Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rant ‘Koruma’ Dinlemiyor

Şaphane Dağı’nın Gencelli Körfezi’ni tepeden seyreden yamacında, çam ormanlarıyla zeytinliklerin arasında yer alan tarihi Kozbeyli Köyü’nde 157 ev, 2B uygulaması kapsamında satışa çıkarıldı. Bölgede yıllardır yaşamlarını sürdürenler, belirlenen rayiç bedelini ödeyemedikleri için satışın sonucunu bekliyor.

Cumhuriyet Ege
Rant ‘Koruma’ Dinlemiyor

Şaphane Dağı’nın Gencelli Körfezi’ni tepeden seyreden yamacında, çam ormanlarıyla zeytinliklerin arasında yer alan tarihi Kozbeyli Köyü’nde 157 ev, 2B uygulaması kapsamında satışa çıkarıldı. Bölgede yıllardır yaşamlarını sürdürenler, belirlenen rayiç bedelini ödeyemedikleri için satışın sonucunu bekliyor. Bu yurttaşlardan Mustafa Kutlu da, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Tarihe Saygı Ödülleri” kapsamında, evini tarihi dokuya uygun koruduğu gerekçesiyle ödül aldı. İzmir Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi Başkanlığı ekiplerince yapılan incelemenin ardından evi satılacaklar listesine konulan Kutlu, bir yandan ödüllendirilmenin mutluluğunu, diğer yandan ise AKP iktidarı tarafından cezalandırılmanın şaşkınlığını yaşıyor.

İonların zeytinleri...

Kozbeyli bölgesinde yerleşimin 3 bin yıldır sürdüğünü, köylerinin, orman özelliğini yitirmiş alanların satışını öngören 2B kapsamına alınamayacağını belirten Mutlu, “Bir hatadan dolayı Çevre ve Orman Bakanlığı çizgi çekmiş, burası ‘orman vasfını yitirmiş alan yani 2B’ demiş. Burada ormanlık alan olduğunu belli eden bir ağaç bile yok. Aynı zamanda burası sadece Türklerin yerleştiği bir bölge de değil. Burada İonların diktiği zeytinler duruyor, hala onları topluyoruz. 3 bin yıllık yerleşim yeri burası. İnşallah hüküme bu hatasını düzeltir” dedi.

Satış için belirlenen bedeli verebilecek güçleri olmadığını vurgulayan Kutlu, emekli maaşıyla yaşadığına dikkat çekti. Bölgedeki diğer yurttaşların maddi durumunun da benzer olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“78 yaşındayım. Bu köyde doğdum, burada büyüdüm. Nasıl beni evimden çıkarmak istiyorlar anlayamıyorum. Bizi burada öldürseler daha iyi. Bizim tarihi emeklerimiz hiçe sayıyorlar. Artık satışı bekliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği ödül moral verdi ancak evimiz elimizden gidecek. Üzüntümüzün ve acımızın tarifi yok.”

Emekli Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya, yapılan uygulamayı “villa kondu affı” olarak değerlendirmişti. Orman özelliğini kaybetmiş alanların satışa çıkarıldığın ancak içinde yaşayanların bu bedelleri ödeyemeyeceğini anımsatan Özkaya, düzenlemelerin zenginlerin çıkarına hizmet edeceğini vurgulamıştı.

Kozbeyli Köyü’nde satışa çıkarılanlar arasında tarihi cami ve köyün kurucusu Kuzu Bey tarafından yaptırılan kule de bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rant-koruma-dinlemiyor_83832.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!