Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rus ve Arap'a Ev Satamıyorsak Kiralayalım

Ekonomi'nin gündeme taşıdığı mütekabiliyet konusuna bir öneri de Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Hakkı Akil'den geldi. Akil, "Mülk satamıyorsak uzun süreli kiralama yapalım" dedi.

Sabah Gazetesi
Rus ve Arap'a Ev Satamıyorsak Kiralayalım

Şu sıralar Sabah Ekonomi sayfalarında Türkiye'nin diğer ülkelerle uyguladığı yabancıya mülk satışında mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesi sık sık masaya yatırılıyor. Mütekabiliyet kabaca; Türklerin mülk alamadığı ülkelerde o ülkenin vatandaşlarının da mülk edinememesi olarak formüle edilebilir. Dünyanın her yerinde binalar yaparak rüşdünü ispatlamış inşaat sektörü, dünyanın birçok ülkesinden Türkiye'ye konut almak için gelen emlak yatırımcılarına bu ilkenin yumuşatılması gerektiğini anlatıyor. Bazıları 'Mütekabiliyet ilkesi kaldırılsın' derken, bazıları 'Kaldırılmasın ama yumuşatılsın' önerisinde bulunuyor.

Türkiye'ye ilgi büyük

İnşaat sektörü kriz sonrası dağılmaya başlayan kara bulutların yabancıya mülk satışının yumuşatılmasıyla tamamen yok olacağına inanıyor. İnşaat sektörüne mütekabiliyet konusunda bir destek de geçtiğimiz haftalarda İstanbul Çırağan Sarayı'ndaki bir yemekte devlet katından geldi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakkı Akil, basit formülasyonla 'Satılamıyorsa kirala' yöntemini önerdi. Bunu bazı inşaat şirketleri de dillendiriyor ancak ben ilk kez devlet kanadından birinin önerisi olarak duydum.

"Körfez ülkeleri vatandaşları mütekabiliyet prensibi gereği Türkiye'den mülk satın alamıyor. Oysa o ülkelerden Türkiye'de ev almak isteyen çok sayıda insan var. Bunun çözümü ikili anlaşmalarla olabilir. Kazakistan ve Azerbaycan ile bu konuda bazı ikili anlaşmalar yapılması konuşuluyor" diyen Akil, çözüm olarak 49 yıllığına kiralama yöntemini öneriyor. Bu önerisini Dışişleri Bakanlığı'na şifaen ilettiğini de söyleyen Akil, bu yolla konut satışlarında ciddi bir artış olacağını düşünüyor. Konuyla ilgili çalışmalarını hızlandıran Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Kazakistan ve Azerbaycan'la sorunları çözmek için çalıştıklarını açıklamıştı. Gelişmeler SABAH ekonomi tarafından dikkatle izleniyor. Çözüm formülleri arasına Akil'in önerisiyle 'Satamıyorsan kirala' formülü de girmiş bulunuyor.

"Sukuk'un merkezi olabiliriz"

Toplantıya katılan bir diğer isim de İstanbul Menkul Kıymetler Başkanı Hüseyin Erkan'dı. Erkan'ın da merceğinde Körfez sermayesi vardı. Sukuk repo ve murabaha gibi İslami enstrümanları İstanbul Finans Merkezi projesiyle birlikte ele aldı Erkan. 170 milyar dolarlık bir piyasa olduğunu söylediği sukuk için "Piyasa büyük ancak dağınık" değerlendirmesini yaptı. Dağınık piyasayı bir merkeze toplamanın herkes için iyi bir çözüm olabileceğini düşünen Erkan, İMKB'nin de sukuk ve benzeri enstrümanlar için çalışmalar yaptığını belirterek "İstanbul da Londra gibi bir bu işin bir merkezi olabilir" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rus-ve-arapa-ev-satamiyorsak-kiralayalim_82428.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!