Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Konteyner Kentte Yangın
BÖLÜM SPONSORU

RWE Ciner'e Ortak Oluyor, Elektrik Santrali Kuracak

Avrupa'nın doğalgaz tedarikinde çeşitlilik yaratmayı amaçlayan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin 6'ncı ortağı olmaya hak kazanan Alman enerji devi RWE, Türkiye enerji pazarına Ciner Grubu'nun hisselerini alarak girecek.

Referans Gazetesi



vrupa'nın doğalgaz tedarikinde çeşitlilik yaratmayı amaçlayan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin 6'ncı ortağı olmaya hak kazanan Alman enerji devi RWE, Türkiye enerji pazarına Ciner Grubu'nun hisselerini alarak girecek.

Edinilen bilgiye göre ilk etapta İstanbul merkezli RWE Holding AŞ'yi kuran Alman grup Ciner Grubu'nun elindeki enerji şirketlerinin hisselerinin belirli bir bölümünü almak üzere niyet mektubu imzaladı. İki grup arasında nihai hisse satış sözleşmesi imzalandıktan sonra Türk pazarında elektrik üretim alanında ortaklık yapmış olacaklar. Kurulan yeni şirketin yönetim kurulu üyeleri arasında eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek de yer alıyor.

Yeni santraller kurulacak

Ciner Grubu'nun elinde Park Enerji, Park Elektrik, Park Teknik, Park Termik, Park Toptan Elektrik ve Silopi Elektrik enerji şirketleri bulunuyor. Ciner Grubu'yla yapılacak ortaklık sonrasında Alman RWE'nin Türkiye'de yeni santrallar kurma ve toptan satış pazarına da girmeyi hedeflediği öğrenildi. 5 Şubat'ta 1.7 milyon YTL'lik sermaye ile kurulan RWE Holding AŞ'nin amacı ise "Sermayesi ve yönetimine katıldığı şirketlerin planlama, üretim pazarlama, finansman, personel ve fon yönetimi alanlarında gelişmiş tekniklerle çalışmalarını sağlamak ve holding ilkeleri ve imajını yerleştirmek amacıyla kurulmuştur" şeklinde açıklandı. Şirketin şu anda yönetim kurulu başkanlığını Helmut Kempf üstlenirken müşterek yönetim kurulu üyeleri ise Sami Demirbilek ve Andreas Schuck olarak belirlendi.

RWE'nin istediği Çöllolar Ciner'de

Afşin-Elbistan santrallarını besleyen Çöllolar Kömür Havzası, 2007'de yapılan ihale sonucunda Ciner Grubu'na geçti. Bu ihale öncesinde uzun süre gündemde bulunan Çöllolar Havzası için RWE, bakanlığa bir teklif götürerek ihalesiz olarak sahanın kendisine verilmesini ve kamunun elektrik üretim şirketi EÜAŞ ile kamu-özel sektör ortaklığı kurarak yatırım yapmayı teklif etmişti. RWE'nin teklifi Afşin-Elbistan C Santralı'nın kurulması, A termik santralının rehabilitasyonu konularını da kapsıyordu. RWE'nin teklifi kabul görmemiş ve daha sonra Ciner'in kazandığı ihale yapılmıştı. Ciner ve RWE enerjide ortaklık kurduktan sonra, RWE istediği bu arazide de yönetim payı sahibi olacak. RWE'nin Türkiye'deki elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmeleri ile de yakından ilgilendiği belirtildi.

RWE: 40 milyon müşterili enerji devi

Merkezi Almanya'nın Essen kentinde bulunan elektrik ve doğalgaz şirketi RWE, Avrupa'da 29 milyondan fazla elektrik ve 10 milyon gaz müşterisine sahip. Almanya'nın en büyük elektrik üreticisi konumunda da bulunan RWE'nin, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Macaristan ve Hollanda'da yatırımları var. 100 bin kilometreden fazla doğalgaz boru hattını yöneten şirket, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alanında da yatırımlar yapıyor. RWE, 2006-2007 döneminde Gazprom'un da ilgisini çekmiş ve Rus şirket RWE ile yakından ilgilenmişti. RWE ise Gazprom'a Alman pazarında ortak yatırım yapabilme sinyali vermişti. RWE, yakın zamanda Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin 6'ncı ortağı oldu. RWE, Nabucco yarışında kendisi gibi Alman olan E.ON, Fransız Gaz De France ve Total gibi şirketleri de böylece geride bırakmıştı.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/rwe-cinere-ortak-oluyor-elektrik-santrali-kuracak_59681.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!