Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Safranbolu Evlerini, TOKİ Geleceğe Taşıyacak

Tarihi tescilli kültür varlıklarının restorasyonu projesini 2005 yılında başlatan TOKİ, bu kapsamda son 5 yılda 22 milyon 724 bin liralık kaynak aktararak ilde 303 yıkık dökük tarihi yapıların aslına uygun olarak restore edilmesini sağladı. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) şimdi de dünya miras listesinde yer alan tarihi Safranbolu

yapi.com.tr / AA
Safranbolu Evlerini, TOKİ Geleceğe Taşıyacak

Fotoğraf: AA

Tarihi tescilli kültür varlıklarının restorasyonu projesini 2005 yılında başlatan TOKİ, bu kapsamda son 5 yılda 22 milyon 724 bin liralık kaynak aktararak İstanbul, Ankara, Trabzon, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Amasya, Hatay, Bartın, Çanakkale, Muğla, Uşak, Kastamonu, Tokat, Giresun, Edirne, Şanlıurfa ve Artvin ile Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Avanos Taraklı, Mudurnu, Göynük, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Foça, İnegöl, Mudanya, İnebolu, Kemaliye Taşköprü, Alanya ve Osmaneli ilçeleri ve Mustafapaşa, İbrahimpaşa Kalkan, Uzungöl, Adatepe ve Şirince beldelerindeki 303 yıkık dökük tarihi yapıların aslına uygun olarak restore edilmesini sağladı. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) şimdi de dünya miras listesinde yer alan tarihi Safranbolu evlerini restore edecek.

TOKİ, konut ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalarının yanı sıra Anadolu'nun köklü tarihine de sahip çıkmaya devam ediyor. Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki tarihi evleri restore etme kararı aldı.

UNESCO tarafından, 1994 yılında dünya kültür miras listesine alınan tarihi Safranbolu evleri, TOKİ tarafından sağlanan destek sayesinde kültür ve turizm hayatına kazandırılacak. 1975 yılında sit alanı ilan edilen Safranbolu, bugüne kadar bozulmaya uğramadan gelebilmiş az sayıdaki yerleşim yerlerinden biri. 18 ve 19. yüzyıl karakteristik Türk mimari örneklerinin yer aldığı Safranbolu'da yaklaşık 800 tarihi yapı koruma altında. 3 han, 1 özel müze, 25 cami, 5 türbe, 8 tarihi çeşme, 5 hamam, 1 tarihi saat kulesi ve 1 güneş saatinin de aralarında bulunduğu Safranbolu evleri, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Yıllara meydan okuyan Safranbolu evlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için harekete geçen TOKİ, 23 konağı aslına uygun olarak restore etti. TOKİ, yeni restorasyon projeleri için yapıların mülkiyetini elinde bulunduranlardan talep bekliyor.

ETİKETLER: kurum restorasyon
http://www.yapi.com.tr/haberler/safranbolu-evlerini-toki-gelecege-tasiyacak_85692.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!