Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rezidansa Talep Kriz Dinlemedi, İstanbul Köşe Bucak Proje Doldu

Rezidans projelerinin yoğun olduğu bölgelerin başında Ataşehir, Maslak ve Şişli gelirken diğer yandan Beylikdüzü, Tuzla gibi merkeze uzak olan bölgelerde de rezidans projelerinin sayısı artıyor.

Referans Gazetesi/Bülent YOLDAŞ
Rezidansa Talep Kriz Dinlemedi, İstanbul Köşe Bucak Proje Doldu

stanbul'da özellikle Büyükdere Caddesi gibi iş merkezlerine yakın bölgelerde inşa edilen rezidanslar, bugün kentin hemen hemen her bölgesine yayılmaya başladı. Küçük metrekareli ve yaşamı kolaylaştıran servis hizmetlerinin sunulduğu projelerin aynı zamanda yüksek prim getirmesi de inşaat şirketlerini bu projelere yönlendirdi. Rezidans projelerinin yoğun olduğu bölgelerin başında Ataşehir, Maslak ve Şişli gelirken diğer yandan Beylikdüzü, Tuzla gibi merkeze uzak olan bölgelerde de rezidans projelerinin sayısı artıyor.

İstanbul'da, ilk kez 1999'da yüksek binalarda lüks apartman daireleri görülmeye başlandı. İlk örnek Etiler'deki Akmerkez, BJK Plaza, Polat Plaza, Beşiktaş'taki Selenium Rezidans ve Metrocity, Şişli'de Elit Rezidans oldu. Bu projelerin başarısı bazı gayrimenkul yatırımcılarını karma projeler içinde konutlar geliştirmeye yöneltti.

Fiyatları yüksek olmasına rağmen rezidanslara ilgi artarak sürüyor. İstanbul'un en ucuz residans projesi 2 bin dolar metrekare satış fiyatıyla Beylikdüzü'ndeki Skyport Residence iken, en pahalı rezidans projesi ise 8-12 bin dolar metrekare satış fiyatı aralığıyla Büyükdere Caddesi üzerindeki İstanbul Sapphire.

Fark yaratan projeler aranıyor

Türkiye konut piyasasında yeni bir döneme girildiğini belirten Realty World Genel Müdürü Hilmi Işıkören, ABD'de gerçekleşen ve tüm dünyayı etkileyen krizin Türkiye piyasalarını etkilediğini, bu etkinin Türkiye konut piyasasına da yansıdığını söyledi. Işıkören, artık çok daha bilinçli ve seçici hale gelen tüketicilerin düzgün ve güvenilir projelere yatırım yaptıklarını anlatarak şunları söyledi:

"Yaşanan kriz dönemine kadar çeşitli nedenlerle konut ihtiyaçlarını erteleyen 4 milyon kişiden söz ediliyor. Bu nedenlerin başında faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşeceği beklentisi geliyordu. Yaşanan bu global kriz gösterdi ki faizlerin düşmesini bırakın mevcut durumu bile korumak mümkün olmayacak. Konut üreticileri fiyatları yükseltecek. Bu nedenle artık alıcılar ihtiyaçlarını daha fazla ertelememe kararı verdiler. İnsanlar konut almaya gittikleri zaman önlerinde çok fazla seçenek var ve bu seçenekler içinde fark yaratan projelere yöneliyorlar. Bu farklılaşma içinde de rezidanslar ön plana çıkıyor."

Devlerin savaşı yaşanacak

Bundan sonra konut sektöründe devlerin savaşı döneminin yaşanacağını ifade eden Işıkören, insanlara güven veren, sözlerinde duran ve fark yaratan şirketlerin nitelikli alıcılara hitap edebileceklerinin altını çizdi. Işıkören, lokasyonuna göre cazip fiyatlandırılmış projelerin herhangi bir satış problemi yaşamayacağını dile getirerek "Artık İstanbul'un merkezi yerlerinin dışında da rezidans projeleri hayata geçiyor. Beylikdüzü'nde, Silivri'de, Tuzla'da da rezidans projeleri görüyoruz. Ve bu projelerde bir satış problemi yaşanmayacağını düşünüyorum. Türkiye'de en kötü dönemlerde bile 900 binin altına düşmeyen bir konut satış adedi var. Bu en iyi dönemde 1.5 milyon adede çıktı. Bu projelerde yoğun bir talep yaşanıyor" diye konuştu.

