Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Rekor İhracatın 15,6 Milyarı Çelikçilerden

Çelik sektörü, 2012 yılında 15,6 milyar dolar ihracat yaparak, Türkiye ihracatının 151,8 milyar dolarlık rekorunda önemli pay sahibi oldu.

yapi.com.tr / AA
Rekor İhracatın 15,6 Milyarı Çelikçilerden

Çelik İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin rekorla kapanan 2012 yılı ihracatına en anlamlı katkılardan biri çelik ihracatçılarından geldi. Geleneksel AB pazarı yerine Ortadoğu ve Afrika pazarına açılan çelik ihracatçıları rekor ihracata 15,6 milyar dolarlık katkı yaptı.
     
Türkiye'nin ihracatının yüzde 10'undan fazlasını gerçekleştiren çelik ihracatçıları, başarıyı yeni pazarlara açılarak yakaladı. Sektörün ihracatı, 2011 yılına oranla miktar bazında yüzde 9,62 artışla 19,9 milyon tona çıktı. Değer bazında da bir önceki yıla oranla çelik ihracatı yüzde 1,78 artışla 15,6 milyar dolara yükseldi.
     
Çelik İhracatçıları Birliği dışındaki ihracatçı birlikleri tarafından tutulan demir-çelik ürünü ihracat kayıtlar da eklendiğinde sektörün toplam ihracatı, miktar olarak 20,6 milyon tona, değer olarak ise 17,6 milyar dolara ulaştı.
    
Çelik ihracatı Aralık ayında geriledi
    
Geçen yıl en çok çelik ihracatı yapılan bölge Ortadoğu oldu. Toplam 8,1 milyon tonla ilk sırada bulunan Ortadoğu'yu 2,2 milyon ton ile Avrupa Birliği, 2,1 milyon ton ile de Kuzey Afrika izledi. Bu dönemde en çok ihraç edilen demir-çelik ürünü 8,87 milyon tonla çubuk, 2,97 milyon tonla kütük, 1,91 milyon tonla boru, 1,68 milyon tonla profil ve 1,08 milyon tonla filmaşin oldu.
     
Yıl içinde etkili bir performans sergileyen sektörde, geçen yılın son ayında genel ihracatta yaşanan gerilemelerin etkisiyle aylık bazda düşüş görüldü. Çelik ihracatı, Aralık ayında miktarda yüzde 5,7 değer bazında da yüzde 9,9 geriledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rekor-ihracatin-15-6-milyari-celikcilerden_103724.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!