Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Restorasyon değil Makyaj’

Binlerce yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Altındağ, farklı kültürlerin bir arada olduğu ve aynı zamanda Cumhuriyetin kurulduğu bölge. Roma Hamamı, Roma Antik Tiyatrosu, Ogüst Mabedi, Ankara Kalesi, Hacı Bayram Camisi, Birinci ve İkinci Büyük Millet Meclisi, Ankara Palas, Merkez Bankası ve yoğun konut bölgeleri gibi

Cumhuriyet ANKARA
‘Restorasyon değil Makyaj’

Binlerce yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Altındağ, farklı kültürlerin bir arada olduğu ve aynı zamanda Cumhuriyetin kurulduğu bölge. Roma Hamamı, Roma Antik Tiyatrosu, Ogüst Mabedi, Ankara Kalesi, Hacı Bayram Camisi, Birinci ve İkinci Büyük Millet Meclisi, Ankara Palas, Merkez Bankası ve yoğun konut bölgeleri gibi kültür varlıklarını içerisinde barındıran Altındağ’da bu tarihi mirasa sahip çıkılmadığı belirtiliyor.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Nimet Özgönül, Türkiye’deki restorasyon anlayışının var olan yapının yıkılarak yerine yenisinin yapılması şeklinde olduğunu belirterek, “Bu uygulama geleneksel konutlarda çok fazla yapılıyor. Koruma kuramı ‘yapının tahrip edilmeden korunmasını’, ‘yeni yapılan müdahalelerin de kendini belli etmesini’ ve ‘yapının yok olmuş bölümlerinde bilinmeyen yerler varsa bu yerlerde de spekülasyon yapılmamasını’ söyler” dedi. Özgönül, yapıların çok iyi analiz edilip soruna yönelik çözüm üretilmesi gerektiğinin altını çizerek, bugünkü anlayışta restorasyonu yapılan konutların eski yapı olduğunu anlayabilmek için bir ipucu bile olmadığına dikkat çekti.

Restorasyon çalışmalarını yürütenlerin böyle bir kaygılarının da olmadığını vurgulayan Özgönül, “Ahşapların sağlamlarını bile değiştiriyorlar. Dönem yapılarının da tamamen kaldırıldığını görüyoruz. Korumaya yönelik bir değerlendirme yapılmadığı için varsayımlar üzerinden yürütülen çalışmalar söz konusu. Ankara’da yapılan uygulamaların birçoğu sadece yıkıp yeniden yapmak üzerine kurgulanmış. Hemen hemen her yapı, birbirinin aynısı olmaya başlıyor. Aynı detay ve profilde yapılan restorasyon çalışmaları doğru değildir. Çünkü aynı gibi görünen bu yapılarda birçok farklılıklar vardır. Tasarım yaklaşımları, malzeme kullanımı ve oranlar sizi farklı yere götürür. Tıpkı villa yapar gibi standart restorasyon uygulamaları var. Tek tip onarımlar dokunun özgünlüğünü yok ediyor ve yapıların farklı bir yanını bırakmıyor. Çoğunlukla yıkılıp yeniden yapıldığı ve ayrıca özgün değerlerinden saptırılarak farklı bir görünüm yarattığı için, söz konusu yapılar artık ‘korunacak tarihi değer’ olmaktan da çıkmaktadır” diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/restorasyon-degil-makyaj_73148.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!