Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Restoranlar Eski Moda Ampullerin Sarı Işığına Kapılıyor

Dünya çevre dostu çözümlere yönelirken nostaljik ışıklı ampullere ilgi bir anda arttı. Restoran tasarımcıları, Thomas Alva Edison'un ilk ürettiği ampullerin benzerlerinden vazgeçemiyor. 19'uncu yüzyılın popüler endüstriyel görünümüne sahip şık restoranlarına da gitseniz, sıcak bir atmosfer yaratmak isteyen zarif salonlara da, bu değişmiyor.

Sabah Gazetesi
Restoranlar Eski Moda Ampullerin Sarı Işığına Kapılıyor

Dünya çevre dostu çözümlere yönelirken nostaljik ışıklı ampullere ilgi bir anda arttı. Restoran tasarımcıları, Thomas Alva Edison'un ilk ürettiği ampullerin benzerlerinden vazgeçemiyor. 19'uncu yüzyılın popüler endüstriyel görünümüne sahip şık restoranlarına da gitseniz, sıcak bir atmosfer yaratmak isteyen zarif salonlara da, bu değişmiyor. Üstelik elektrik tüketimi son derece yüksek olmasına rağmen. Ampul artık tüm dünyada moda: Almanya'da, İngiltere'de, Avustralya'da, hatta Hong Kong'daki Disneyland'da.

Fakat mum ışığına benzer olması bakımından hem müşterilerin hem de restoranların hoşuna giden ampul o kadar yaygınlaşmış durumda ki, ışığı sert bulan bazıları buna tepki vermeye başladı. Spotted Pig ve Rusty Knot gibi New York'taki bazı nostaljik mekânların sahibi olan Ken Friedman, bu modanın "tadının kaçtığını" söylüyor. Nitekim son girişimi olan Breslin adlı İngiliz restoranbar için geçen yıl düzenlediği planlama toplantısında da, "Artık ışığı doğrudan veren ampuller yok!" demiş. Ancak dünyanın her yerinde kehribar renkli lambalar ışıl ışıl yanmaya devam ediyor. Onların verdiği rahat ve nostaljik hava hâlâ önemli bir tasarım unsuru olarak görülüyor.

Restoranlarda yemekler kadar atmosfer de önem taşıdığı için aydınlatmaya epey kafa yorulur ve masraf yapılır. Lüks mekânlarda bunun bütçesi 100 bin doları bulabiliyor. Bazı ışıklar bazı renklere daha çok yakışır, bazılarını da tatsız gösterir. Eski moda ampuller ise, flüoresan veya LED lambalardan daha randımansız olmasına rağmen, küçük sayılabilecek tutarlarla bir ambiyans yaratabilmektedir. 2001 yılında Gramercy Park'taki Craft restoranına çağlayan şeklinde Tesla tipi ampullerin (orijinal Edisonlara benzeyen bir model) reprodüksiyonlarını yerleştiren Bentel & Bentel firmasının sahibi Paul Bentel, "Bu ampuller geniş bir yelpazedeki birçok renkte sıcak bir ışıltı yayıyor. Böyle bir ışıkla kırmızı elma da, yeşil armut güzel görünür" diyor. Ampul furyası belki de bu Craft olayıyla başladı. İşletme sahibi Tom Colicchio, ABD'nin her yerinde şube açmaya başlayınca sarı ışık onun bir özelliği haline geldi ama bu sefer de bir anda binlerce taklitçisi türedi.

Yine de Bob Rosenzweig olmasaydı bunlar belki olmazdı çünkü eski ampullerin bir hayranı olarak 1980'lerde, New York'un Queens semtindeki bir mağazanın önünde bu reprodüksiyon ampülleri satan oydu. Rosenzweig şimdi Güney Carolina'nın Summerville kasabasının dışında, onları koleksiyonculara, tiyatro aksesuarcılarına ve New Jersey'deki Edison parkının hediyelik eşya dükkânına satıyor. Dediğine göre başlarda talep artmış. Ancak asıl patlama 2000'den sonra olmuş. Nedenine gelince, floresan kullanmak zorunda bırakılan tüketiciler (özellikle San Franciso'dakiler), o kıvrımlı ampullerin görünümünden, süslü lambalara konan o ampullerin verdiği yeşilimsi renkten nefret etmişler. Ve aynı sıralar New York restoranlarında bir nostalji furyası başlıyordu.

Rosenzweig'a göre, eski ampuller bugün dünyanın her yerinde moda: Almanya'da, İngiltere'de, Avustralya'da, hatta Hong Kong'taki Disneyland'da bile. "Herkes yeşile dönüyor ama biz hâlâ ateş gibi kırmıyız" diyor Rosenzweig. "Ampullerim hem elektriği çok tüketiyor, hem de klimayı fazla çalıştırıyor" diye ekliyor. Spotted Pig'den Friedman içinse çevreye duyarlı ve estetiğe daha uygun çok basit bir çözüm var. Eski zamanlara bir dönüş yaşamak istiyorsanız, "neden gerçek mumlar yakmıyorsunuz?"

http://www.yapi.com.tr/haberler/restoranlar-eski-moda-ampullerin-sari-isigina-kapiliyor_80746.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!