Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

RIBA Stirling Ödülü'nün Adayları Açıklandı

Farklı tipolojilerden altı yapı ve mimarları, RIBA (İngiliz Kraliyet Mimarlar Birliği) ve Architects’ Journal tarafından düzenlenen İngiltere’nin en prestijli mimarlık ödülü olan ‘Striling Ödülü’nü (Stirling Prize) alabilmek için yarışacaklar.

RIBA



arklı tipolojilerden altı yapı ve mimarları, RIBA (İngiliz Kraliyet Mimarlar Birliği) ve Architects’ Journal tarafından düzenlenen İngiltere’nin en prestijli mimarlık ödülü olan ‘Striling Ödülü’nü (Stirling Prize) alabilmek için yarışacaklar.

Bu yılki ödül için belirlenen adaylar şunlar:

1- ‘Tuğla Ev’, Londra- Caruso St. John Architects
2-Evelina Çocuk Hastanesi, Londra- Hopkins Architects
3- ‘IDEA Store’, Londra- Adjaye/Associates
4- Galler Milli Meclisi, Cardiff- Richard Rogers Partnership
5- Barajas Havaalanı Yeni Terminal Binası, Madrid, İspanya- Richard Rogers Partnership
6- Phaeno Bilim Merkezi, Wolfsburg, Almanya- Zaha Hadid Architects ve Mayer Baehrle Freie Architekten BDA, Almanya

Aday projelerle ilgili kısa açıklamalar şöyle:

‘Tuğla Ev’, Londra- Caruso St. John Architects

London Street’in sonunda yer alan bir revak aracılığıyla ulaşılan bina, başarılı bir eklemlenme. Sıradan malzemelerin kullanımına dönük, basit ve heykelsi bir biçimde gelişen, cesur, akıllıca ve orijinal bir çalışma. İç mekânların sıcaklığı ve inceliğinde, düzlemlerin çeşitliliğinde ve ışığın kullanımında ustaca dokunuşlar görmek mümkün.









Evelina Çocuk Hastanesi, Londra- Hopkins Architects

Lambeth Palace Road’daki giriş, ziyaretçileri, yukarıdaki avludan süzülen ışıkla aydınlanan bir iç caddeye çekiyor.

Hastanelerde genellikle korkuyla bağdaştırılan teknik hacimler, hoş ve insanları davet eden nitelikte tasarlanmış. Günışığı bütün hasta yataklarına erişiyor. Burada öncelik verilen kurumun kendisi değil hastalar.





‘IDEA Store’, Londra- Adjaye/Associates

Eski anlamıyla bir kütüphane olarak nitelendirilebilecek bu bina ‘Fikir Dükkânı’ olarak seslendirilen yeni bir marka çalışması. Bu terim binanın farklı işlevlerini yansıtmaya oldukça uygun.

İngiltere’deki kütüphanelerin büyük bir bölümü ‘Özel Yatırım Girişimi’ (PFI -private finance initiative) tarafından yaptırılırken, ‘Fikir Dükkânı’, maceracı mimarları geleneksel yöntemler kullanarak çalıştırmanın iyi binalar üretmenin hâlâ en iyi yolu olduğunu kanıtlıyor.


Galler Milli Meclisi, Cardiff- Richard Rogers Partnership

Ekolojik kimliğiyle öne çıkan bu istisnai kamu yapısı, tasarım ve yapım işini tek elde toplayan bir sözleşmeyle gerçekleştirildi. Projenin sorunlu geçmişi bilinmekle birlikte, mimarlar, binanın demokratik işlevini tek bir çatı altında vurgulamayı başarıyor. Ayrıca binanın içinde gerçekleşen işlevle çevresi arasında kurulan görsel bağlantılar oldukça başarılı.


Barajas Havaalanı Yeni Terminal Binası, Madrid, İspanya- Richard Rogers Partnership

Bina, hem gelen hem de giden yolcular için ilgi çekici mekânların açık bir düzenini yansıtan doğrusal bir şemayı izliyor. Paralel döşeme düzlemleri, birbirlerinden, içlerinden köprülerin geçtiği ışık dolu kanyonlarla ayrılıyor.

Sınırlayıcı ve işlevsel bir yaklaşım büyük bir etkiyle uygulanırken, ortaya görsel olarak net, kargaşa içermeyen, sakin bir mekân çıkıyor.







Phaeno Bilim Merkezi, Wolfsburg, Almanya- Zaha Hadid Architects ve Mayer Baehrle Freie Architekten BDA, Almanya

Bina toprağın uzantısı dalgalı bir seti andırıyor. Binanın mağarayı andıran alt kısmı, hayal ürünü formlardan oyulmuş gibi. Kentin dolaşım alanları, binanın içinde dolambaçlı rampalar ve yükseltilmiş sergi mekânlarında sürdürülüyor.

20 yılı aşkın bir süredir soyut görünümlerini bildiğimiz, hayal dünyasına ait gibi görünen bir binayı ziyaret etmek büyüleyici.

RIBA Başkanı Jack Pringle açıklanan adaylarla ilgili şunları söylüyor:

“Bu seneki adaylar ilgi çekici. Bir havaalanı terminal binasıyla yenilikçi bir hastane, bir meclis binasıyla kütüphanelerin çalışma biçimini değiştirecek IDEA Store gibi binalar bu seneki ödül için yarışıyor. Aday binalardaki tutku ve ölçek farkı bir yana koyulduğunda, altı binanın ortak yanı mimari mükemmellikleri.

Bu binalar İngiliz mimarlığının en iyi örneklerini oluşturuyor. Bu binaları kullanan insanlar da mimariyi kavrayışımızın sınırlarını zorlayacaklar.

Adaylar arasında Richard Rogers, Michael Hopkins ve Zaha Hadid gibi deneyimli mimarların arasında, Caruso St. John ve Adjaye/ Asssociates tarafınadan temsil edilen mimarlığın genç kuşağını da görmek sevindirici. Adaylarla ilgili halkın yorumunu ve jüri seçimini merakla bekleyeceğim.”

Başkanlığını Ian Ritchie’nin yapacağı 2006 jürisi şu üyelerden oluşuyor: Mariella Frostrup –yayıncı; Martha Schwartz – peyzaj mimarı; Stefan Behnisch – mimar; Isabel Allen – Editör, The Architects’ Journal. Jüri belirlenen altı binayı yerinde inceledikten sonra 14 Ekim’de Londra’da Roundhouse’da kazananı belirlemek üzere biraraya gelecekler.

2002 yılından beri verilmekte olan bu ödülü daha önceki yıllarda kazananlar şöyleydi: İskoç Parlamento Binası (EMBT / RMJM Ltd), 30 St. Mary Axe (Foster and Partners), The Laban Centre (Herzog & de Meuron), Gateshead Millennium Köprüsü (Wilkinson Eyre Architects) ve Peckham Kütüphane ve Medya Merkezi (Alsop Architects).

Stirling Ödülü Hakkında:

Her sene Britanya Mimarlığı’na en büyük katkıyı yaptığı düşünülen bir binaya ve onun mimarına verilen RIBA Stirling Ödülü adını Ünlü İngiliz mimar Sir James Stirling’den (1926-1992) alıyor. Ödüle aday olan mimarların RIBA üyesi olması ve binanın da Avrupa Birliği topraklarında yer alması gerekiyor. Ödülü almaya layık görülen mimar, 20 bin £’lik para ödülünün de sahibi oluyor.


Derleyen: Sena Özfiliz

http://www.yapi.com.tr/haberler/riba-stirling-odulunun-adaylari-aciklandi_47911.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!