Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rekabet Kurumu'ndan '2011 Rekabet Mektubu'

Rekabet gücünün önemli olduğunu ancak hukuka uygun bir rekabet ortamının ve hukuka uygun teşebbüs faaliyetlerinin rekabet gücünü yükselteceğini vurguladıklarını ifade eden Kaldırımcı, ''Mektubumuzla, rekabetçi bir ekonomi düzeni oluşturmayı ve geliştirmeyi amaçlayan rekabet mevzuatına uyumun, işletmelerimiz açısından niçin önemli olduğunu ve bunu

yapi.com.tr / AA
Rekabet Kurumu'ndan '2011 Rekabet Mektubu'

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, teşebbüslere '2011 Rekabet Mektubu' gönderdi. Başkan Kaldırımcı, toplam 17 sayfadan oluşan mektubun önsözünde, 2011 Rekabet Mektubu'nun ana temasını, 'rekabet gücü ve rekabet hukuku ilişkisi' olarak belirlemeyi uygun gördüklerini bildirdi. Rekabet gücünün önemli olduğunu ancak hukuka uygun bir rekabet ortamının ve hukuka uygun teşebbüs faaliyetlerinin rekabet gücünü yükselteceğini vurguladıklarını ifade eden Kaldırımcı, ''Mektubumuzla, rekabetçi bir ekonomi düzeni oluşturmayı ve geliştirmeyi amaçlayan rekabet mevzuatına uyumun, işletmelerimiz açısından niçin önemli olduğunu ve bunu nasıl başaracaklarını anlatmaya çalıştık'' dedi. Rekabet Kurumu olarak asli görevlerinin, Türkiye'de rekabetçi bir düzenin yapılandırılması ve işleyişinin sağlanması olduğunu belirten Kaldırımcı, ancak, piyasaların varlığı söz konusu olmasaydı, ne rekabetten ne de rekabet hukukundan söz edilebileceğini kaydetti.
    
2011 Rekabet Mektubunda, modern dünyadaki çok yönlü, çok boyutlu değişim sürecinin öğrettiği en önemli olgunun, her alanda rekabetin var olduğu gerçeği olduğunu ifade edilirken, bireysel, teşebbüsler, sektörler ve ülkelerin yaraştığı; ürünlerin, teknolojilerin, fiyatların yarıştığı ama belki de en önemlisinin akılların yarışması olduğu vurgulandı.
    
Mektubun ''Rekabet Gücünü Yükseltmenin Ev Ödevleri'' başlığında, fiziki ve sosyal altyapının yeterliliği, hukuk düzeni, eğitim, sağlık ve güvenlik sistemlerinin uygunluğunun dikkate alınması gereken başlıklar olduğu, ayrıca devletin ekonomideki rolü, mali piyasaların uygunluğu, yabancı sermaye, döviz kurları, tabii kaynakların azlığı ya da çokluğu, kamu yönetiminin etkin olup olmaması, bürokrasi, vergiler, kamu teşebbüslerinin nitelikleri, işgücü/insan kaynağının özelliklerinin rekabet gücünü etkileyen dış faktörler olduğu ifade edildi.
    
Rekabet hukuku ve rekabet gücü
    
Mektupta, rekabet gücünün hukuk zemininde elde edilmesi, hukuka uygun yapılanma, hukuka uygun işlem ve eylemler çerçevesinde düşünülmesinin önemli bir konu olduğu belirtilirken, ''Rekabet gücü ve hukuki zemin, biri diğerinin olmazsa olmazıdır. Dolayısıyla, ekonomi dünyasının oyuncuları olan teşebbüsler, kendilerini, rekabetin oyun kurallarına uygun şekilde yapılandırmalı, bunun için de hazırlıklı olmalıdır'' denildi. Rekabet Kurumunun dünden bugüne düzenlemeler yaptığı, eğittiği, öğrettiği, rekabetçi bir piyasa düzeninin oluşması için rekabet kültürü ve anlayışının yaygınlaşmasını sağlamaya çalıştığı ifade edilen mektupta, şöyle denildi:
    
''Rekabet kurumunun, bu mektup ile ulaşmak istediği asıl amaç, teşebbüslerimizin yasaklanan davranışlardan uzak kalmalarını temin etmek ve rekabet hukukuna uyum sağlamaya çalışırken başarılı olmaları için kendilerine yardımcı olmaktır. Esasen rekabet politikasının odak noktası ve asıl amacı, öncelikle rekabetçi bir çevre oluşturmak, sonra da firma ve ülke ölçeğinde rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmaktır. Bu anlamda rekabet politikası firmaları her alanda etkinliğe ve yeniliğe sevk ederek firmaların ülke içinde ve uluslararası pazarlarda rekabet gücüne ulaşmalarına imkan sağlayacaktır. Rekabeti ortamını kurumsallaştırmak, rekabet anlayışını derinleştirmek ve hayatın bir parçası, önemli unsuru haline getirebilmek, toplumsal bir duyarlılığı gerektirmektedir. Bugünkü şartlar itibariyle rekabette, rekabetin oyun kurallarına göre uyum sağlamak ve rekabet hukukunun gerektirdiği tedbir ve düzenlemeleri yapmak, aynı zamanda geleceğe hazırlanmak demek olacaktır.''
    
Rekabet hukuku danışmanı tavsiyesi
    
Mektupta, ölçeği uygun olan teşebbüslerin, proaktif bir hukuk servisine ya da rekabet hukuku danışmanına sahip olmaları tavsiye edilirken, teşebbüslerin rekabet mevzuatı ile ilgili soruları olduğunda kimi arayacaklarının bilmelerinin sağlanması gerektiği kaydedildi. Bir rekabet ihlali içinde bulunduğunu fark eden teşebbüsün hemen harekete geçmesi ve ihlale son vermesi, gerekirse rekabet otoritesini haberdar etmesi gerektiği belirtilen mektupta, ''Özellikle, kartel anlaşmalarında aktif işbirliğine girerek pişmanlıktan yararlanmanın, rekabet otoritesine ilk haber firmanın en avantajlı olması nedeniyle bazen bir çeşit yarış haline geldiği akıldan çıkarılmamalıdır'' denildi.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/rekabet-kurumundan-2011-rekabet-mektubu_86428.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!