bu bilgileri, sahip olduğunuz belirli sorumlulukları ve deneyimleri vurgulamak için kullanabilirsiniz. Örneğin, iş ilanı işverenin açık kod deneyimi olan bir aday aradığını belirtiyorsa ve bu deneyime sahipseniz, bunu ilgili iş geçmişi bölümüne ekleyebilirsiniz.

4. Eğitim Geçmişinizi Ekleyin: Önceki eğitiminizi vurgulamak için bu bölümü kullanabilirsiniz. En son eğitiminizle başlayın ve derecenin adını, okulun adını ve katıldığınız tarihleri listeleyin. Yeni mezunsanız, dikkat çeken başarıların veya bilgisayar bilimleri ile ilgili önemli derslerin madde işaretli bir listesini de ekleyebilirsiniz. Tipik olarak, işveren bu bilgiyi istemedikçe ortaokulunuzu bırakarak yalnızca lisansüstü okul veya üniversite kimlik bilgilerine odaklanabilirsiniz.

5. Bilgisayar Bilimleri Becerilerinizi Listeleyin: Bir beceri bölümünde, olası bir işverene niteliklerinizi ve yeteneklerinizi göstermek için en önemli becerilerinizi listeleyebilirsiniz. İşverenin aradığı becerileri belirlemek için ilk iş ilanını gözden geçirmeyi düşünün.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, beceriler bölümü, özellikle giriş seviyesi bir pozisyon için başvuruyorsanız ve henüz çok fazla iş deneyiminiz yoksa, bilgisayar bilimi özgeçmişinizin en önemli bölümlerinden biridir. Aslında, 15 ila 20 kelimelik bir beceri bölümünün, başvuranın işe alınma şansını artırdığı gösterilmiştir. Ancak, aklınıza gelebilecek tüm becerileri listeleme hatasına düşmeyin. Bu sadece özgeçmişinizi gereksiz bilgilerle taçlandıracak ve özensiz görünmesini sağlayacaktır. Bunun yerine, sektörle ilgili becerileri ve özellikle pozisyonun gerektirdiği becerileri listelemelisiniz. Bu nedenle, iş ilanını kontrol ettiğinizden ve gerekli becerilerden herhangi birinin sizinkiyle uyuşup uyuşmadığından emin olun ve bunları kesinlikle beceriler bölümünüze ekleyin.

Bir bilgisayar bilimleri özgeçmişi için göz önünde bulundurmanız gereken beceriler nelerdir?

Beceriler/Yetenekler bölümü genel olarak iki kategoriden oluşmaktadır: Teknik Beceriler (Hard Skills) ve Sosyal Beceriler (Soft Skills). Elbette ki bu becerilerinizi sadece listelemekle de yetinmemelisiniz, sergilediğiniz becerilerinize iş deneyimlerinizde de nasıl bir şekilde uyarlamış olduğunuzu, pratiklerinizi ve tecrübelerinizi detaylandırmanız gerekecektir.

(Soft Skills) Sosyal Beceriler

Liderlik, Kritik Düşünce, İşbirliği, Yaratıcılık, Sakin Tavır, Meraklılık, İletişim, Heves, İlgi Çeşitliliği, Kişilerarası İletişim Becerileri, İş Sorumluluklarını Üstlenmek, Problem Çözme, Detay ve Çözüm Odaklı, Performans Odaklı, Sabırlı, Çoklu Görev Becerileri, Karar Verme Becerileri, Problem Çözme Yetenekleri, Takım Çalışması Becerileri, Zaman Yönetme Yetenekleri

(Hard Skills) Teknik Beceriler: Veri Yapıları, Kodlama, Makine Öğrenme, Web Geliştirme, Güvenlik, Mantık, Açık Kaynak Deneyimi, Matematik, Ağlar

Kodlama Dilleri: SQL, JavaScript, Python, Java, C++, IOS, C#, PHP, Ruby/Rails 

6. İlgili Sertifikaları Dahil Edin: Sertifikalar özgeçmişinizin güvenilirliğini artırır ve sizi daha pazarlanabilir kılar. Giriş düzeyinde bir bilgisayar bilimi uzmanıysanız, sertifikalar diğer iş adayları arasında öne çıkmanıza da yardımcı olacaktır. Kazandığınız ve kariyer yolunuzla ilgili tüm sertifikaları ekleyin. Kazandığınız ilgili sektör ödüllerini de ekleyebilirsiniz. Bu bilgileri eklerken size ödülü veren firma veya kurumu ve ödülü aldığınız yılı da belirtiniz.

