Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Samsun Limanı'nın Geliri Karayoluna Gidecek

Samsun Limanı, 36 yıllığına Samsunport-Samsun Uluslararası Liman İşletmesi'ne devredildi. Devirden gelen 125 milyon 200 bin dolarlık kaynak demiryolları ve karayollarına aktarılacak.

Zaman Gazetesi
Samsun Limanı'nın Geliri Karayoluna Gidecek

Samsun Limanı, 36 yıllığına Samsunport-Samsun Uluslararası Liman İşletmesi'ne devredildi. Devirden gelen 125 milyon 200 bin dolarlık kaynak, demiryolları ve karayollarına aktarılacak.
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, devrin imza töreninde yaptığı konuşmada, kamuya ait tesislerin uzun süreli işletme hakkının devri söz konusu olduğunda, bazılarının 'devletin elindeki malların haraç mezat satıldığı' yönünde eleştiride bulunduğunu kaydetti. Özelleştirmenin toplumda haklı olmayan bir algılamaya dönüştürüldüğünü vurgulayan Yıldırım, özelleştirmelerin hem iş anlamında hem de istihdam manasında devlete katkısını anlattı.

Bunu Mersin Limanı'nda da yaptıklarına vurgu yapan Ulaştırma Bakanı, "İşletme hakkını devrettiğimizde 644 bin konteyner elleçlemesini yapıyorduk. Küresel krize rağmen 2009'da bu sayı 855 bin konteynere çıktı. Çalışan sayısı 2007 öncesi bin 128 iken şimdi bin 560'a çıktı. Devredince çalışanlar azalıyor, mağdur oluyor gibi düşünceler var, oysa istihdam bin 560'a çıkmış." dedi. Türkiye'de 174 liman ve iskele bulunduğu bilgisini veren Bakan Yıldırım, bunlardan 122'sinin özel sektör tarafından işletildiğini, 27'sinin belediyeler, 25'inin de kamunun elinde olduğunu aktardı. Dış ticaretin yüzde 85'inin limanlardan yapıldığını söyleyen Yıldırım, yakında Bandırma Limanı'nın da işletme hakkının devredileceğini ifade etti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Danıştay'ın kararlarının bütçeye olumsuz yansımalarını anlattı. Samsun Limanı'nın özelleştirme ihalesinin Mayıs 2008'de yapıldığını ancak devrinin yeni gerçekleştirildiğini aktaran Şimşek, şunları söyledi: "Aslında Anayasa hükmü son derece açık. 60 gün içerisinde imtiyaz sözleşmelerine ilişkin görüşü Danıştay'ın vermesi gerekiyor. Fakat maalesef bugüne kadarki uygulamalarda bazen iki yılı bazen 29 ayı bulabiliyor, bir imtiyaz sözleşmesinin onaylanması. Bu, Türkiye için çok ciddi zaman, maliyet kaybı." Konuşmaların ardından imzalar atılarak Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı tarafından 125 milyon 200 bin dolarlık sembolik çek bakanlara takdim edildi.

 

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/samsun-limaninin-geliri-karayoluna-gidecek_78383.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!