Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ruhsatsız Yapılar Diyarı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Yapı İzinleri 2009 Yılı Dördüncü Dönem verileri açıklaması yurttaki ruhsatsız yapılaşmadaki büyümeyi gözler önüne serdi. Buna göre yapı ruhsatı verilen 2009 yılının oniki ayında bir önceki yılın oniki ayına göre belediyeler tarafından Yapı Ruhsatı verilen yapıların yüzölçümünde yüzde 4.7, bina sayısında yüzde

Bir Gün Gazetesi
Ruhsatsız Yapılar Diyarı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Yapı İzinleri 2009 Yılı Dördüncü Dönem verileri açıklaması yurttaki ruhsatsız yapılaşmadaki büyümeyi gözler önüne serdi.

Buna göre yapı ruhsatı verilen 2009 yılının oniki ayında bir önceki yılın oniki ayına göre belediyeler tarafından Yapı Ruhsatı verilen yapıların yüzölçümünde yüzde 4.7, bina sayısında yüzde 4.7, değerinde yüzde 9.5 oranında düşüş olurken, daire sayısında yüzde 1.3 oranında artış oldu. Yani inşaatlarda artış olmasına karşın ruhsatlandırmalar düşüşe geçti.

2008 yılının oniki ayında Yapı Ruhsatına göre konut bina sayısı 81 bin 3 iken, 2009 yılının oniki ayında konut bina sayısı yüzde 4.2 düşerek 77 bin 592 oldu. Konut yüzölçümleri ise 2008 yılının oniki ayında 74 milyon 340 bin 807 metrekare iken yüzde 3.1 artarak 2009 yılının oniki ayında 76 milyon 648 bin 774 metrekare olarak gerçekleşti.

'Siyaset Finanse Ediliyor'

Konuya ilişkin BirGün'e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Cemal Gökçe, yurtta kaçak yapılaşmanın giderek arttığına dikkat çekti. İnşaat yapım ruhsatı verilerek inşaat yapma hakkı tanınan bir çok bina olmasın karşın, iskan ruhsatı verilenleri inşaat ruhsatı verilenlerden çok daha az olmasına işaret eden Gökçe, TUİK'in oranlarının büyük çıkmasının bir diğer sebebinin de kaçak inşaat sayısının fazlalığına bağladı. Gökçe sözlerine şöyle devam etti:

"Daha çarpıcı bir şeyse Türkiye’de yapılan yapıların yüzde 38'inin ruhsatı yok, yüzde 62 sinin de iskanı yok. Bu da devletin kendi itirafıdır. Başbakanlık proje dairesinin yaptığı çalışma bize bunları yansıtıyor. Birçok yapı ruhsatsız yapılıyor ve birçoğu yasal zemine oturtulmadan iskana açılıyor. Bu çerçevede iskansız ve ruhsatsız yapı sayısı oldukça fazla. Devletin hâlihazırda deprem için ürettiği bir savunma durumu yokken, ruhsatsız yapılanmaya karşı durmayarak da bu durumu daha da kötüleştiriliyor. İstanbul’daki yapıların yüzde 70'inin kaçak olduğunu bu kenti yönetenler söylüyorlar. Biz zaten biliyoruz ama onlar bile bunu itiraf ediyorlar. Niye böyle oluyor. Çünkü inşaat sektörü siyaseti finanse ediyor."

Kaçakların faturası yalnızca müteahhite

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Çankırı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada eksik ve aykırı yapılar yapan müteahhitlerin artık rahat çalışmayacağını belirtti.

Özel müteahhitleri kayıt altına alarak denetimleri artıracaklarını belirten Demir, “Ruhsat ve eklerine aykırı bir yapı yapılmışsa müteahhit ikinci bir inşaat alamayacak. Bu müteahhit Türkiye'nin neresine giderse gitsin bu eksikliği düzeltmediğinde ikinci bir yapı yapamayacak. Vatandaşımız daire aldığında yaşadığı eksiklikler bu sayede ortadan kalkacak” dedi. Bakan, sektördeki denetimin artırılacağını vaadetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ruhsatsiz-yapilar-diyari_77383.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!