7. Ödüller ve Başarılar: Bu bölümde, kariyeriniz veya eğitiminiz boyunca kazandığınız ek ödülleri veya başarıları vurgulayabilirsiniz. Bu, bursları ve yarışmaları içerebilir. Tipik olarak, bu bölümü alanınızla ilgili başarılara odaklayabilirsiniz, ancak akademik onur veya yayın gibi ek önemli ödülleriniz varsa, onu da buraya dahil etmeyi seçebilirsiniz.

8. Üyelikler: İlgili bir kulüp veya organizasyonun üyesiyseniz, bunu bu bölümde listeleyebilirsiniz. Rolünüze bağlı olarak profesyonel üyelik isteğe bağlı olabilir, ancak işverenlere bu alana dahil olduğunuzu ve profesyonel bir ağ geliştirdiğinizi gösterebilir. Bilgisayar bilimleri için bu, genellikle bir Bilgisayar Mühendisleri Odası üyelik başvurusunda bulunduğunuz anlamına gelir.

9. İlgi Alanları ve Hobiler: Potansiyel bir aday ve birey olarak sizinle ilgili daha fazla bilgi edinmek için işverenler bu alanı değerlendirebilir. Bu, pozisyona ve şirkete bağlı olarak isteğe bağlı olabilir, ancak bazı işverenler, sizinle ilgili daha fazla bilgi edinmek için hobilerinizi veya ek aktivitelerinizi özgeçmişinize eklemenizi isteyebilir. Bu bölümde, bilgisayar bilimlerine olan tutkunuzla örtüşen yazılım veya tasarım gibi ilgi alanlarınıza yer verebilirsiniz. Ayrıntılara dikkat etme, problem çözme veya yaratıcılık gibi önemli sosyal becerileri vurgulayan ilgi alanlarını da seçebilirsiniz.

Gönüllülük deneyiminizi de bu bölümde listeleyebilir veya geniş gönüllülük deneyiminiz varsa ayrı bir başlık oluşturabilirsiniz. Bu, çoğu bilgisayar bilimleri pozisyonu için isteğe bağlıdır, ancak ilk bilgisayar bilimleri rolünüz için başvuran yeni mezunsanız yardımcı olabilir. Gönüllü çalışmanız, potansiyel işverenlere tutkularınızı ve iş ahlakınızı gösterebilir.

10. İlgili Projeleri Ekleyin: Bilgisayar bilimi alanına girmeye çalışan yeni bir mezunsanız, işle ilgili en önemli bilgisayar bilimi projelerinizi vurgulamak için bu bölümü kullanın. Uygulama, video oyunu veya web sitesi geliştirme gibi tamamladığınız bağımsız çalışmaları da dahil etmek isteyebilirsiniz. Bilgisayar bilimlerinde birkaç yıl veya daha uzun süredir çalışıyorsanız, ilgili iş deneyimi için daha fazla alana izin vererek “Projeler” bölümünü dışarıda bırakabilirsiniz.

11. Gözden Geçirin ve Düzenleyin: Özgeçmişinizi dikkatlice gözden geçirmek ve düzenlemek için zaman ayırmaya özen gösterin. Biçimlendirmenin düzenli ve profesyonel görünmesini sağlamaya çalışın. Ayrıca, herhangi bir hatayı düzeltmek için içeriği dikkatlice inceleyin. Detaylara dikkat ve organizasyon, çoğu pozisyon için önemli becerilerdir ve unutmayın ki özgeçmişiniz, bir işe alım yöneticisine bu niteliklere sahip olduğunuzu göstermek için ilk şansınızdır.

Görsel:pexels.com

Herhangi Bir Deneyiminiz Yoksa Bilgisayar Bilimleri Özgeçmişinize Ne Yazmalısınız?

