Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rusya'da İnşaat İşleri Tekrar Canlanıyor

Türkiye ve Rusya arasında bulunan vize uygulamasının kaldırılmasının söz konusu olduğu günlerde Türk işadamları Rusya’ya gitmeye hazırlanıyor. Rusya’da bulunan müteahhitlik işlerinden pay almak için yola çıkmaya hazırlanan Türk işadamlarını yaklaşık 8 milyar dolar tutarında inşaat yatırımları bekliyor.

yapi.com.tr
Rusya'da İnşaat İşleri Tekrar Canlanıyor

Türkiye ve Rusya arasında bulunan vize uygulamasının kaldırılmasının söz konusu olduğu günlerde Türk işadamları Rusya’ya gitmeye hazırlanıyor. Rusya’da bulunan müteahhitlik işlerinden pay almak için yola çıkmaya hazırlanan Türk işadamlarını yaklaşık 8 milyar dolar tutarında inşaat yatırımı bekliyor.

DEİK/Türk Rus İş Konseyi yakın bir tarihte Rusya’nın Soçi bölgesinde müteaahitlik ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Rus firmaları ile görüşmek üzere bir iş seyahati düzenleyecek. Yaklaşık olarak 50 inşaat şirketinin bu seyahate katılması ve karşılıklı iş görüşmeleri yapması hedefleniyor. DEİK/Türk-Rus İş Konseyi Başkan Yardımcısı İzzet Ekmekçibaşı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada bu seyahatin Türk işadamları için önemli bir yatırım ortamı olacağını söyledi.

Soçi'deki olimpiyat tesislerinin iki yıl içerisinde yapılması gereken inşaat işleri tutarının 7-8 milyar dolar olacağını söyleyen Ekmekçibaşı, bu seyahat sırasında yapılacak olan görüşmeler sonrasında Soçi’deki mevcut inşaat işlerinin yarısı kadarının Türk işadamları tarafından alınmasının mümkün olduğunun altını çizdi.

İnşaatlar Türk mühendisleriyle bitebilir

Geçtiğimiz günlerde Rusya başbakanı Vladimir Putin de inşaat sektörünü yakından ilgilendiren bir konuşma yapmıştı. Putin, Krasnoyarsk vilayetinde bazı Bakanlar ve Rus işadamları ile yapmış olduğu toplantıda; Soçi Olimpiyatı için yapılması gereken inşaatların çok ağır ilerlediğini belirterek, iki sene içerisinde çalışmaların bitirilmesi gerektiğinin önemle altını çizdi. Soçi Olimpiyatları hem Başbakan Putin için hem de Rusya Federasyonu için çok büyük anlam taşıyor.

Vize kaldırılınca işler hızlanır

2014 yılında yapılacak olimpiyat oyunları için gerekli olan altyapının hazırlık sürecinde yeterli zamanın kalmadığını söyleyen DEİK/Türk-Rus İş Konseyi Başkan Yardımcısı İzzet Ekmekçibaşı şöyle konuştu: “Bu sürenin bir yılını testler, denemeler, makine cihaz montajlarına sayarsak, inşaatların yapılması ile ilgili net iki yılın kaldığı ve bu sürenin de yapılacak olan inşaat işleri için çok uzun bir zaman olmadığı ortada. Bu nedenle Türk işadamlarını yakın zamanda Rusya’ya götürerek önemli anlaşmaların yapılması için görüşmeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu arada 12 Mayısta Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’in Türkiye'ye gelecek ve yüksek ihtimalle iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılması, nükleer enerji santralinin ihalesi ve Soçi'deki olimpiyat tesisi inşaatlarının Türk müteahhitlere verilmesi konularını görüşecek. Kısacası son dönemde olumlu seyreden Türk - Rus ilişkileri, olimpiyat tesislerinin Türk müteahhitleri tarafından yapılması ve iki tarafça vizelerin kaldırılması ile maksimum seviyeye ulaşacak”.

Türk müteahhitleri krizden etkilendi

Ekmekçibaşı, Türk ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat müteahhitliğinin global krizden çok fazla etkilendiğini söyledi. Özellikle Rusya’da büyük çapta iş yapan inşaat müteahhitlerinin, başta Libya olmak üzere Türkmenistan, Kuzey Irak ve Körfez Ülkeleri’ne yönelmek zorunda kaldığını belirten Ekmekçibaşı, Rusya pazarındaki müteahhitlerin tamamına yakını bahsi geçen bölgelere aynı anda akın edince, çok düşük fiyatlara iş yapmak zorunda kalındığını ve durumun bir an önce değişmesi gerektiğine inandığını belirtti.

Ekmekçibaşı şöyle devam etti: “İnşaat müteahhitleri, Türkiye’deki inşaat malzemeleri üreticilerine kriz öncesine kadar çok büyük bir pazar oluşturdu. Ancak krizden sonra yurtiçindeki üretici firmaların da zor durumda kalarak büyük miktarda kapasite indirimine gittikleri, hatta işçi çıkardıkları biliniyor”.  

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/rusyada-insaat-isleri-tekrar-canlaniyor_78647.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!