Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rönesans, Seaport için Yabancı Ortak Arıyor

Rönesans İnşaat ve Koçhan Danışmanlık ortak girişimi, Zeytinburnu'nda deniz dolgu alanında inşa edecekleri Seaport adlı kruvaziyer liman ve turizm tesisleri için yabancı ortak arıyor.

Milliyet Gazetesi /Fehmi GENÇ
Rönesans, Seaport için Yabancı Ortak Arıyor

önesans İnşaat ve Koçhan Danışmanlık ortak girişimi, Zeytinburnu'nda deniz dolgu alanında inşa edecekleri Seaport adlı kruvaziyer liman ve turizm tesisleri için yabancı ortak arıyor. Milli Emlak'tan 49 yıllığına kiralanan ve deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilecek projenin finansmanı için ortak arayışına giren şirket, görüşmeleri yürütmesi için Credit Suisse'e yetki verdi.
Rönesans İnşaat Başkan Vekili Kamil Yanıkömeroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş ve Finans Müdürü Zafer Baysal, proje hakkında bilgi verdiler.
Zafer Baysal, tamamlandığında Akdeniz'in en büyük limanı olacak Seaport'un master plan izni için 15 idareden 600 imza alındığını belirterek şöyle konuştu:
"Burası, kimsenin yanına yaklaşabileceği bir yatırım değil. Sadece altyapıya 300 milyon dolar gömülecek. Altyapıyı firmamızın özsermayesiyle belli bir yere getireceğiz. Yabancı ortak alarak da projenin yapılabilirliğini hızlandıracağız."

10 gemi yanaşabilecek
İstanbul'da kruvaziyer limanının büyük bir eksiklik olduğunu belirten Baysal, şunları söyledi: "İstanbul'a 12 günlük turlar gelebiliyor. Kruvaziyer terminalimiz olsa 72 günlük dünya turları Atina yerine İstanbul'da bitecek. Seaport aynı anda 10 gemiye, aynı anda 25 bin tane yolcuya hizmet verecek. Ayrıca 25 metreden büyük süper yatlar ile 40 metreden uzun olan mega yatların bağlanacağı yat limanları olacak. Tesiste, metro ve Marmaray bağlantısının yanı sıra deniz otobüsü iskelesi de inşa edilecek."
Rönesans Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özgümüş de kontrata göre projenin asgari yüzde 25'inin yabancı sermayeyle yapılmasının şart olduğunu açıkladı. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'na (TSKB) projenin değeri ve kira gelirlerinin projeksiyonu konusunda rapor hazırlattıklarını belirten Özgümüş, "Projemizi tanıtarak teklif bekliyoruz, ancak henüz bir teklif yok" dedi.
Özgümüş, ön izin için 16.5 milyon YTL ödediklerini kaydederek, "Günlüğü 45 bin YTL'ye geliyor" dedi.

Konutlar kiralanacak


Murat Özgümüş, Seaport'un özelleştirme işlemi olmadığını, deniz dolgu alanının 49 yıllığına kiralanması işi olduğunu, kira bitiminde de tesisin Hazine'ye devredileceğini belirterek, "Seaport'ta tapu olmadığı için konutlar kiraya verilecek" dedi.
Turistlerin bu tesisten çıkmayacağı, turizm gelirlerinin artmayacağı eleştirilerine katılmadığını belirten Özgümüş, "Her turist mutlaka İstanbul'u görmek isteyecektir, bu da turizm gelirlerini artıracak" diye konuştu.

'Tarihi silüeti bozmayacağız'


Seaport'ta tarihi silüete dikkat edeceklerini belirten Özgümüş, şöyle konuştu:
"Hemen yanımızda tarihi surlar var. Öğretim üyelerinden oluşan bir danışma kurulu kurduk. Projenin, silüeti bozmadan yapılması için yol gösterecekler. Zaten her aşamada Anıtlar Kurulu'nun onayı gerekecek" dedi.
Özgümüş, Seaport'un sahil yoluna getireceği trafik yükünün çözümü için de belediye ve üniversitelerle ortak bir çalışma başlattıklarını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ronesans-seaport-icin-yabanci-ortak-ariyor_57565.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!