Özgeçmişiniz işe alım uzmanlarının arzu ettiği deneyimden yoksun olduğunda, eğitiminizi, niteliklerinizi, becerilerinizi ve sahip olduğunuz tüm lisansları vurgulayın. Özgeçmişinize, önceki işlerden veya benzer çalışmalardan edinilen becerilerin bir kronolojisi ile başlayın – kişisel çalışmalar vb. - pozisyonla en alakalı olanı ortaya çıkarın. Ayrıca, bazı deneyimlerinizin pozisyonla tam olarak ilgili olmamasına rağmen, becerilerin genellikle bir işten diğerine aktarıldığını da göz önünde bulundurun. Şöyle düşünebilirsiniz; “Başvurduğunuz alan dışında kazandığınız bir iş tecrübesini burada nasıl değerlendirebilirsiniz?”

Yeterli derecede tecrübeniz olmadığını düşünüyorsanız ya da eğitiminiz hâlâ devam ediyorsa aşağıdaki örnek özgeçmişleri de incelemenizde fayda olacaktır;

Öğrenci Özgeçmişi / Stajyer Özgeçmişi

Yeni Mezun Özgeçmişi 1 / Yeni Mezun Özgeçmişi 2

Giriş seviyesi bir rol için başvuruyorsanız, özgeçmişinize bakan işe alım uzmanı aslında herhangi bir iş deneyimine sahip olmanızı beklemiyor. Bunun yerine, portföyünüzü görmek ve işe olan tutkunuzu öğrenmekle daha çok ilgileniyorlar. Ve iyi haber? Portföyünüz hiçbir şekilde sahip olduğunuz iş sayısı ile sınırlı değildir. Aksine, aşağıdaki gibi şeyleri dahil ederek oldukça etkileyici bir portföy oluşturabilirsiniz:

● Akademik ve kişisel projeler.

● Katıldığınız veya kazandığınız yarışmalar.

● Çevrimiçi bulduğunuz serbest işler. (Örnek: Upwork vb. gibi platformlarda)

Bilgisayar Bilimleri Özgeçmişinize Uygun Bir Ön Yazı Hazırlayın

CV oluşturma sürecini tamamladığınızı düşünüyorsanız bu konuya eşlik edecek bir diğer önemli nokta da “Ön Yazı”dır. Bilgisayar Bilimleri başvurusu yaparken işverenler özgeçmişiniz, referanslarınız ve diğer gerekli belgelerle birlikte bir ön yazı talep edebilir. Ön yazı, başvurduğunuz posizyon için neden en iyi aday olduğunuzu anlatmanın en iyi yollarından biridir ve temel becerileri ve deneyimleri genişletmenize ve sergilemenize olanak tanır.

İyi yazılmış bir ön yazı, sizi role en uygun hale getiren ilgili becerileri ve deneyimleri vurgulamalıdır. Ayrıca işverenin dikkatini çekmeli ve onları özgeçmişinizi daha fazla gözden geçirmeye ikna etmelidir. Bu hedeflere ulaşmak için birkaç önemli bilgiyi dahil etmek önemlidir:

Bilgisayar Bilimleri özgeçmişinize bir kapak mektubu eklemek, bir portföy sahibi olmak kadar önemlidir. Bir kapak mektubu, becerilerinizi ve başarılarınızı detaylandırmanıza ve özgeçmişinizde yer bulamadığınız her şeyden bahsetmenize olanak tanır.

Örnek;

“Sayın Yetkili,

Şirketinize Bilgisayar Bilimleri Uzmanı pozisyonu için ilettiğim CV ekte bilgilerinize sunulmuştur.

Eğitim hayatım ve tecrübelerim sizlerin açmış olduğu bu pozisyonun gerektirdiği altyapıyı oluşturdu. Eğitim hayatım boyunca iş geliştirme, girişimcilik, motivasyon ve farklı alanlarda kendimi geliştirme fırsatı buldum. Tüm eğitim ve çalışma hayatıma dair bilgiler ve kişisel gelişim için yaptıklarım CV’de detaylarıyla yer almaktadır.

İş hayatımda son derece özverili olduğumu bilmenizi isterim. Heves ve sorumluluğumun tam olduğunu söylemeliyim. Özenli ve dikkatli çalıştığım sürece başarı ile sonuçlandığını biliyorum. Sizlere yeteneklerim ve disiplinim ile katkı sağlayacağımı söyleyebilirim.

