Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sanayide Düşüş Hızı Yavaşladı

Geçen yılın ağustos ayından bu yana eksi yazan, krizin etkisiyle Şubat 2009’da yüzde 23.7 düşen sanayi üretimi, nisan ayında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.5 geriledi. Buna karşılık düşüş hızı yılın ilk aylarına göre azaldı. Sanayi üretimi, Nisan 2008’de yüzde 6.3 artmıştı. 2008’de mayıs haziran ve temmuz aylarında da artış olmuştu.

Milliyet Gazetesi
Sanayide Düşüş Hızı Yavaşladı

Geçen yılın ağustos ayından bu yana eksi yazan, krizin etkisiyle Şubat 2009’da yüzde 23.7 düşen sanayi üretimi, nisan ayında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.5 geriledi. Buna karşılık düşüş hızı yılın ilk aylarına göre azaldı. Sanayi üretimi, Nisan 2008’de yüzde 6.3 artmıştı. 2008’de mayıs haziran ve temmuz aylarında da artış olmuştu. Ancak Ağustos 2008’den itibaren başlayan düşüşler, Şubat 2009’da yüzde 23.7’yle zirve yapmıştı.
Sanayi üretimi milli hasılada yüzde 30’dan fazla paya sahip. Bu nedenle gerileme milli hasıla büyümesi üzerinde ciddi olumsuz etki yaratabiliyor.

İmalatta düşüş

TÜİK’in açıkladığı rakamlara bakıldığında Nisan 2009’da, bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı endeksi yüzde 5.4, imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 20.6, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi yüzde 5.3 geriledi.

Sermaye malı imalatı % 41.8 geriledi

Ana Sanayi Grupları Sınıflanmasına göre, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre ara malı imalatı yüzde 20, sermaye malı imalatı da yüzde 41.8 oranında geriledi. Geçen yılın aynı döneminde ara malı imalatı yüzde 2.6, sermaye malı imalatı yüzde 27.6 oranlarında artmıştı. Söz konusu sınıflamaya göre diğer gruplar incelendiğinde, dayanıklı tüketim malı imalatının yüzde 15.4, dayanıksız tüketim malı imalatının yüzde 4.2 ve enerji üretiminin yüzde 6.9 oranında düştüğü gözlendi.

Motorlu taşıt üretimi yarı yarıya azaldı

İmalat Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının nisan ayında, 2008 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 50.2 ile Motorlu Kara Taşıtı, Römork ve Yarı Römork İmalatında gerçekleşti. Bunu, yüzde 35.2 ile makina ve teçhizat hariç metal ürünleri imalatı, yüzde 33.2 ile kok kömürü rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

Alt grupta yer alan kalemlerden, diğer madencilik ve taşocakçılığı yüzde 28.9, tekstil ürünleri imalatında yüzde 18.9, plastik ve kauçuk ürünleri imalatı yüzde 19.7, ana metal sanayii yüzde 24.6, makine ve teçhizat imalatında yüzde 25.5 düşüş gözlendi.

Elektrikli makine ve cihazların imalatında yüzde 25.1, radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatında yüzde 20.9, tıbbi hassas ve optik aletleri ile saat imalatı yüzde 21.5, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 17.8, mobilya imalatı yüzde 12.9, derinin tabaklanması ve işlenmesinde yüzde 10.8 azalma görüldü.

İmalat sanayii alt kalemlerinde artış gösterenler, yüzde 9.2 ile kömür madenciliği, yüzde 4.3 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı, yüzde 3.5 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı imalatı oldu.

Yeni pazarlara bakıyorlar

Bu arada, büyük üretim ve ihracat düşüşü yaşayan otomotiv sektörü Avrupa gibi ana pazarındaki sıkıntılar üzerine yeni pazarlara yoğunlaşmaya başladı. Bunun sonucu olarak Afganistan, Kanada, Angola gibi yeni pazarlara ihracatta büyük oranlı artışlar meydana geldi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayide-dusus-hizi-yavasladi_69665.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!