Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Sanayi Üretimi Eylülde Yıllık Yüzde 8.6 Daraldı

Sanayi üretimi eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.6, bir önceki aya göre yüzde 0.2 azaldı. Eylül ayında piyasa beklentilerinin üzerinde daralan sanayi üretimi, böylece şubat ayında başlayan düşüş trendinden sonra ilk kez yükseldi. Sanayi üretimi şubat ayında 23.7'lik daralmayla tavan yaptıktan sonra yönünü aşağı çevirmiş ve

Dünya Gazetesi
Sanayi Üretimi Eylülde Yıllık Yüzde 8.6 Daraldı

Sanayi üretimi eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.6, bir önceki aya göre yüzde 0.2 azaldı. Eylül ayında piyasa beklentilerinin üzerinde daralan sanayi üretimi, böylece şubat ayında başlayan düşüş trendinden sonra ilk kez yükseldi. Sanayi üretimi şubat ayında 23.7'lik daralmayla tavan yaptıktan sonra yönünü aşağı çevirmiş ve yüzde 6.3'e kadar inmişti. Piyasada beklenti ekim ayında sanayi üretiminde toparlanma olacağı ve 2010 ilk çeyreğinden itibaren artıya geçişin başlayacağı yönünde.   

TÜİK verilerine göre, NACE Rev.1.1'e göre hesaplanan 2005=100 temel yıllı Aylık Sanayi Üretim Endeksi, 2009 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına  göre yüzde  8,6 azalarak 104,1 oldu.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Madencilik ve Taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6,4 azalarak 140,2'den 131,3'e İmalat Sanayi sektörü endeksi yüzde 9,3 azalarak 112,1'den 101,7'ye  Elektrik, Gaz ve Su sektörü endeksi ise yüzde 4,1 azalarak 119,2'den 114,4'e geriledi.

Ana Sanayi Grupları

Ana Sanayi Grupları (MIGs) Sınıflamasına göre, 2009 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 18,2 ile Sermaye Malı İmalatında görüldü.

Ana Sanayi Grupları (MIGs) Sınıflamasına göre diğer gruplar incelendiğinde, Enerjinin yüzde 8,2, Ara Malı İmalatının yüzde 8,0, Dayanıksız Tüketim Malı İmalatının yüzde 7,5 oranında düştüğü, Dayanıklı Tüketim Malı İmalatının ise yüzde 10,1 oranında arttığı görüldü.

İmalat Sanayi Alt Grupları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı Diğer Ulaşım Araçlarının İmalatında gerçekleşti.

İmalat Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının 2009 yılı Eylül ayında 2008 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranının yüzde 33,8 ile Diğer Ulaşım Araçlarının İmalatında gerçekleştiği görüldü. Bunu, yüzde 31,0'lık düşüş ile Kok Kömürü, Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı takip etmektedir. Bununla birlikte, en yüksek artış ise yüzde 23,3 ile Büro Makineleri ve Bilgisayar İmalatında gerçekleşti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayi-uretimi-eylulde-yillik-yuzde-8-6-daraldi_74151.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!