Ön yazı ve CV’mi okumaya zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Sizlerden olumlu haberler almayı diliyorum.

Saygılarımla,”

ATS (Aday Takip Sistemleri) özgeçmiş filtreleme sistemlerinin nasıl çalıştığının farkında olun ve işverenlerin gerçekten aradığı nitelikleri eklediğinizden emin olun.

ATS (Aday Takip Sistemleri) iş tanımındaki anahtar kelimeler için her bir özgeçmişi tarayan ve niteliksiz adayların özgeçmişlerini ortadan kaldıran verimli bir tarama sürecidir. Giderek daha fazla kurum ve kuruluş, gönderilen her bir özgeçmişi fiziksel olarak incelemek yerine Aday Takip Sistemlerini (ATS) kullanıyor. Unutmayın, doğru anahtar kelimeleri eklemezseniz, özgeçmişiniz bir işe alım uzmanına asla ulaşamayabilir.

Bunlara dikkat edin;

● Günümüz endüstrisinin gerçeklerini ve masaya ne getirdiğinizi doğru kavradığınızdan emin olun.

● İş tanımı anahtar kelimelerini özet ve beceri bölümlerinize mutlaka dahil edin.

● Algoritma tarafından kolayca taranabilen iyi yapılandırılmış bir biçimlendirme oluşturun. 

   Görsel: pexels.com

Kusursuz bir Bilgisayar Bilimleri Özgeçmişi Hazırlarken Bunları Unutmayın;

Bilgisayar Bilimleri için iş piyasası giderek daha rekabetçi hale geldikçe, adaylar özgeçmişlerinin en başından itibaren harika bir izlenim bıraktığından emin olmak isteyeceklerdir. Bu nedenle iş başvurusu yaparken oluşturduğunuz özgeçmişinizin olabildiğince kusursuz olmasına özen göstermeniz gerekecektir. Bunu yaparken aşağıdaki adımları izlemenizde fayda olacaktır;

Yazım Hataları CV'nin yazımını kontrol ettiğinizden emin olun. Size yardımcı olması için Grammarly gibi ücretsiz araçları kullanabilirsiniz (hâlâ emin değilseniz, bu konu hakkında danışabileceğiniz birinden özgeçmişini profesyonel bir gözle değerlendirmesini rica edebilirsiniz).

Yalanlar Unutmayın, ileri seviyede olduğunuzu söylüyorsanız, bunu kanıtlayabileceğinizden de emin olmalısınız.

Alakasız Bilgiler Belki gecenin köründe Youtube videolarına gülmeyi ya da sabahları o güzel kahvenin tadını çıkarmayı seviyorsunuzdur. Ancak, işle ilgili değilse, eklemeniz gerektiğini düşünmemelisiniz.

İletişim Bilgileri ve e-posta Adresinizin Doğruluğu E-posta adresiniz isminiz ve soy isminizi oluşturacak şekilde olmalı. Takma ad, lakap, ya da buna benzer profesyonel olmayan isimler barındıran adresler işveren tarafından daha okunmadan spam/istenmeyen e-posta olarak algılanacaktır.

Kişisel Sosyal Medya Hesaplarınız Google'da adınızı aratarak birkaç tıklamayla neler bulabileceğini görün. Orada harika olabilecek bir iş bulma fırsatınızı etkileyebilecek herhangi bir şey var mı dikkatlice düşünün.

Süslü Yazı Tipleri Her şeyi muhteşem kılmak için kelime sanatı ve çılgın yazı tiplerini kullanma günleri çoktan geride kaldı. Bir CV'de hangi yazı tipi boyutunu ve yazı tipini kullanacağınızı merak ediyorsanız, en iyi yazı tipi ve boyutu; “12 Punto Arial / Kalibri Siyah”

Özgeçmiş Formatı ve İsimlendirme CV'nizin PDF formatında okunmasının kolay olduğunu unutmayın ve CV’nizi isminiz ve soy isminiz ile gerekirse başvurduğunuz tarihi de ekleyerek isimlendirin. Örnek; Hande_Kaynak_04072022.pdf

Bol şanslar!

http://www.yapi.com.tr/haberler/profesyonel-bir-bilgisayar-bilimleri-ozgecmisi-nasil-hazirlanir_191632.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!