Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Şantiyeye Dönen Batum'da Türkler Başrolde

Batum’da 20’ye yakın otel inşaatı devam ediyor, parklar bahçeler yeniden düzenleniyor. Amerika destekli bu değişimde Türklerin de büyük payı bulunuyor. Verilen bilgilere göre Batum’da 200 Türk işadamının yatırımı var.

Radikal Gazetesi
Şantiyeye Dönen Batum'da Türkler Başrolde

Doğu Karadeniz’in en uç ilçesi Hopa’dan otobüsle çıktığımız yolculuğa 15 dakika sonra ulaştığımız sınır kapısında ara veriyoruz. Gürcistan’a giren sınır kapısındayız. İki ülkenin vizeleri kaldırması sayesinde pasaport işlemlerimiz sadece oldukça kısa sürüyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) üyelerini taşıyan otobüs, birkaç dakika sonra da Gürcistan’ın Türkiye komşusu kenti Batum’a ulaşıyor. Acara Özerk Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi, liman kenti Batum, Sarp Sınır Kapısı’ndan sadece 20 km içeride. Doğu Karadeniz’in sarp doğası yerini plajlar, denizde jet skiler, cafeler ve barlara bırakıyor. Batum, komünizm döneminden kalan eski binaların çoğunlukta olmasına rağmen adeta bir tatil kasabasını andırıyor.

200 Türk’ün yatırımı var

Büyük bir şantiye görünümünde Batum. Seçimlerden zaferle çıkan Mihail Saakaşvili’ye ABD’den gelen kaynaklar, inşaat sektörünü canlandırmış. Turizm merkezi olmayı hedefleyen şehirde her cadde, her sokak kazılmış. Binalar boyanıyor, restore ediliyor. Yeni dönemde rengarenk düzenlenen balkonlar eski dönemin izlerini silmeye kararlı görünüyor.

Batum’da 20’ye yakın otel inşaatı devam ediyor, parklar bahçeler yeniden düzenleniyor. Amerika destekli bu değişimde Türklerin de büyük payı bulunuyor. Verilen bilgilere göre Batum’da 200 Türk işadamının yatırımı var. Türk Batum İş Adamları Derneği Başkanı Cemal Bilgingüllüoğlu, bölgede tekstil yatırımı olan bir işadamı. İstanbul’da bir işçinin 1100 dolar maliyetinin olmasına karşın, bu rakamın Batum’da 250 dolar olduğunu söylüyor. Bilgingüllüoğlu Anadolu Endüstri Holding’in Aralık ayında hidroelektrik santralı yatırımına soyunacağını söylüyor.

Öte yandan üyeleri gezdiren rehberimizin verdiği bilgi bölgede yatırım yapmanın pek de kolay olmadığını gösteriyor. Rüşvetin çok yaygın olduğunu anlatan rehber, “Çalışma izni almak da kolay değil. Zorlukları aşmak için ortaklık iyi bir seçenek. Bu nedenle Türk yatırımcı yüzde 50 ortaklığı tercih ediyor” diyor.

Vize kalktı, kumar patladı

İki ülke arasında vizeler ise 2006’da karşılıklı olarak kaldırıldı. Bu da sosyal bir sorun yaratmış. Rizeli bir İSO Meclis üyesinden edindiğimiz bilgiye göre Batum’a 130 km uzaklıktaki Rize’de kumar için bu kente gidenlerin sayısı artmış. İsmini vermeyen bu üye “Rize için bu vizelerin kaldırılması iyi olmadı. Esnaf, işadamı her fırsatta soluğu burada alıyor. Evini, mal varlığını kaybeden çok sayıda insan var” diyor. Batum’da kumarhaneler turizmin önemli bir unsuru. Bölgede 20’ye yakın 5 yıldızlı otelin yapımı sürüyor.

Batum’daki Türk yatırımları

* Nurol Holding-Sheraton Oteli - 80 milyon dolar.
* Turkmall-Forum Batumu 120 milyon dolar.
* TAV yaklaşık 28.5 milyon dolarlık yatırım karşılığında Batum Havalimanı’nı 20 yıl işletecek.
* Ekol İnşaat’ın otel yatırımı var.
* Gıda ve beyaz eşyada iki ülke arasında ciddi bir ticaret bulunuyor.

ETİKETLER: proje
http://www.yapi.com.tr/haberler/santiyeye-donen-batumda-turkler-basrolde_82856.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!