Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Sakin Şehir" Olmak İsteyen Başvuruyor

Cittaslow Kentler Birliği'ne Türkiye'den ilk üye olan Seferihisar, "Sakin Şehir" statüsü kazanmak isteyen çeşitli ilçe ve beldelere de örnek oldu. Yurdun çeşitli bölgelerindeki bazı belediyeler ile kent meclisleri Seferihisar Belediyesi'ne başvurarak "Sakin Şehir" statüsü, adaylık süreci ve başvuru koşulları hakkında bilgi istedi.

Cumhuriyet Gazetesi
"Sakin Şehir" Olmak İsteyen Başvuruyor

Cittaslow Kentler Birliği'ne Türkiye'den ilk üye olan Seferihisar, "Sakin Şehir" statüsü kazanmak isteyen çeşitli ilçe ve beldelere de örnek oldu. Yurdun çeşitli bölgelerindeki bazı belediyeler ile kent meclisleri Seferihisar Belediyesi'ne başvurarak "Sakin Şehir" statüsü, adaylık süreci ve başvuru koşulları hakkında bilgi istedi. Muğla'nın Akyaka, Aydın'ın Yenipazar, Erzincan'ın Kemah, İzmir'in Alaçatı ve Kayseri'nin Develi belediyeleri ve kent konseyleri, "Sakin Şehir" konusunda bilgi almak ve başvuru koşullarını öğrenmek için Seferihisar Belediyesi'ne başvurdu. Bilgi talebinde bulunan yerleşim merkezlerinden Alaçatı, Cittaslow Kentler Birliği'nin İtalya'daki merkeziyle de irtibata geçti.

Gelecek için

Türkiye'de Cittaslow olabilecek birçok kent ve kasaba bulunduğunu söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Cittaslow sayısının artması Türkiye'de yerel lezzetlerin, tarihi dokunun, çevrenin ve doğanın daha çok korunması ve değer verilmesi anlamına gelecek ve Türkiye için yeni ve güçlü bir turizm potansiyelini de harekete geçirecektir" dedi. Sakin kent olmak isteyen Akyaka (Muğla), Yenipazar (Aydın), Kemah (Erzincan), Alaçatı (İzmir), Safranbolu, Develi (Kayseri) belediyeleri ve kent konseylerine konuyla ilgili her türlü bilgiyi verdiklerini söyleyen Soyer şöyle konuştu: "Cittaslow'un ne olduğu ya da olmadığıyla ilgili bilgilendirme yapmanın yanı sıra, 'Sakin Şehir' kriterlerini, kriterlerin ayrıntılarını ve nasıl uygulandığını anlatıyoruz. Aday olmak isteyenlere, Cittaslow felsefesinin sadece bir turizm tarzı olmasının çok ötesinde, gelecek için yapılması ve sürdürülmesi gereken bir yaşam şekli olduğunu belirtiyoruz."

Önce Alaçatı

Bu arada "Sakin Şehir" statüsü kazanmak isteyen Alaçatı Belediyesi'nin, Seferihisar'dan edindiği bilgiler doğrultusunda birliğin İtalya'daki merkezine başvuru yaptığı bildirildi. Alaçatı'nın, süreci hızlandırmak için Cittaslow Kentler Birliğini'nin merkezi İtalya ile irtibata geçtiği öğrenildi. Alataçı Belediyesi, ayrıntılı bilgi almak üzere de Seferihisar Belediyesi'ne başvurdu.

Türkiye'nin sakin şehir başkenti olarak Seferihisar Belediyesi, kendilerine başvuran belediyelere, Cittaslow'un ne olduğu ya da olmadığıyla ilgili bilgilendirme yapmanın yanı sıra sakin şehir kriterlerini de anlatarak, kriterlerin ne demek olduğu ve nasıl uygulanabileceği hakkında bilgi de veriyor. Aday olmak isteyenlere, Cittaslow felsefesinin sadece bir turizm tarzı olmasının çok ötesinde, gelecek için yapılması ve sürdürülmesi gereken bir yaşam şekli olduğu anlatılıyor.

İşte Cittaslow kriterleri

Cittaslow olmak isteyen kentlerin sahip olmaları gereken nitelikleri belirlemek ve bu kentlerin özelliklerini korumalarını garanti altına almak için birlik tarafından altmış kriter belirlenmiş. Bu kriterler arasında hava, su ve toprak temizliğinin sağlanması, ışık ve elektro manyetik kirliliğe karşı önlem alınması gibi ülkemizde henüz bilinmeyen ve uygulanmayan konularda çalışmaları yapılması gereken ve uygulanması istenen şeylerden başlıcaları.

Koruyarak gelişme

Kendi farklılıklarının farkına varan kentlerin oluşturduğu Cittaslow Birliği gelişmenin ve ilerlemenin çevreye ve doğaya saygılı kalarak da mümkün olduğunu gösteren mükemmel örnekler taşıyor. Dünyanın en modern projelerinden biri olan Cittaslow Kentler Birliği, kentlerin kendi kimliklerini, özelliklerini, tarihlerini ve yaşam tarzlarını korumalarını sağlarken bir yandan da ön plana çıkarmalarını destekleyerek kültürlerin korunmasına da yardımcı oluyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sakin-sehir-olmak-isteyen-basvuruyor_75446.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!