Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sanatçı Birliklerinden AKM Çıkışı: Sanatı İstanbul'dan İtmek İstiyorlar!

"AKM davası"nın taraf ve muhataplarından sanat, kültür ve meslek örgütleri, bir basın açıklaması için Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde bir araya geldi. Toplantının vurgusu ise, sürüncemede olan AKM süreci yüzünden “İstanbul’un sanattan yoksun, sanatçının mekanından mahrum bırakılması” idi.

mimarizm.com
Sanatçı Birliklerinden AKM Çıkışı: Sanatı İstanbul'dan İtmek İstiyorlar!

2010 yılının eşiğinde Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) geleceğine dair yaşanan belirsizlikler nedeniyle, bu konunun doğrudan taraf ve muhataplarından sanat, kültür ve meslek örgütleri, bir basın açıklaması için Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde bir araya geldi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın ve Kültür Bakanlığı’nın Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili uygulamalarında gelinen son nokta hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, çok sayıda sanatçı birlik ve sendikasının temsilcilerinin yanı sıra Mimarlar Odası yetkilileri ve basın mensupları hazır bulundu.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu, Özel Tiyatrolar ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi Temsilcisi Orhan Aydın, Özel Sanat Konseyi Genel Sekreteri Canol Kocagöz ve Kültür Sanat Sendikası Genel Sekreteri Tarık Çakar ’ın katılımı ile gerçekleştirilen basın toplantısının vurgusu, sürüncemede olan AKM süreci yüzünden “İstanbul’un sanattan yoksun, sanatçının mekanından mahrum bırakılması” idi.

İstanbul Kültür Forumu, İSTİŞAN, KESK HABER_SEN, KÜLTÜR SANAT-SEN, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Özerk Sanat Konseyi, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, TOBAV Genel Merkezi, TOMEB İstanbul Temsilciliği ve Uluslararası Plastik Sanatçıları Derneği’nin imzasını taşıyan ortak açıklamanın okunmasının ardından soru-cevap kısmına geçilen toplantıda ilk olarak Tarık Çakar söz aldı. Çakar, kamuoyuna tanıtılmış olan avan projenin sanatçıların istekleri doğrultusunda değiştirilmesi konusunda İstanbul AKB Ajansı ile mutabakata varıldığını, ancak aradan geçen 1-1.5 aylık süreçte revize edilmiş projenin hala Koruma Kurulu’ndan geçirilemediğini ifade etti.

AKM’nin Yerine Hala İş Merkezi mi İnşa Edilmek İsteniyor?

İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu ise 10 Ekim tarihli ve İstanbul AKB Ajansı yetkililerinden Faruk Pekin, Haluk Bulutoğlu ve Korhan Gümüş’ün de katıldığı ortak toplantılarında belirli bir konsensüse ulaşıldığını ve 11 Ekim’de Kültür Bakanlığı Müsteşarı’nın revize edilmiş proje hakkında bilgilendirildiğini aktardı. Muhçu şöyle devam etti:

“Tüm bunlara rağmen süreç zora sokulmakta ve sendikaların davası haksız yere gerekçe gösterilmektedir. Yapılması gereken asıl hamle, Kültür Bakanlığı’nın kendi itirazından vazgeçmesidir. Ancak Kültür Bakanlığı ve İstanbul AKB Ajansı bunun yerine, açtığı davayı kazanan sendikaları, davayı sonuçlandıran yargıyı ve bilirkişiyi eleştirmektedir. Bunu da anlıyoruz; çünkü hala AKM’nin yerine kültür-iş merkezi inşa edilmek istiyorlar!”



İstanbul’da Sanat Durdu!

Toplantıya Özel Tiyatrolar ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi Temsilcisi olarak katılan Orhan Aydın , sonuçlanmayan AKM sürecinin İstanbul’un Operasını, Balesini ve Senfonisini evsiz-barksız bıraktığını, İstanbul Tiyatrolarının ise paramparça olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi:

“İstanbul’da tiyatro ve sanat, kentin merkezinden bilerek ve istenerek itilmiştir. Niyet okuması yapmak istemeyiz ama, Kültür Bakanlığı’nın medyada çıkan açıklamalarından anladığımız, halen yapının yıkılmasının istendiğidir.”

Kültür Sanat Sendikası Genel Sekreteri Tarık Çakar ise, İstanbul sanatçılarının AKM’nin belirsiz sürüncemesinde çektiği sıkıntıları detaylı olarak aktardı. AKM sürecinde kendilerine hiçbir şeyin danışılmadığını ve yine de hala sanatçıların suçlandığını dile getiren Çakar, şöyle devam etti:

“Tiyatrocular, Üsküdar Tekel Binası’nda bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Biz ise eserleri Süreyya Operası’nda sürdürmeye çalışıyoruz. Ancak burası da çok sınırlı bir alan. Senfoni, bale diye bir şey zaten kalmadı. Sanat İstanbul’da durdu!”

15 Ocak’ta AKM Önünde…

Toplantı sonrasında Eyüp Muhçu, altyapı çalışmalarına indirgendiğini öne sürdüğü AKB çalışmaları karşısında, mesleğin kendilerine yüklediği sorumlulukları yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, yeni bir süreç başlattıklarını söyledi. Muhçu, bu adımın ardından İstanbul AKB Ajansı’na ve Kültür Bakanlığı’na seslerini duyurmak için 15 Ocak’ta AKM önünde kitlesel katılımlı bir basın açıklaması yapacaklarını da duyurarak faaliyetlerine katılmak isteyenlere çağrıda bulundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sanatci-birliklerinden-akm-cikisi-sanati-istanbuldan-itmek-istiyorlar-_75006.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!