Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Sanayicilerde Yeni Zam Yapılacağı Korkusu Var''

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, sanayicilerin elektrik ve doğalgaza yeniden zam yapılacağı korkusu yaşadığını ifade etti.

yapi.com.tr / AA
''Sanayicilerde Yeni Zam Yapılacağı Korkusu Var''

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, yazılı açıklamasında, elektrik ve doğalgaza yapılan zamları eleştirdi. Elektriğe meskende yüzde 9,57, sanayide yüzde 9,26, doğalgaza konutlarda yüzde 12,28-14,35, sanayide ise yüzde 13,7-14,30 oranında zam yapıldığını kaydeden Tuncay, bu zamların sanayicileri tedirgin ettiğini belirtti.

Söz konusu zamların sanayici açısından çok büyük sorun ve yük oluşturacağını ifade eden Tuncay, ''Edindiğimiz gayri resmi bilgilere göre BOTAŞ yüzde 40-45 seviyesinde zam istediği için yapılan zamdan memnun değil. Bu sanayicilerde yeni zam yapılacağı korkusuna neden olurken al ya da öde anlaşmalarından dolayı hiç kullanmadığımız doğalgaz için 2,5 milyar dolar ödeyecek olmamız Türkiye'deki enerji politikalarının sorgulanmasını gerektiriyor'' görüşünü dile getirdi.

Tuncay, sanayi elektriğinde yüzde 10'a, sanayi doğalgazında yüzde 14'e varan oranlarda artışın ortaya çıkaracağı maliyetleri nasıl karşılayacağını düşünen sanayicilerin döviz kurundaki yükselmenin etkisiyle yeni fiyat ayarlamalarına gidileceği korkusunu yaşadıklarını da kaydetti.

Türkiye'nin enerji girdi maliyetlerinin en pahalı olduğu ülkeler arasında yer aldığını belirten Tuncay, zamlarla bir yandan sanayicinin ''rekabet gücü düşürülürken diğer yandan kullanmadığı gaz için ödeme yapmasını ülke açısından izah edilemez bir çelişki'' olarak gördüklerini ifade etti.

''Kullanılmayan gaz için ödenmesi gereken 2,5 milyar dolarlık miktarın bile sanayiciye yansıtılması halinde üretime çok büyük destek verileceğini, tam tersine fiyatların yükseltilerek sanayicinin zor durumda bırakıldığını'' savunan Tuncay, açıklamasında şunları kaydetti:

''Türkiye'nin enerji maliyetleri yönünden rekabeti zaten düşük. Elektrik üretiminde doğalgazın kullanılması nedeniyle döviz kuru ya da petrol fiyatları gibi dünya piyasalarındaki olumsuz gelişmelerinden Türkiye daha fazla etkileniyor.

Dolarda 1.90 çıtasının aşılması yeni zamların olacağı korkusuna yol açıyor. Zaten BOTAŞ da yapılan zamdan memnun kalmadı. Enerji politikalarımızı sanayiciyi, tüketiciyi, rekabet kabiliyetimizi gözeten bir noktadan belirlememiz gerekiyor. Enerjide dışa bağımlı politikalara son vermedikçe 2.5 milyar doları kullanmadığımız gaz için öderken diğer taraftan üretime darbe vuracak zam kararları alırız.'' 

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayicilerde-yeni-zam-yapilacagi-korkusu-var_89341.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!