Century21 Platin Emlak Gayrimenkul Danışmanı Haluk Erol da faaliyet gösterdikleri Zincirlikuyu, Esentepe, Büyükdere bölgesinde rezidans satışlarının şu anda çok hızlı ve yoğun olduğu bilgisini vererek, bu bölgede rezidanslarda ortalama metrekare satış fiyatlarının 5-6 bin dolar seviyelerinde olduğunu kaydetti.

Dev inşaat firmaları Bomonti'de gecekondu avında

İstanbul'un ilk sanayi bölgesi Bomonti'nin çehresi 2008 içinde birbiri ardına yükselecek rezidans ve otel projeleriyle değişecek. Bomonti'de hayata geçirdiği Elysium Residence Şişli projesiyle bir anlamda Bomonti'de değişime öncülük eden Ofton İnşaat'ın ardından, birçok yatırımcı ve inşaat şirketi yüzünü Bomonti'ye çevirdi.

Bomonti özellikle merkezi konumu, ana ulaşım arterlerine ve bağlantı yollarına yakınlığıyla inşaat firmaları tarafından tercih ediliyor. Ofton İnşaat, daha önce inşa ettiği Elysium Residence'ın arkasındaki Deha Otomotiv arazisi üzerine ikinci rezidans projesine başlamaya hazırlanırken bu projenin yanında Taş Yapı ve Hoffmann İnşaat da iki ayrı rezidans projesini hayata geçirecek. Ant Yapı'nın Bomonti'de inşaatına devam ettiği Anthill Residence projesi de 50'şer katlı iki kuleden oluşuyor. Ayrıca, Tekel Bira Fabrikası'nın tahsisini 49 yıllığına alan IC Holding şirketlerinden IC Antbel de buraya otel, rezidans ve 3500 kişilik kongre merkezi yapacak.

Ofton İnşaat Satış ve Pazarlama Müdürü Ercüment Albayrak, "Biz, Elysium Residence Şişli projesini gerçekleştirdikten sonra birçok inşaat firması merceklerini bu tarafa doğru çevirdi. Deha Otomotiv arazisi üzerine yapacağımız proje, hemen altında Taşyapı'nın, yanında Hoffman'ın yapacağı projeler ve Ant Yapı'nın yapımına başladığı Anthill projesi bu lokasyona olan ilgiyi daha çok artıracak. Perpa ile Bomonti arasında kalan gecekonduların yoğun olduğu bölgede, varolan evler, arsalar sürekli alım teklifleriyle karşılaşıyorlar. İnşaat firmaları buralara her gün farklı bir teklifle gidiyor" dedi.

Elysium Fantastic yolda

Bomonti'de bölgenin ilk rezidans projesi Elysium Residence Şişli projesini gerçekleştiren Ofton İnşaat, Temmuz 2007'de inşaatına başladığı Elysium Cool Kurtuluş'un ardından Bomonti'deki üçüncü projesine start veriyor. Elysium Fantastic projesi 326 daireden oluşuyor. Albayrak, uygulama projeleri tamamlanmak üzere olan 326 dairelik projenin ağırlıklı olarak 1+1 dairelerden oluşan, anti-simetrik, "Babil'in Asma Bahçeleri"ni andıran bir proje olacağını söylüyor.

Taksim Andromeda'nın arazisine otel yapılacak

Taksim'in eski eğlence mekânlarından Andromeda da otel ve rezidans oluyor. Kısa bir süre önce Andromeda'nın bulunduğu 2 bin metrekarelik araziyi satın alan Ofton İnşaat, buraya, otel ve rezidans yapacak. Ofton İnşaat Satış ve Pazarlama Müdürü Ercüment Albayrak, "Taksim'de yeni aldığımız bu arazi üzerinde bir proje gerçekleştireceğiz. Kurtuluş'ta yaptığımız Elysium Coll projesini Taksim'e en yakın proje diye lanse etmiştik. Biz rekorumuzu egale ederek Taksim'e daha da yaklaştık. Eski Andromeda'nın bulunduğu arazi 2 bin metrekarelik bir yer. Tam olarak buraya nasıl bir proje yapacağımızı netleştirmedik ama hızlı bir şekilde karar verip projeye başlayacağız" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rezidansa-talep-kriz-dinlemedi-istanbul-kose-bucak-proje-doldu_60336.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!